Desi media dobanzilor la depozitele bancare a scazut anul trecut de la 5,4% la 3,1%, volumul depozitelor este in crestere, arata datele transmise luni de BNR. E drept, bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment in lume, unde unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an. Potrivit BNR, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au urcat in decembrie 2013 cu 3,2% fata de noiembrie 2013, pana la 215,65 miliarde lei. Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 1,1%, pana la 80 miliarde lei.

Depozitele in lei ale companiilor s-au majorat cu 11,1 %, pana la 61,97 miliarde lei. Cresterea anuala a depozitelor in lei ale companiilor a fost de 22,3. Evolutia depozitelor vine in contextul in care media randamentelor bancare a scazut anul trecut de la 5,4% la 3,1%.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si companiilor, exprimate in lei, s-au redus cu 0,6%, pana la nivelul de 73,60 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 1,6%, pana la 16,41 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 2,5%; depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 4,7% iar depozitele in valuta ale companiilor -exprimate in lei- s-au diminuat cu 1,9%.

Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an.

"Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala", a explicat la inceputul acestei luni Guvernatorul BNR, la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.

El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive.

"Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (...) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva", a explicat seful bancii centrale.