Despre aceste obligatiuni s-a vorbit tot mai des in ultimii doi ani, dar lucrurile au inceput sa se miste abia dupa ce FMI si CE au inclus printre conditionalitati aparitia legii care sa reglementeze emiterea acestor obligatiuni. Introducerea lor ar permite institutiilor de credit sa atraga resurse financiare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, ceea ce ar putea conduce la diminuarea costurilor creditarii ipotecare pentru consumatori. Pentru investitori, riscul ar fi mai redus decat in cazul emisiunilor de bonduri fara garantii, iar pentru banci aceste emisiuni sunt utile intrucat le ajuta la extinderea maturitatii pasivelor.

Vezi proiectul in atasament

In cadrul portofoliului securitizat pot fi introduse si credite "Prima Casa", care sunt garantate in proportie de 50-100% de catre stat. Proiectul mai clarifica rolul BNR, ASF si al agentului, banca centrala urmand sa supravegheze emitentul, iar ASF sa avizeze prospectul de emisiune.

In avizul dat de Banca Centrala Europeana la finele lunii decembrie 2013, se arata ca dupa intrarea in vigoare a legii mai sunt inca multe de facut. "Dupa intrarea in vigoare a proiectului de lege, BNR urmeaza sa adopte pentru punerea acesteia in aplicare reglementari suplimentare referitoare, printre altele, la: (a) conditiile privind autorizarea emisiunii de obligatiuni garantate cu creante; (b) categoriile, criteriile de eligibilitate si limitele maxime aplicabile activelor suplimentare; (c) raportul dintre valoarea totala a activelor garantate si valoarea totala a activelor emitentului; (d) metodologia de evaluare si administrare a riscului de lichiditate aferent obligatiunilor garantate cu creante; (e) metodologia de stabilire a mediilor ponderate ale scadentelor obligatiunilor garantate cu creante si ale creantelor care garanteaza activele garantate; (f) normele privind registrul de evidenta interna; si (g) normele privind rapoartele trimestriale care trebuie publicate pentru indeplinirea cerintelor de transparenta", se arata in aviz.

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana in care nu s-au emis obligatiuni ipotecare, avand si cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB din UE. Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel european a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele lui 2012, ceea ce asigura 25% din finantarea ipotecara, cei mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare fiind Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franta si Suedia.

In cazul celor mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare ponderea obligatiunilor ipotecare in volumul creditelor ipotecare variaza de la minimum 6% in Olanda la maximum 100% in Danemarca.