"Nemultumirea sectorului privat are ca sursa cresterea fiscalitatii, in conditiile in care am avut o crestere economica satisfacatoare si o imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor europene" - Mihai Bogza, Presedintele Foreign Investors Council (FIC) la Romanian Business Leader Summit. "Absorbtia fondurilor europene - de cca 100 mil. euro pe an - poate reprezenta o mica poveste de succes pentru actualul guvern. Gradul de absorbtie a crescut de la 17% la 47%. In total, s-au absorbit peste 1 miliard de eur" , a declarat si Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prezent la Summit.

In cadrul dezbaterilor au mai vorbit Florin Pogonaru, care a descris economia locala ca pe o "economie a bunkerelor", in care importurile sunt procesate si retrimise catre export, ceea ce creaza crestere economica dar nu si o imbunatatire a nivelului de trai, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Principalele prioritati ale mediului de business, reunit astazi la Romanian Business Leader Summit 2014 (13-14 februarie) raman Educatia, Antreprenoriatul si Buna Guvernare.

Acestea au fost si directiile de actiune ale comunitatii de afaceri romanesti, inca de la prima editie a summit-ului (2012), a declarat Mihai Marcu, presedintele Fundatiei Romanian Business Leaders (FRBL), in deschiderea sesiunii plenare.

Alte concluzii ale sesiunii Agenda Romania:

"Daca pentru primele doua puncte de pe agenda FRBL " Educatia si Antreprenoriatul" , am reusit sa construim proiecte, pentru Buna Guvernare am constatat ca lucrurile merg greu. Esti legat de maini si de picioare, daca nu ai un dialog productiv cu administratia.- Mihai Marcu.

"Absorbtia fondurilor europene - de cca 100 mil. euro pe an - poate reprezenta o mica poveste de succes pentru actualul guvern. Gradul de absorbtie a crescut de la 17% la 47%. In total, s-au absorbit peste 1 miliard de eur" - Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

"Romania are nevoie sa-si defineasca un model economic de referinta, la care tot sectorul public sa adere" - Valeriu Nistor, presedintele AmCham;

"Modelul economic al Romaniei, care este orientat spre export, de tip buncar, trebuie regandit. Ar trebui sa construim pe lantul valoric. , acesta ar trebui sa fie noul motto" - Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR)

La prima sesiune de dialog a RBL Summit au fost prezenti reprezentanti ai mediului de business , dar si ai administratiei publice: Mihai Bogza, presedintele Foreign Investors Council (FIC); Valeriu Nistor, presedintele AmCham; Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Steven van Groningen, vice-presedinte FIC, pe de o parte si Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice; Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism; Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale; Dan Manolescu, Secretar de stat, Ministerul Finantelor Publice.

Romanian Business Leaders Summit este platforma de actiune pentru antreprenorii si executivii din Romania. Scopul concret al Summit-ului este sa adune, organizeze si capaciteze membrii comunitatii de afaceri sa se implice eficient in imbunatatirea mediului de business si a societatii.

La primele doua editii ale Romanian Business Leaders Summit din 2012 si 2013 au participat cate 200 de antreprenori, directori generali, manageri, membri ai societatii civile si de ONG-uri, jurnalisti si voluntari. Companiile reprezentate la eveniment grupeaza aproximativ 11% din PIB-ul Romaniei si peste 110.000 de angajati.

A treia editie a Summit-ului - 13-14 februarie 2014 - pune in centru rolul liderilor din business si al organizatiilor private in constructia unor strategii mai eficiente si intr-un dialog mai transparent intre sectorul public si cel privat.

Fundatia Romanian Business Leaders este condusa de un board din care fac parte Dragos ANASTASIU (presedinte Grupul Eurolines Romania si CEO TUI TravelCenter, membru board), Sorin AXINTE (senior partner la GLUE Bucuresti, consultant in strategie de comunicare, membru fondator), Lucian BUTNARU (chairman ZebraPay, CEO Cegeka, membru fondator), Felix DANILIUC (director general Raiffeisen Leasing Romania, membru de board), Dragos DINU (membru CA CONPET SA, fost CEO DOMO, fost CEO al ADPharma, membru board), Andi DUMITRESCU (director general GfK Romania, membru board), Ioana FILIPESCU (managing director al Raiffeisen Investment Romania, membru board), Anca HARASIM (director executiv al Camerei de Comert Americane in Romania, membru board), Mihai MARCU (antreprenor, presedinte MedLife, membru fondator), Felix PATRASCANU (antreprenor, fondator FAN Courier Express, membru board), Mihaela PERIANU (antreprenor, managing partner al AIMS si Dale Carnegie Training, membru board), Andreea ROSCA (managing partner Excel Communications, consultant in comunicare, membru fondator) si Dragos ROSCA (antreprenor, managing partner Delta Asset Invest, membru board)