Banca centrala a Kazahstanului a devalorizat tenge-ul cu 19%, cea mai agresiva decizie incepand de la criza financiara mondiala, pe fondul deprecierii rublei rusesti si retragerilor de capital din pietele emergente, declansate de reducerea programului de relaxare cantitativa al Rezervei Federale, scrie Mediafax. Banda indicativa de variatie a monedei nationale kazahe, stabilita in consiliu monetar, a fost mutata la 185 unitati pe dolar, plus/minus 3 unitati, a anuntat marti banca centrala, intr-un comunicat preluat de Bloomberg.

In urma deciziei, tenge-ul a scazut pe piata interbancara la 185,87 unitati pe dolar, fata de 155,53 unitati la finele sedintei de tranzactionare de luni, indicand o devalorizare de 19%, potrivit datelor Bloomberg.

"In urma reducerii programului de relaxare cantitativa din SUA, capitalul iese din pietele emergente si merge catre pietele dezvoltate, ceea ce a generat presiuni asupra monedelor", se arata in comunicat.

Pietele emergente traverseaza cel mai prost inceput de an de la criza financiara mondiala din 2008-2009, retragerile masive de capital generand volatilitate ridicata si determinand masuri agresive din partea autoritatilor din tari ca Turcia, Argentina, Ucraina sau India.

In a doua parte a lunii ianuarie, bancile centrale din Turcia, India si Africa de Sud au fost nevoite sa creasca semnificativ dobanzile de politica monetara pentru a opri iesirile de capital. Ucraina a impus restrictii asupra tranzactiilor cu valuta pentru a stopa declinul grivnei in contextul nivelului relativ scazut al rezervelor valutare dupa interventiile pe piata din ulimii doi ani. Argentina a relaxat restrictiile asupra achizitiei de dolari de catre firme si populatie, dupa o depreciere puternica a peso-ului.

Banca centrala kazaha a aratat, in comunicat, ca decizia de marti va imbunatati competitivitatea economica a tarii si va reduce presiunile speculative din piata valutara.

Rubla, una dintre principalele monede de rezerva ale Kazahstanului, alaturi de dolar si euro, s-a depreciat cu 5,5% de la inceputul acestui an in raport cu dolarul SUA, pe masura ce banca centrala de la Moscova progreseaza in procesul de liberalizare a pietei valutare.

Bursa de valori din Kazahstan a crescut cu 12% dupa anunt.

Presedintele bancii centrale kazahe, Kairat Kelimbetov, a declarat marti la Alma-Ata ca institutia dispune de suficiente resurse pentru a sprijini noul curs de schimb si va continua sa tempereze variatiile prea abrupte ale monedei.

Kelimbetov, numit in luna octombrie la conducerea bancii centrale, vrea sa treaca la o tinta de inflatie de maximum 3-4% pe termen mediu. In luna ianuarie, inflatia anuala din Kazahstan a incetinit la 4,5%, cel mai redus ritm din 1999.

Kazahstanul, cel mai mare producator de energie din Asia Centrala, si-a devalorizat moneda cu 21% in februarie 2009, dupa ce statul a cheltuit miliarde de dolari pentru a sprijini economia si a salva cele mai mari banci, in timpul crizei financiare globale declansate de falimentul Lehman Brothers.

Rezervele valutare ale Kazahstanului au scazut in ianuarie cu 200 milioane de dolari, la 24,5 miliarde de dolari, a anuntat saptamana trecuta banca centrala.