Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 456.237 lei (102.613 euro), cinci companii pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale de stabilire a preturilor de vanzare a unor produse de tehnica dentara, au transmis miercuri oficilii institutiei. Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei, declansata in aprilie 2011, pe piata produselor de tehnica dentara si pe piata aparatelor pentru procesarea produselor pentru tehnica dentara din Romania.

Companiile sanctionate sunt:

1. Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH&Co.KG Germania - 63.402 lei (14.260 euro)

2. SC Dentotal Protect SRL - 232.433 lei (52.277 euro)

3. SC Helios Medical & Dental SRL - 75.263 lei (16.927 euro)

4. SC Tehnodent Poka SRL - 65.726 lei (14.783 euro)

5. SC West Dental Teh-med SRL - 19.413 lei (4.366 euro).

In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a constat ca furnizorul Vita Zahnfabrik Germania s-a inteles cu patru distribuitori in privinta discounturilor maxime pe care acestia din urma le puteau acorda la vanzarea produselor sale.

"Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite, care conduc la denaturarea concurentei. Fiecare companie trebuie sa isi stabileasca politica de preturi independent, nu printr-o intelegere cu alte companii. Practic, prin aceasta intelegere a fost eliminata concurenta intre distribuitori, ceea ce ar fi fost in beneficiul consumatorilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH+Co.KG Germania are ca obiect de activitate productia si distributia dintilor artificiali, a materialelor ceramice si de alt tip pentru reconstructia dintilor, a accesoriilor de tehnica dentara si a altor produse pentru tehnicienii dentari si medicina dentara.

Dentotal Protect, Helios Medical & Dental, Tehnodent Poka si West Dental Teh-med sunt distribuitori ai furnizorului german pe piata distributiei de materiale si aparatura pentru tehnica dentara si cabinete stomatologice