Managerii chestionati de Statistica vad o relativa stabilitate in industria prelucratoare, scadere moderata in comert si servicii si scadere in constructii

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2014, 10:00 Economie | Finanţe & Bănci


Relativa stabilitate in industria prelucratoare, scadere moderata in comert si servicii si scadere in constructii- acestea sunt estimarile managerilor exprimate in aceasta luna la solicitarea Statisticii. INS calculeaza periodic indicatorului sold conjunctural care indica perceptia asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

  • Industrie prelucratoare- Relativa stabilitate a activitatii
In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru activitatea din industria metalurgica se va inregistra tendinta de scadere (sold conjunctural -30%), iar pentru fabricarea autovehiculelor de transport  rutier, a remorcilor si semiremorcilor vom avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii - Tendinta de scadere a activitatii  
Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -31%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -24%).  
Managerii estimeaza de asemenea, scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -28%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

  • Comert cu amanuntul- Tendinta de scadere moderata a activitatii 
In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -14%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -23%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +18%).

  • Servicii-  Tendinta de scadere moderata a activitatii  
Conform estimarilor din luna ianuarie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata (sold conjunctural -6%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de  crestere moderata (sold conjunctural +7%).


Cateva precizari metodologice

Raspunsurile primite (managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):
  • pana la +/- 5% relativa stabilitate;
  • de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
  • de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;
  • peste +/- 40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2520 agenti economici), constructiilor (1601), comertului cu amanuntul (2114) si serviciilor (2545). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

518 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by