"BNR este una din putinele institutiii din Romania care si-a castigat respectul pentru profesionalism si dedicatie. Ca un personaj colectiv din Mos Ion Roata, suntem la BNR pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi sa felicitam", a declarat Victor Ponta la o conferinta desfasurata la sediul BNR. Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la B1TV ca a ramas uimit sa afle ca Mugur Isarescu si BNR au fost implicati in gandirea "electoratei" si i-a cerut guvernatorului BNR sa iasa public si sa spuna adevarul. "Vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt", a declarat presedintele. In discursul sau, Isarescu nu a comentat afirmatiile sefului statului.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

HotNews a transmis LIVE TEXT declaratiile premierului.

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Anul 2013 a fost un an bun pentru Bursa
  • Apreciez indemnul la moderatie din partea Guvernatorului
  • Apreciez, insa, in acest context extrem de optimist, si apelul intelept la moderatie din partea guvernatorului, exuberanta in orice domeniu poate la un moment dat sa duca la esecuri neasteptate. In pregatirea intalnirii de astazi, ieri ar fi trebuit sa citesc un manual de piete de capital, ca sa imi reamintesc cunostintele din facultate. Nu am avut timpul necesar si atunci am revazut un film, "Too big to fail" si m-am gandit daca altora li se poate intampla - unora mult mai destepti, cu mai multa experienta decat noi - sa greseasca fundamental, as vrea ca noua sa nu ni se intample, nici pe piata de capital, sau, daca ni se intampla pe alta piata, sa zicem a asigurarilor, sa nu ne aflam in situatia "Too big to save" ("Prea mare pentru a salva" - n.r.)
  • Un consilier de-al meu se va ocupa de de barierele gasite in calea dezvoltarii pietei de capital
  • Sunt un premier de stanga care crede ca toate societatile cu capital de stat trebuie listate pentru a fi mai transparente
  • Pericolele politice exista si nu doar in Romania. Dar aveti in mine un partener care va va sprijini
  • De cate ori ma aflu aici, am obligatia de a prezenta din partea Guvernului acest respect si apreciere pentru Banca Nationala si cred sincer ca, prin prezenta dumneavoastra astazi aici, ca un personaj colectiv din Mos Ion Roata unde a scuipat boierul, noi toti aici suntem ca sa felicitam Banca Nationala si sa ii uram mult succes in continuare in efortul extraordinar pe care il face pentru a asigura stabilitatea Romaniei indiferent de schimbarile politice care au loc

Mesajul premierului catre BNR este transmis in contextul in care, joi seara, Ponta a mers la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde a avut o discutie cu reprezentantii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ministrul Finantelor Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum si alti reprezentanti ai institutiilor cu atributii in zona financiar-bancara, surse guvernamentale precizand ca unul dintre subiecte a fost situatia Astra Asigurari, cea mai mare societate de asigurari din piata, noteaza Mediafax.

Ponta a discutat si despre acest subiect, premierul opinand ca din punct de vedere legal cei care au cunostinta de fapte care prezinta indicii de infractiune au obligatia sa sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discutie.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de Mediafax, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Vineri, televiziunea RTV, detinuta de Sebastian Ghita, a relatat ca ASF si Banca Nationala cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurari Astra, care risca intrarea in faliment.

Potrivit RTV, Astra a platit partial daune sau a respins nejustificat dosare, o alta problema majora descoperita de ASF fiind reasigurarea politelor catre o firma fantoma din insulele Cayman.

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari, a declarat, vineri, pentru Mediafax ca exista doar controale de rutina derulate de ASF la compania de asigurari si ca se asteapta ca ASF si BNR sa dezminta informatia privind sesizarea DNA.

In urma acestei stiri tv, ASF a transmis, vineri seara, un comunicat in care precizeaza ca isi rezerva dreptul sa nu disemineze public informatii referitoare la controalele in derulare, mentionand in acelasi timp ca nu a sesizat DNA.

Duminica, Astra a transmis, printr-un comunicat, ca indicatorii privind lichiditate si solvabilitatea Astra Asigurari vor fi de peste doua ori nivelul minim prevazut de legislatie, dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013.

Astra Asigurari a fost infiintata in anul 1991 si are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.