UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca a prezentat "tehnic" in USL tot ceea ce s-a discutat cu FMI, inclusiv despre acciza si reesalonarea creditelor. "E adevarat, sunt masuri tehnice, poate nu se retin", a adaugat liderul PSD. Declaratia vine dupa ce atat presedintele PNL, Crin Antonescu, cat si prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, au declarat ca masura privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata in USL. Agentia de presa informase anterior, citand surse din Uniune, ca masura nu a fost discutata la nivelul USL, fiind promovata de Ministerul de Finante, condus de liberalul Daniel Chitoiu, prin intermendiului ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Vreau sa lamurim foarte clar, ca a fost o mica neintelegere. Noi am discutat si am prezentat toate masurile cu FMI. E adevarat, sunt masuri tehnice, poate nu se retin intotdeauna foarte clar. Noi am prezentat tehnic tot ce am discutat cu FMI", a declarat Ponta la finalul Comitetul Executiv National (CExN) al PSD.

Intrebat daca sustine, astfel, ca liderul liberal Crin Antonescu nu a inteles despre ce e vorba, avand in vedere ca masurile prezentate erau "tehnice", Ponta a raspuns: "Am avut multe subiecte duminica seara. A fost, evident, ce facem cu acciza, ce facem cu creditele, ce facem cu cele 20 de locuri nou create, ce stabilim. Intr-un fel, diminica seara noi am cerut un mandat politic pentru discutia cu cei de la FMI si evident ca discutiile au fost tot timpul alaturi de ministri liberali".

El a precizat ca in cazul reesalonarii creditelor nu trebuie sa decida PNL. "Aici nu trebuie sa decida PNL. Aici trebuie sa discute USL care e pozitia Guvernului, care e sprijinul pentru Guvern in negocierile cu FMI si aici am avut un mandat total din partea USL. A fost unul din subiectele pe care le-am discutat duminica seara, dupa sedinta CSAT", a sustinut Ponta, adaugand insa ca au fost multe subiecte de discutii, aceasta fiind o posibila cauza a declaratiilor facute de liberali.

Crin Antonescu a declarat joi pentru "Gandul" ca "nu s-a discutat nici in USL, nici in intalnirea PNL cu FMI" desprea aceasta facilitate.

Surse din Uniune au declarat joi pentru Mediafax ca masura anuntata de Guvern, in urma negocierilor cu reprezentantii FMI, de reesalonare a creditelor la banci nu a fost discutata la nivelul USL. Potrivit surselor citate, masura nu a fost discutata la nivelul USL, fiind promovata de Ministerul de Finante, condus de liberalul Daniel Chitoiu, prin intermendiului ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

De asemenea, propunerea s-ar fi numarat printre mai multe solutii concepute la nivelul ministerului, au relatat aceleasi surse.

Cea mai mare parte a liderilor PNL au aflat de aceasta masura la momentul anuntarii oficiale de catre Guvern, au mai mentionat sursele citate.

De altfel, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seara la TVR ca masura Guvernului privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata si agreata in PNL, mentionand ca in opinia sa nu este o masura liberala si va solicita clarificari la Delegatia Permanenta a partidului.

Iohannis a fost intrebat daca masura Guvernului este una liberala.

"Sunt sceptic, ca sa nu spun altceva. Pe de alta parte, sunt putin surprins fiindca este o masura care - cel putin asa am inteles eu de la televizor - a fost discutata, negociata si acceptata de FMI. Surprinderea mea vine din faptul ca ea nu a fost discutata in partid. Si atunci, sigur, se pune problema daca Guvernul a avut o sansa enorma sa introduca aceasta masura in registrul masurilor discutate cu FMI si nu a mai avut rabdare sa se discute in partidele politice aceasta masura, sau daca din alte motive pe care nu le cunosc s-a omis consultarea politica. Una peste alta, aceasta masura la noi in partid nu a fost discutata, deci cert nu a putut fi agreata, cum nu a fost discutata", a sustinut prim-vicepresedintele PNL.

El a mai precizat ca in opinia sa "nu este o masura liberala" cea anuntata de Guvern si asumata de ministrul de Finante, Daniel Chitoiu.

Iohannis a precizat ca la Delegatia Permanenta a PNL de vineri va solicita clarificari in privinta modului in care s-a decis promovarea masurii, fara consultarea PNL.

Amintim ca, potrivit unui anunt facut luni de premierul Victor Ponta, persoanele fizice cu credite la banci si cu salariu mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei vor putea sa obtina o reducere la jumatate a ratei, dar nu mai mult de 500 lei lunar, timp de doi ani, urmand ca dupa aceasta perioada sa beneficieze de un credit fiscal de la stat tot timp de doi ani, in valoare de 200 lei lunar. Eventuale facilitati au fost discutate si pentru companii.

Aceasta facilitate, care a fost anuntata luni seara de premierul Victor Ponta si care este optionala, se poate acorda tuturor persoanelor fizice, salariati sau pensionari, cu conditia de a avea un venit lunar mai mic sau egal cu salariu mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile.

Masura ar putea viza 907.000 debitori, a fost discutata cu Banca Nationala si agreata de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.

Dupa aceasta perioada de doi in care un debitor poate beneficia de reducerea la jumatate a ratei, statul acorda un credit fiscal "pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei", a afirmat Ponta.

Ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, marti, ca masura propusa de Guvern in privinta ratelor la banci este initiata de ministerul pe care il conduce si a fost discutata cu BNR, fiind motivata de necesitatea de a creste consumul si de a limita reducerea de profit a bancilor, potrivit Mediafax.

Chitoiu a fost intrebat dupa intrevederea cu reprezentantii FMI de la Biroul presedintelui Senatului daca masura privind reducerea ratelor la banci este initiata de ministerul sau. "Este o masura discutata intre Ministerul de Finante si Banca Nationala pentru ca ne trebuie o masura de stimulare a consumului intern, stim foarte bine ca si anul trecut cererea interna a fost la un nivel scazut si a trebuit sa gasim o solutie de stimulare a consumului intern. Mai mult decat atat, aceasta masura are si rolul de a imbunatati nivelul creditelor neperformante la banci, la toate bancile, pentru ca e mai bine sa amane o rata la credit decat sa treaca creditul la credite neperformante si sa consituie provizioane, sa-si reduca profiturile", a precizat Chitoiu.

Si ministrul Chitoiu a mentionat ca efectul masurii ar duce la un surplus de 4 miliarde de lei in economie.

Citeste si: