Nu ne-am uitat la numelere in sine, ci la cat la suta din populatia unui judet obtine sprijin financiar de la Stat (ajutor minim garantat). Teleormanul e primul in top, cu toate ca PIB-ul/judet nu este ultimul din tara. Nici salariul mediu/judet nu e cel mai scazut in Teleorman, asa incat explicatia trebuie sa stea in alta parte. Poate in controlul facut de Curtea de Conturi, despre care HotNews a scris primul sau poate in alegerile care vor urma (nefiind dificil de facut legatura dintre ajutoare si voturi). La polul celalalt al clasamentului sta Capitala si Brasovul.

topFoto: Hotnews

Mai jos aveti acest top in care am incercuit media pe tara ca sa va faceti o idee.

Media pe tara e de 1,1%. In Teleorman, media celor care obtin sprijinul financiar descris in graficul de deasupra este 2,64%. Dar ar fi pacat sa nu amintim ca in localitatea Orbeasca din Teleorman, media urca la 7% Dealtfel, potrivit presei locale, inspectorii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Teleorman au descoperit ca din cei peste 400 de beneficiari , peste un sfert erau cu nereguli si li s-a sistat ajutorul.

Mai jos aveti un grafic cu cele mai recente date privind PIB/ul/judet, obtinut de la Statistica.

Daca in cazul judetelor Vaslui si al Mehedinti, PIB-ul scazut justifica si salariul mediu mic din judet si numarul ridicat al celor asistati, la Teleorman asistam oarecum la un paradox.

Una dintre explicatii poate fi si in alegerile care urmeaza. O alta, in coruptia functionarilor de la Stat. Dealtfel, interesant este ca in 2013 numarul teleormanenilor care au "prins" ajutor financiar (venit minim garantat) a urcat de la 8700 (ianuarie) la 9500 (in noiembrie). Datele sunt furnizate chiar de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).

Daca va mai amintiti, exista o miza foarte importanta prin prisma alegerilor viitoare, referitoare la plata acestor stipendii sociale. Una peste alta, sa ne aducem aminte si ca in Teleorman, la alegerile din 2012 USl a luat 64,58%, iar PDL - 20,05%.