Scurta poveste cu carduri, comisioane si o jumatate de Romanie

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 5 februarie 2014, 16:54 Economie | Finanţe & Bănci


Poveste reala: Intr-un sat dintr-un judet din Nord, rupt de civilizatie, cand e ziua de pensie este ales un cetatean de incredere caruia i se incredinteaza cardurile satenilor (pe care se lipeste si codul PIN) pentru a li se retrage drepturile banesti si a li se inmana ulterior. "Cel ales" ajunge in primul oras, scoate punga plina de carduri si le introduce rand pe rand in ATM. Fereasca Dumnezeu sa intarzie pensia intrucat va avea de dat explicatii vecinilor de ce i-a "mancat" 5 lei din pensie prin interogarea soldului. Aceasta este tara in care se incearca plafonarea platilor in numerar. Dar care e situatia in cifre? Cea macro, cum ar veni.

Circa 40 de milioane de plati cu carduri de debit numarase BNR la finele lunii septembrie 2013 si alte circa 8 milioane cu carti de credit. Desi pare mare, numarul pate fi considerat chiar foarte redus fata de media altor tari europene, tinand cont de numarul populatiei care detine asemenea instrumente de plata. A incuraja plata cu cardul poate parea o idee buna, daca excludem situatia Romaniei, unde jumatate din populatie locuieste la tara si nu are posibilitatea de a achita cumparaturile prin POS. Tot ca idee, numarul POS-urilor de la noi nu depaseste 128.000, adica un POS la doi kilometri patrati (in medie). Cine pierde si cine castiga din incurajarea platilor online: detinatorii de carduri, bancile sau vanzatorii de marfuri?

Contextul general

Potrivit unei anchete a Consiliului Concurentei, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1% si respectiv 1,2%, in timp ce in tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depaseste 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

In cadrul acestei anchete au fost solicitate informatii de la 28 banci membre Visa/MasterCard, 22 agenti economici cu obiect de activitate in diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agentii de turism, restaurante), organizatiile Visa Europe si MasterCard.

Comisioanele interbancare sunt plati realizate intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata.
In cazul tranzactiilor la POS, comisionul interbancar este platit de banca acceptanta (care detine POS-ul aflat la comerciant) catre banca emitenta a cardului si este suportat de catre comerciant si, indirect, de catre consumatori.

In conformitate cu regulile Visa si MasterCard, pana in 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de bancile membre ale celor doua organizatii si era de 1%.

Comisionul interbancar in sistem MasterCard aplicabil in Romania (pentru cardul de debit cu chip) a crescut la 1,2%, nivel similar cu cel aplicabil in Grecia, in timp ce in tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia, Marea Britanie nivelul comisionului este intre 0,5% si 1%. In Polonia, comisionul interbancar aplicabil de MasterCard este de 1,4%.

In sistemul VISA, comsionul interbancar aplicabil in Romania, se stabileste de bancile din Romania si ramas la acelasi nivel de 1%.

Nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiei. Astfel, comisionul interbancar perceput de bancile din sistemul Visa si MasterCard influenteaza, intr-o proportie insemnata, nivelul comisioanelor de servicii percepute comerciantilor si, implicit, preturile finale ale produselor si serviciilor.
 • Profitabilitatea sectorului cardurilor de plata
Analiza profitabilitatii efectuata de Consiliul Concurentei arata ca rata medie a profitului inregistrata in activitatea de emitere de carduri, in perioada 2009-2011, a fost intre 62,1% si 101,1%, pentru jumatate din bancile intervievate.
Totodata, studiul releva ca veniturile incasate de bancile emitente din comisioanele interbancare reprezinta intre 8,1% si 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.
In conditiile in care din veniturile totale au fost extrase veniturile din comisioanele interbancare, peste 50% dintre bancile intervievate au inregistrat o profitabilitate intre 49,0% si 79,0%.

Ca urmare, activitatea de emitere a cardurilor ramane profitabila, pentru un numar semnificativ de emitenti, chiar si in absenta comisionului interbancar.
Concluzia nr 1: bancile nu au de pierdut.

 • Cum devine treaba, de fapt?
Pentru fiecare tranzactie comerciantul plateste bancii sale (banca acceptanta) o taxa numita taxa de serviciu, formata din comisionul interbancar, precum si alte costuri aferente serviciilor oferite de catre banca.
Comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, determinand intr-o mare masura (70-80%) pretul platit de comercianti pentru acceptarea cardului care, la randul lor, il transfera catre consumatori.
La noi, nivelul comisioanelor interbancare a ramas neschimbat o perioada indelungata de timp in pofida modificarilor conditiilor de piata. Aceste niveluri ale comisioanelor interbancare au fost comune ambelor sisteme de carduri, Visa si Mastercard, precum si ambelor tipuri de carduri, desi cardurile de credit sunt mai scumpe decat cele de debit.

 • Nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral intre bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor, si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente).
 • Practica bancilor de stabilire, in mod uniform, a nivelului comisioanelor interbancare pentru ambele sisteme de carduri (Visa si MasterCard), poate conduce la o posibila restrangere a concurentei atat intre cele doua sisteme de carduri cat si intre bancile achizitoare, comisionul interbancar fiind o componenta importanta a comsioanelor de servicii la comercianti. Aceasta concluzie are in vedere si faptul ca, incepand cu anul 2012, dupa ce MasterCard a majorat nivelul comisioanelor interbancare aplicabil tranzactiilor nationale, bancile au transferat aceasta majorare in comisioanele percepute comerciantilor.
Prin urmare, stabilirea comisioanelor interbancare constituie un acord intre intreprinderi sau o decizie a unei asociatii de intreprinderi, care are ca obiect o posibila restrangere a concurentei, atat pe piata emiterii cat si pe cea a achizitionarii cardurilor de plata, in principal prin tratamentul comun al bancilor in ceea ce priveste cele doua sisteme de carduri. De altfel, regulile celor doua sisteme de carduri au permis bancilor stabilirea unor comisioane interbancare uniforme.

Incepand cu anul 2012, nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzactiilor nationale efectuate cu carduri emise sub sigla MasterCard, este stabilit de catre MasterCard si aplicat de bancile membre. In ceea ce priveste comisionul interbancar in sistemul Visa, aplicabil in Romania, acesta este stabilit la nivel national de catre bancile membre Visa.
In Romania comisioanele interbancare stabilite in sistemele Visa si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa.

 •  In prezent exista diferente intre comisioanele interbancare practicate de Visa si MasterCard. Ca o consecinta, in aceasta situatie, bancile emitente ar putea prefera sa isi transfere clientii de la Visa la MasterCard in vederea obtinerii unor comisioane mai mari de la bancile acceptante.
Nu va mirati, aceasta situatie a aparut in cazul Ungariei. In anul 2009, MasterCard si-a luat angajamentul in fata Comisiei Europene sa isi reduca comisionul interbancar la cardurile de debit de consum la 0,2% pentru tranzactiile transfrontaliere. Totusi, MasterCard nu si-a luat acest angajament si pentru Ungaria, fapt ce a facut ca aceste comisioane aplicabile cardurilor de debit sa fie mult mai mari de 0,2% (aproximativ 0,6%). Ca urmare, cele mai mari banci au transferat clientii lor de la Visa (care prin angajamente isi asumase plafonarea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit) la MasterCard, iar Visa a pierdut aproape toata cota de piata si chiar ia in considerare iesirea de pe piata din Ungaria.


Acest caz este o ilustrare perfecta de stimulente gresite. Bancile promoveaza cel mai scump card de credit si de debit, si sugereaza ca problemele de concurenta pe piata de plati cu cardul pot fi abordate numai prin legislatie, care va acoperi toti actorii si aspectele relevante pentru a nu denatura concurenta si pentru a crea conditii de concurenta echitabile.

Paranteza. In Polonia, nivelul ridicat al comisionului interbancar a impus adoptarea unei reglementari care prevede un nivel maxim de 0,5% pentru toate tipurile de carduri, reglementare  intrand in vigoare la 1 ianuarie 2014. In Ungaria a fost adoptata legea care prevede plafonarea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit. Comisia Europeana a elaborat Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata utilizand cardul care prevede ca, in prima faza, se vor plafona comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei, pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua faza a reglementarii (dupa 2 ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa se aplice si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.


Concluzie preliminara: Guvernul intinde o mana bancilor, un deget celor din mediu rural si o ridicare in umar comerciantilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9267 vizualizari

 • -7 (13 voturi)    
  Poftim?!?!?!? (Miercuri, 5 februarie 2014, 17:30)

  MateiStoica [utilizator]

