"O casa de insolventa din Romania a fost desemnata pentru a vinde afacerile Praktiker de pe piata romaneasca, companie care are in proiectul nostru un magazin de dimensiuni mari. In prezent sunt in desfasurare negocierile pentru restructurarea contractului de inchiriere si pentru recuperarea datoriilor legate de chirii si de costuri de intretinere", se arata intr-un raport al European Convergence Development Company, unul dintre actionarii parcului de retail Era Shopping Centre din Iasi, citat de Mediafax. Reprezentantii Praktiker nu au comentat informatia. Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale.

In 2012, firma austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mama a grupului german, a intrat in insolventa.

Afacerile compaᅡniei de bricolaj, care a fost liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Praktiker are la nivel local o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua din Romania ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati, potrivit raportului finanᅡciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar. Spatiile in care functioneaza magazinele Praktiker sunt inchiriate.

Ziarul Financiar a scris in octombrie ca repreᅡzentᅡanᅡtii Praktiker au apelat la Casa de Inᅡsolᅡventa Transilᅡvania pentru servicii de restructurare financiara in afara insolᅡventei, evitand astfel o procedura care in cele mai multe cazuri lezeaza imaᅡginea companiilor si afecteaza relatiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piata imoᅡbiliara, Praktiker are semnate chirii cuᅡprinᅡse intre 7 si 9 euro/metrul patrat lunar, astfel ca in fiecare an compania plaᅡteste chirii cuprinse intre 15 si 20 de miᅡlioane de euro pentru spatiile ocuᅡpate.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.