Statele Unite sunt slab reprezentate numeric la Davos. Asia, la fel. Europa sta mai bine, dar si de aici absenteaza lideri importanti ai unor companii transnationale. Pe scurt, editia a 43-a a reuniunii de la Davos nu impresioneaza decat printr-un optimism afisat ostentativ, parca pentru a masca mai bine pesimismul din spatele declaratiilor zambitoare. Antony Jenkins, seful Barclays, alaturi de Douglas Flint, presedintele HSBC dau asigurari ca bancile sunt mai solide decat inainte de criza. Doar fostii bancheri centrali si sefi ai institutiilor internationale ce mai avertizeaza asupra capcanelor viitorului apropiat. Ambasadorul Indoneziei la Berna este si mai transant:"Pentru mine, tot ce e aici (la Davos_n.n.) este pierdere de timp si de bani", scrie Le Temps (necesita abonament).

Shinzo Abe, Premier nipon si Klaus Schwab, fondator si presedinte al WEFFoto: World Economic Forum

Drept este ca subiectele discutate sunt interesante si privesc viitorul. De pilda, somajul. Sudul Europei risca sa piara o intreaga generatie din cauza somajului cronic, un motiv special de ingrijorare fiind somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relateaza CNBC.

"Printre cele mai mari motive de ingrijorare este somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, intrucat are implicatii nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung", a spus Jim Yong Kim, citat de CNBC si preluat de Mediafax. Seful BM a aratat ca in unele tari se poate vorbi despre generatii pierdute.

"Este de neconceput ca vom pierde o intreaga generatie in unele tari din sudul Europei", a spus Jim Yong Kim. Comentariile sale au venit dupa ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat ca somajul care afecteaza tinerii este cea mai mare criza din UE.

Organizatia Internationala a Muncii a publicat un raport in care se arata ca circa 74,5 milioane de tineri cu varste de 15-24 de ani erau someri in 2013, la nivel mondial.

Numarul somerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decat in 2012 si aduce rata somajului in randul tinerilor la 13,1%, la nivel global.

Directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos ca "gorila din salonul de la Davos" este piata muncii, sau mai degraba lipsa locurilor de munca la nivel mondial.

Kim a spus ca liderii mondiali pot invata din modelul elvetian, in care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul intra in programe de ucenicie si de training vocational.

"Exita modele care sa fie aplicate in aceasta situatie. Credem ca tarile sudice trebuie sa le urmeze rapid", a adaugat seful BM.