Draftul Scrisorii de Intentie: BNR ia in calcul reducerea coridorului ratei dobanzii si reintroducerea operatiunilor de absorbire a lichiditatilor/Bancile sa se astepte la inspectii si teste de stres

de DP     HotNews.ro
Vineri, 14 februarie 2014, 12:13 Economie | Finanţe & Bănci


"Vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea de initiative legislative precum legea insolventei personale sau propunerile privind legea colectarii datoriilor", se arata intr-un draft al Scrisorii de Intentie cu FMI, obtinut de HotNews. Documentul face o radiografie a sectorului bancar si a viitoarelor intentii in privinta politicii monetare. "Luam in considerare reducerea in continuare a coridorului ratei dobanzii si reintroducerea treptata a operatiunilor de absorbire a lichiditatilor. Pe mai departe, BNR va mentine ecartul intre rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta si cele in moneda nationala pentru a descuraja acordarea de imprumuturi in valuta", se arata in documentul citat.

Ce mai prevede draftul Scrisorii cu Fondul:
 • Crearea bazei monetare a reflectat din ce in ce mai mult operatiunile de Trezorerie legate de fondurile UE in crestere. Excesul de lichiditate care s-a acumulat explica divergenta dintre ratele interbancare si rata de politica, ceea ce a dus la complicarea operatiunilor monetare. Vom asigura conditii de lichiditate adecvate in sectorul bancar., sustinand in acelasi timp buna functionare a pietelor de capital si reducand divergenta dintre ratele interbancare si rata de politica pentru a consolida transmiterea semnalelor de politica monetara.
 • In acest scop luam in considerare reducerea in continuare a coridorului ratei dobanzii si reintroducerea treptata a operatiunilor de absorbire a lichiditatilor. Pe mai departe, BNR va mentine ecartul intre rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta si cele in moneda nationala pentru a descuraja acordarea de imprumuturi in valuta. Mai mult, orice modificare luata in considerare in materie de rezerve minime obligatorii va fi implementata treptat, dupa evaluarea impactului etapelor anterioare si tinand seama de impactul asupra anticipatiilor inflationiste.
 • Sectorul bancar din Romania (...) se confrunta totusi cu presiuni in ceea ce priveste calitatea activelor si scaderea nivelului de indatorare (deleveraging) a bancilor straine , fiind in continuare vulnerabil la socuri externe. 
 • Imprumuturile neperformante au inchis anul la 21,9% dupa ce au atins 22% in luna noiembrie, reflectand climatul economic dificil, stagnarea cresterii creditarii si eliminarea lenta din bilanturi a neperformantelor provizionate in intregime. Provizioanele totale (IFRS plus filtrul prudential) s-au redus intr-o oarecare masura, ramanand totusi la un nivel suficient pentru a acoperi 88% din NPL, in timp ce rata de provizionare IFRS s-a majorat la 67,6 procente la finele lui 2013.
 • Cerintele de provizionare impreuna cu activitatea lenta de creditare si baza relativ ridicata a costurilor a condus bancile la obtinerea unui rezultat virtual al pragului de rentabilitate in 2013 (12 milioane RON sau 0,1% profit net anualizat).
 • Capitalizarea sectorului bancar se mentine puternica desi exista unele diferente intre banci.
 • Un nou audit al garantiilor incredintat BNR in ultimul trimestru din 2013 a condus la identificarea unui decalaj de provizionare de 800 milioane RON la nivelul intregului sistem, care a fost inchis pana la sfarsitul anului. Conditiile de finantare sunt inca inegale intre banci.
 • Ritmul de scadere a indatorare a bancilor straine s-a accelerat in concordanta cu restul regiunii dar se mentine ordonat cu un declin al finantarii din partea bancilor mama. Ca urmare a crescut dependenta fata de fondurile locale, cu precadere depozite, ducand la o scadere a raportului dintre depozitele atrase si creditele acordate de la 117% la 105% la finele anului 2013. Riscurile generate de continuarea retragerii finantarilor bancilor mama ramane unul semnificativ, mai cu seama daca isi va reveni cererea pe segmentul creditarii.
 • BNR va continua sa efectueze periodic teste de stres de solvabilitate de sus-in-jos si de jos-in-sus precum si teste de stres de lichiditate entru sectorul bancar. Un test recent de stres de sus-in-jos efectuat de BNR a evidentiat ca intr-un scenariu negativ in care recesiunea s-ar prelungi si ar avea loc o depreciere de 20%, rata agregata a solvabilitatii ar scadea cu 4 p.p., pana la 10,8%, reveland totusi ca unele institutii de credit nesistemice ar fi nevoite sa mobilizeze capital suplimentar.
 • BNR va modifica procedurile interne pentru bancile punte pana la finele lunii aprilie 2014. Detaliile cadrului actualizat de planificar a situatiilor neprevazute al BNR vor fi agreate cu echipele FMI si CE. BNR elaboreaza planuri detaliate de situatii neprevazute in permanenta.
 • BNR va continua sa supravegheze indeaprope practicile bancilor pentru a evita reinnoirea continua a creditelor problema (evergreening). Inspectiile la fata locului menite sa evalueze nivelul de adecvare al sistemelor IT si practicile de restructurare a imprumuturilor bancare finalizate pana la finele lui 2013 vor fi urmate de inspectii similare la restul bancilor.
 • Prin consultare cu FMI si CE se va elabora un plan de lichidare a NPL pana la finele lunii martie 2014 (criteriu de referinta structural) si apoi implementat pana la finele lunii iunie 2014. Se va evita hazardul moral si vor fi acordate stimulente corespunzatoare in vederea curatarii rapide a bilanturilor de creditele nerecuperabile.


