Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca saptamana viitoare ar putea fi aprobat proiectul de lege privind limitarea tranzactiilor in numerar la 10.000 lei pentru persoanee fizice. "Am discutat din nou cu ministrul de Finante si probabil saptamana viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea initiativa prin care pe de-o parte se limiteaza tranzactiile in numerar la 10.000 de lei, la persoane fizice, dar in paralel cu plafonarea comisioanelor bancare", a spus Ponta.

"E un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar si de sprijin pentru populatie care sa nu afecteze bancile, a mai afirmat Ponta.

Ministerul Finantelor a pregatit un proiect de ordonanta care prevede ca platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

Guvernul va limita si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.