  Stimate d-le Popa,

  ca sa stabilim de la inceput: nu sunt la randul meu un mare fan al actualului Guver.
  Insa stimabile, atunci cand scrieti un articol cu copy paste asigurati-va va rog ca cel putin copiati toate fatetele problemei, nu doar cea care are darul de a atrage scandal si drept urmare un numar mare de cititori putin sau deloc avizati. Presupun ca sunteti platit la numar de click-uri sau mai stiu eu ce de ati reusit sa publicati o asemenea aberatie.
  Lamuresc:
  1. Articolul are ireal de multi termeni tehnici pe care bag mana in foc, marea majoritate a celor care il citesc nu ii inteleg.
  2. Cea mai mare parte din articol e reprezentata de date statistice adaugate cel mai probabil cu copy-paste.
  3. Articolul este tendentios, si asta este de fapt cel mai grav. Ne prezentati niste date si o povestioara(sunt convins ca este adevarata de altfel) care sa ne convinga ca Guvernul vrea sa faca o tampenie. Nici un cuvant despre faptul ca o asemenea lege poate avea darul de a reduce evaziunea fiscala(de eradicare nici nu poate fi vorba), de a forta oamenii si de asemenea comerciantii sa isi actualizeze atitudinea de consumatori/comercianti la secolul in care traim sau despre ce ar presupune migrarea acestor tranzactii la negru spre mediul electronic si automat incasarea de taxe si impozite pentru ele.
  Nu voi insista, insa presupun ca ati inteles ideea...
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2014, 22:06)

   [anonim] i-a raspuns lui MateiStoica

   • +1 (3 voturi)    
    ... (Miercuri, 5 februarie 2014, 23:37)

    MateiStoica [utilizator] i-a raspuns lui

    1. Ce va face sa credeti ca nu sunt? Recunosc insa, nu sunt, insa lucrez prin prisma jobului cu foarte multi dintre ei. Cat despre evaziune, stimate domn, credeti-ma, imi permit sa discut, cunosc fenomenul indeaproape in toate formele lui.
    2. Domnule draga, pentru cei ca dumneavoastra, nici un guvern nu va fi demn sa administreze fondurile acestei tari. Locuim intr-o tara care de 22 de ani voteaza contra. Contra lui Iliescu, contra lui Constantinescu, contra lui Basescu...contra cuiva. Inca nu am vazut pe cineva care sa spuna ca voteaza cu...oricine, fie el bun sau rau, fiindca are incredere in el. Cand vom invata ca trebuie sa ne alegem liderii nu sa ii alungam pe cei pe care nu ii vrem poate ca vom ajunge sa avem un guvern de care sa nu se planga toata tara. Recunosc, nu agreez acest guvern, nu l-am votat. Am fost insa la vot si mi-am exprimat dorinta. N-a iesit cum am vrut eu, insa la urmatorul vot voi merge din nou. Si am sa votez cu cel care vreau sa iasa, nu impotriva celui care nu vreau sa iasa. Puteti spune ca ati facut acelasi lucru la ultimele alegeri?
   • 0 (0 voturi)    
    @bec (Joi, 6 februarie 2014, 8:46)

    mars332 [utilizator] i-a raspuns lui

    Buna mentalitatea asta : iau de la bogati(stat) si imi dau mie lucruri de care am nevoie pentru a fi deasupra celorlati: un SUV, o casa, ce mai apuci. Fireste ca tu nu incurajezi coruptia functionarului cand dai spaga la organele de control.Mai si incerci sa simulezi respectul folosind cuvinte gen ''matale''. Adica ai o varsta si trebuiesti respectat. Exista un termen pentru voi: buticar. Si sper ca sunteti o specie pe cale de disparitie asa cum sunt si varanii.
  • +4 (4 voturi)    
   copy-paste (Joi, 6 februarie 2014, 8:28)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui MateiStoica

   cum adica a dat copy paste la statistici...
   si ce trebuia sa faca?
   sa le faca el? sau sa schimbe pe ici pe colo datele?
 • +18 (20 voturi)    
  d-lui Stoica (Miercuri, 5 februarie 2014, 17:39)

  miticul [utilizator]

  Stimate domn. Ceea ce vrea sa faca Guvernul nu este o tampenie. Este doar un moment absolut nepotrivit.

  Bunica mea din Maramures si-a cheltuit pensia de 125 de lei la bancomat in Baia Mare numai pe interograri de sold. Haideti sa nu privim lucrurile doar ca indictori, ci a ne uitam si la ce se petrece in economia reala. Cat despre evaziunea fiscala, nu asta e calea prin care sa o limitezi, iertati-ma... Rapoartele OECD arata cum se poate face, dar nu am vazut nici macar una dontre masuri implementate.
  Tot respectul, DP
  • +6 (8 voturi)    
   Scuze! (Miercuri, 5 februarie 2014, 17:59)

   CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui miticul

   Am dat din gresala minus
   Va rog sa adaugati la scor un mare plus pentru articol din partea mea!
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 5 februarie 2014, 23:31)

   MateiStoica [utilizator] i-a raspuns lui miticul

   Dragul meu domn,

   legat de moment...in Romania niciodata nu va fi momentul potrivit pentru nici o reforma care doare.