BNR va colecta date de supraveghere periodice si detaliate privind creditele restructurate inclusiv cele acordate Intreprinderilor de Stat , cu frecventa trimestriala. Data fiind persistenta imprumuturilor neperformante, autoritatile vor elimina, acolo unde este posibil, impedimentele legate de restructurarea amiabila a datoriilor catre firme si persoane fizice si solutionarea creditelor neperformante.


Vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea de initiative legislative precum legea insolventei personale sau propunerile privind legea colectarii datoriilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1758 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Incredere si respect (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 9:55)

  GerhardShultz [utilizator]

  1 Investitiile intr-o tara straina presupun doua conditii obligatorii: incredere si respect Ambele se castiga foarte greu, dar se pierd intr-o clipa
  2 Ideea ca in Romania se pot face bani necinstiti e cea mai paguboasa pentru romani, fiindca pe langa faptul ca sufera direct, nu inspira nici incredere nici respect Exista un cuvant in dictionar: suspiciune Daca vreti, o suspiciune auto-intretinuta de insasi oferta incredibila, "prea frumoasa ca sa fie adevarata"
  3 Cele doua lucruri profund nedrepte in relatia banca-client, reflectand o suspiciune permanenta si deci un rating slab sunt:
  a) posibilitatea de a urmari un debitor pentru un credit ipotecar, chiar si dupa lichidarea ipotecii de catre banca, pana la stingerea totala a datoriei
  b) raportul intre dobanda si principal in primii ani de plata a creditului, (plata practic doar a dobanzilor in prima treime din durata)
  a: -incarca clientul bancii cu aproape toate riscurile (deci un contract comercial cu asumarea unilaterala a raspunderii)
  -clientul plateste pentru o decizie a bancii: -banca vinde garantia, iar clientul plateste diferenta
  b) -anticoncurentiala, fiindca platesti doar dobanda in primii ani, ideea de refinantare e anulata din start
  -netransparenta dobanzii, in realitate fiind aproape dubla, daca platesti anticipat (daca dupa 10 ani de plata regulata minimala pentru un credit pe 30 de ani ai platit brusc anticipat, in loc de 6% la euro, ai platit echivalentul a 10,5% la euo pe 10 ani (= FURT)
  Masuri "compensatorii" nu pot decat sa adanceasca nedreptatile: unui cardiac ii dai tratament pentru stomac, creandu-i probleme noi.
  Corectarea directa, in schimb:
  -este esentiala pentru atragerea investitorilor straini, care astfel vor vedea conditii similare cu tarille lor, in care barbarisme ca cele doua de mai sus nu sunt legale
  -nu va starni nici macar o declaratie de presa din partea bancilor, n-ar dori sa faca valva in jurul unei chestiuni imorale care ii vizeaza ca autori


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by