Intre 31 decembrie 2011 si 31 decembrie 2013, perioada considerata extrem de sensibila pentru mediul bancar, din institutiile de credit au plecat 7160 de persoane, arata datele Bancii Centrale. Cele mai multe plecari au fost din bancile mari, BCR anuntand la inceputul anului trecut o reducere consistenta de personal. E drept, sistemul bancar facuse mii de angajari in perioada de boom, cand retelele explodasera, iar o ajustare a numarului de salariati se impunea. Partea proasta e ca pe multe pozitii din interiorul bancilor, salariatii au preluat si munca celor concediati sau care au demisionat, volumul de munca/angajat crescand in conditiile mentinerii salariului. Ce urmeaza?

Numarul unitatilor bancare s-a imputinat si el, coborand de la 6.040 la 31 decembrie 2011, la sub 5.500 la finele anului trecut.

Daca ne gandim ca deschiderea unei agentii costa intre 100.000 si 150.000 euro, in functie de amplasament, personal si dotari, ne dam seama ca nu e o fericire sa "stergi"o asemenea investitie. Dar nici nu poti sa o subventionezi. Nu fara a mai creste o dobanda, un comision sau alte speze pe care clientii le platesc.

"Ne asteptam la consolidari. Vor fi necesare in investitii masive. In vremuri bune ai nevoie de 4-5 % din piata ca sa fii profitabil. In vremuri ca cele de azi e nevoie de 8-10%", explica la un seminar Oana Petrescu, azi partener Deloitte, fost executiv in cadrul BCR. Seful OTP Bank, Laszlo Diosi, marturisea si elintr-un interviu acordat HotNews ca o unitate bancara are nevoie de 4000 de clienti persoane fizice si de cateva sute de IMM ca sa fie rentabila.

Ce se va intampla in 2014 pe piata bancara din Romania? Cateva tendinte trebuie conturate:

  • Mai devreme de toamna acestui an, creditarea nu va porni. O spune seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza. Asta inseamna doua lucruri: fie vom asista la noi consolidari, preluari, achizitii intre banci, fie restructurarea va continua. Personal, cred ca vom asista la ambele 
  • Cine ar putea veni, cine ar putea pleca, cine ar putea inghiti pe cine? De venit, sa nu ne grabim. Rentabilitatea capitalului bancar e printre cele mai mici in regiune si nimeni nu investeste  pentru un randament mult sub medie. Cine ar putea pleca? Sa ne uitam cu atentie la bancile care au o cota de piata de sub 5% , exceptie facand bancile de locuinte. Pe holurile conferintei Euromoney din Viena s-au soptit unele variante, dar deocamdata sunt doar ipoteze de lucru. 
  • Sa nu uitam de factorul politic. Daca vor fi date chinezilor lucrari mari de infrastructura, nu ar fi deloc exclus ca 2014 sa aduca o mare banca din China (in fine, fata de cele de la noi orice banca din China pare mare) care sa faca o achizitie in piata.
  • Vom asista la preluari de portofolii, daca nu chiar de mici jucatori (in termeni de active)
  • Bancile vor trebui sa renunte la procedurile prin care isi "evergreen-izeaza" portofoliile, ceea ce ar putea duce la cresterea costurilor si indirect, la taierea de cheltuieli ( nu cred ca vor fi atat de nesabuite incat sa incerce sa le compenseze prin cresterea de comisioane 
  • Rata creditelor neperformante  va scadea la finalul lui 2014 dar prin artificii - vanzari de portofolii, nu printr-o revenire a creditarii sau o diminuare a rau-platnicilor.

Situatia va fi diferentiata pe banci, intrucat potrivit datelor BNR, din cele 40 de banci, 23 au fost pe profit (pe plus cu doua miliarde lei), iar 17 au fost "pe rosu" ( cu pierderi de 1,5 miliarde lei). De urmarit ce se va intampla cu bancile din top 5 (daca, de pilda, Raiffeisen va trece la achizitii, daca BCR va incerca sa isi consolideze cu agresivitate pozitia de lider s.a.) si la cele de la coada clasamentului.