   Bunicul meu din Moldova are pensie 80 de lei si nu cheltuie nici un leu pe interogari de sold. Asta fiindca nepotul lui s-a interesat la banci si a gasit una care nu ii ia bani pentru acest serviciu(exista, trebuie doar cautat un pic).
   Legat de economia reala...nu am spus nici un moment ca asta e solutia suprema si ca asa scapam de evaziune; departe de mine acest gand. Spun doar ca este un pas in directia potrivita, fie el cat de incomod. Personal, ma surprinde ca aceasta idee a ajuns sa fie cel putin discutata, luand in considerare coruptia din politicul romanesc.
   Cat despre rapoartele OECD...ele arata o linie care poate fi urmata, nu neaparat solutii croite perfect pentru tara noastra.

   Cu stima,
   MS
 • +15 (17 voturi)    
  Comision de interogare sold????) (Miercuri, 5 februarie 2014, 20:22)

  Fu Leng [utilizator]

  Care poate sa fie de 1.5$? Nu-i jenant?
  Cand am spus ca astia's camatari tinuti in spate de legi mafiote, mi s-a dat peste nas.
  Pontanistan.
  • -2 (4 voturi)    
   sa fim seriosi... (Miercuri, 5 februarie 2014, 23:46)

   MateiStoica [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   nu cred sa existe in Romania comision de interogare sold de 1,5$.
   Sa nu exageram totusi. In general e 0,5RON.
   • 0 (0 voturi)    
    Este si mai mult... (Vineri, 7 februarie 2014, 11:44)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui MateiStoica

    ... de atat, eu m-am ingrozit sa vad ce comisioane si-a luat o alta banca decat cea care emisese cardul si m-am jurat sa nu mai folosesc servicii decat strict la bancomate ale bancii mele.
    La doua retrageri si o interogare, mi s-au scos automat de pe card mai mult de 50 de lei - comision!
 • +2 (4 voturi)    
  e oare necesar? (Miercuri, 5 februarie 2014, 21:22)

  dr_bear [utilizator]

  Stau si ma intreb... Comisioanele de retragere/interogare sold. Costul cardurilor ce trebuiesc schimbate periodic, nu ar fi acoperit salariul POSTASULUI care aducea pensia batranilor din satul acela?

  Avea si postasul ala o paine? Era o paine muncita? Erau beneficiarii mai multumiti decat acum?

  Ultimii ani m-au transformat dintr-un om de dreapta intr-unul cu vederi socialiste. Nu inteleg de ce trebuie sa stau la coada in parcarea de la Universitate dupa alti 3 oameni pentru ca cel din fata automatului de plata se roaga de acesta sa ii accepte o bancnota de 5 lei rupta!
  As fi platit cu drag 0.25 lei/ora de parcare daca era o tanti casiera acolo intr-o ghereta. Avea rest, poate si era instruita sa vorbeasca frumos clientilor, coada era minima, si ducea si ea o paine acasa.

  Cred ca trebuie sa facem o diferenta clara intre evolutia fireasca a lucrurilor si goana dupa automatizarea oricarei activitati.
  Cardurile ,E-commerce, bancomatele, automatele de plata, cititorul de coduri de bare, toate chestiile astea de fapt....au ajutat pe cine? Pe noi consumatorii?
  Nu eram imbracati daca nu comandam de pe net sa ne vina acasa? Nu aveam bani la noi daca nu se introducea (fortat) bucatica de plastic cu cip? pe care o mai poti si "descoperi" daca te mananca in
  c*r.
  Nu putea societatea sa progreseze in lupta pentru invingerea cancerului si sa-mi lase tantica de la parcare sa incaseze banii si bunicii dvs. postarita care aducea pensia?
  • +2 (2 voturi)    
   adevarul e undeva la mijloc (Joi, 6 februarie 2014, 8:26)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Cardurile sunt un mijloc comod de plata, dar acum cand am aflat ce comisioane stau in spate cred ca o sa folosesc mai des numerar.
 • +8 (8 voturi)    
  Stati linistit, si in comune mai mari e la fel. (Miercuri, 5 februarie 2014, 21:57)

  gazania [utilizator]

  Si asta la 10 km de Tm . Avem bancomat dar in ziua pensiei, acesti batrani roaga pe cineva care sa le scoata pensia. Nu-nteleg , se enerveaza cand li se explica , gresesc si toate pt niste pensii de toata jena.Si de pe urma acestor sarmani castiga bancile.Credeti ca le mai spune cineva cat li se ia daca folosesc bancomatul altei banci?
 • +6 (6 voturi)    
  comisioane pe banii nostri (Joi, 6 februarie 2014, 2:44)

