Episodul brusc de turbulente in pietele economiilor emergente, care s-a rasfrant si in pietele dezvoltate vineri, a impins leul in afara intervalului de 0,4% in care stagnase pana atunci saptamana trecuta, moneda locala ajungand temporar la un minim al ultimelor sase luni de 4,5550/EUR. Intr-o zi agitata in piata locala vineri, in care volumele tranzactionate aproape au dublat totalul intregii saptamani, tranzactionarea a fost concentrata in episodul relativ

scurt al deprecierii leului, sugerand existenta interventiilor bancii centrale, scriu economistii ING Bank. Reamintim ca vineri, peso-ul argentinian a pierdut 11% din valoare intr-o singura sedinta de tranzactionare.

Desi ne incurajeaza revenirea leului spre finalul sesiunii de vineri (a incheiat saptamana neschimbat in jurul a 4,53/EUR), care pune moneda locala intr-o lumina favorabila comparativ cu cele regionale (zlotul polonez si forintul maghiar au incheiat spatamana depreciate cu 1%, respectiv 1,5%), volatilitatea ridicata inregistrata vineri ne erodeaza increderea ca leul va ajunge in scurt timp la 4,50/EUR. Pentru astazi, indicii futures ai pietelor de capital internationale sugereaza o sedinta de stagnare, se mai arata in raportul remis luni de ING..

Semnele prezentei bancii centrale in piata valutara au determinat pana la urma o presiune de crestere in spatiul ratelor, cu curba FX swap translatandu-se 10-20pb mai sus vineri, pana la 1,5% la ON si 1,8% la 1Y. Dinamici similare s-au inregistrat si in piata titlurilor de stat, cu randamentele pentru leu urmand miscarile regionale.

Un astfel de context este nefavorabil unui rezultat pozitiv la licitatia de obligatiuni la 9 ani de astazi, cand ne asteptam ca MF sa vanda aceste instrumente pentru suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim in jurul a 5,35%, cu circa 5pb peste cotatia superioara din piata secundara, care s-ar adauga la cele 20pb de cresteri inregistrate vineri.