"Stirile de joi nu au fost favorabile leului, cu presedintele spunand ca se opune introducerii accizei speciale pe combustibili agreata de guvern cu finantatorii internationali. Pana ieri credem ca presedintele a ajuns la un acord cu premierul in sensul amanarii introducerii accizei speciale pana in aprilie si ca tensunile din aceasta perspectiva s-au incheiat. Ultimele comentarii indica in directia opusa si ridica semne de intrebare asupra perspectivelor acordului preventiv de finantare Stand-by pe doi ani insumand 4 miliarde euro. Sunt astfel sanse in crestere sa fie testate curand asteptarile noastre ca o eventuala incetare a acordului de finantare nu ar avea un impact major asupra pietelor", se arata intr-o nota transmisa vineri de catre ING Bank.

Pentru moment insa, suntem linistiti ca stirile respective ce indica o crestere a acestor riscuri nu au avut un efect vizibil asupra pietelor, se mai arata in document.

Lipsit de directie, leul a persistat in intervale reduse in jurul a 4,53/EUR pe volume in scadere in aceasta saptamana. Ne asteptam in continuare ca o iesire din acest climat sa se intample cu leul apreciindu-se, intrucat pariurile impotriva monedei locale par a fi fost in mare masura descurajate de presupusele actiuni BNR.

Ratele ON sunt tranzactionate usor petse nivelul facilitatii de depozit in aceasta dimineata, inregistrand cel mai scazut nivel de debut pentru o perioade de mentinere a rezervelor. Retinem o perspectiva pozitiva asupra spatiului de lichiditate, iar licitatia de titluri de stat la un an de ieri sugereaza ca si piata are aceleasi asteptari ca noi. In mare masura in linie cu anticiparea noastra, MF a vandut ieri un miliard lei la un randament maxim de 2,07%, foarte putin peste prognoza noastra de 2,05%. Mai mult, cotatia superioara din piata secundara pentru acest instrument a incheiat sedinta de ieri la 2,05%, sugerand existenta unei inertii pozitive.

In mod similar, piata secundara pentru titlurile denominate in euro vandute de MF ieri s-a ajustat pozitiv dupa licitatie, pana la 3,10% nivel mediu da le 3,18% randament mediu la licitatie. Impreuna cu suma atrasa mai mare decat cea planiicata, aproape 300 milioane euro fata de 200 in plan, aceasta miscare vine intrucatva in linie cu prognoza noastra pentru un rezultat mult mai bun, de 3,05% in randament maxim, care a fost cu 15pb sub tinta.