  Fane Babanu [utilizator]

  comision cont, comision consultare, comision retragere ... in concluzie pentru ca le fac favorul de a imi tine banii la ei ma taxeaza
 • +7 (7 voturi)    
  camatarie (Joi, 6 februarie 2014, 8:41)

  bibibapca [utilizator]

  Sa va dau un ex.:
  In Anglia urmatoarele servicii cu cardul sunt absolut gratis: verificare sold, retragere numerar, plati, transfer bancar, schimbare card ( chiar daca acesta a fost pierdut si s-a facut cerere de inlocuire) , administrare cont ( costa numai daca ceri a avea asigurari incluse), .. sincer nu imi aduc aminte de toate dar pe scurt nu platesti nimic.
  Haios a fost acum 7 ani cand mi-am deschis un cont. Am inceput sa pun intrebari bancherului despre ce comisioane se percep la retragere, verificare sold etc. Tipul era in ceata si nu pricepea de ce pun intrebari cretine. A trebuit sa explic situatia cu care eram obisnuit acasa ca sa priceapa de ce puneam intrebari ciudate.
  PS Am tot scris despre situatia bancara din romania, pe diferite forumuri in speranta ca romanii vor lua atitudine impotriva acestei camatarii ale bancilor
  • 0 (2 voturi)    
   @bibibapca (Joi, 6 februarie 2014, 9:33)

   MateiStoica [utilizator] i-a raspuns lui bibibapca

   Daca tot ne-ai spus aceste lucruri, complet adevarat de altfel, cunosc sistemul bancar britanic si pot confirma, te rog sa ne spui si ce presupune deschiderea unui cont la o banca in Marea Britanie.
   Te rog sa imi spui cum iti platesti chiria sau, mai bine, te rog spune-ne ce platesti cu cash.
   Mai important, ce procent din populatie nu foloseste carduri? Care este procentul de populatie bancarizata?
   Este o regula simpla in economie, si functioneaza: cu cat exista mai multi clienti pentru un produs cu atat ai rulaje mai mari si drept urmare iti permiti sa scazi pretul. Aveti impresia ca in Marea Britanie daca doar o treime din populatie ar fi fost bancarizata erau aceleasi comisioane?
   In Romania bancile incaseaza comisioane foarte mari, de cele mai multe ori nejustificate, fiindca au actionari la care trebuie sa raporteze profit. Fiecare dintre noi alegem daca vrem sau nu sa lucram cu banca si cu care dintre ele. Se numeste capitalism si este ceea ce ne-am dorit si am obtinut in '89.
 • -4 (4 voturi)    
  Mda (Joi, 6 februarie 2014, 9:54)

  electron [utilizator]

  Va tot plangeti de comision interogare sold. Asta se poate evita foarte simplu.
  In loc sa interoghezi soldul incerci sa faci o retragere de numerar si ceri si chitanta. Daca nu iti trebuie banii numai vrei sa stii cati ai, retragi numai 10 lei . Daca ai banii aia in cont o sa ii primesi si primesti si chitanta cu suma disponibila. Daca nu ii ai in cont primesti fonduri insuficente. Sunt banci care nu comisionneaza retragerea de numerar de la bancomate.
 • +3 (3 voturi)    
  raspuns@Mateistoica (Joi, 6 februarie 2014, 14:03)

  bibibapca [utilizator]

  D-nule matei. In tot ceea ce spuneti aveti putina dreptate... cu cateva precizari:
  1) daca un produs nu este vandut se iau cateva masuri, printre care si ieftinirea, imbunatarirea produsului..etc. la noi bancile nu concureaza intrea ele pt a atrage utilizatori de carduri ci se multumesc sa imparta intre ele populatia nevoita sa posede un card.
  2) bancile ar trebui sa ofere gratuit POS-uri pt comercianti ( daca tot vb de Anglia .. Banca cu care ai facut contract pt POS iti ofera gratuit si servicii de consultanta juridica cat si de contabilitate primara)
  3) ar trebui sa creasca nr detinatorilor de card si al comerciantilor cu POS si sa se multumeasca doar cu comisionul de 0.6% din tranzactie ( platit numai de catre comerciant). Pe plan scurt suna a pierdere, dar pe plan mediu si lung inseamna revitalizarea pietei si implicit castiguri mai mari.
  Ar fi de discutat vreo 2 zile despre asta dar sintetizat intr-o fraza.. Ceea ce fac bancile in romania este UNIC , este furt.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by