"In sedinta din 4 februarie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,50% pe an de la 3,75% incepand cu data de 5 februarie 2014", se arata intr-un comunicat al BNR, remis la putin timp dupa incheierea sedintei pe probleme de politica monetara. Guvernatorul Isarescu va sustine un briefing de presa in jurul orei 15 in care va detalia deciziile luate marti.

Stire in curs de actualizare

De asemenea, membrii CA au mai decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 februarie 2014.

  • Reducerea dobanzii cheie nu inseamna insa in mod automat reducerea dobanzii la credite. Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica,  marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire. In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii.
  • La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Guvernatorul BNR a repetat in numeroase randuri ca acest ciclu de relaxare a politicii monetare ar trebui sa se vada in reluarea creditarii de catre banci, dar piata creditului nu da semne de imbunatatire.

Isarescu a aratat la finele anului trecut ca este mai degraba in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, pentru ca indicatorii lor depind de soldul creditarii. De partea cealalta, bancile sustin ca nu pot sa dea credite pe cat de multe si-ar dori din cauza cererii anemice, a abuzului de insolvente si a neperformantelor inregistrate. Circa 21,6% din creditele acordate de bancile din Romania sunt considerate neperformante.