ANALIZA Conducerea ASF ia in medie 37 de salarii medii/luna. Media europeana e de 8 salarii medii

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 18 februarie 2014, 11:36 Economie | Finanţe & Bănci


Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din Romania castiga lunar 37 de salarii medii nete, fata de o medie europeana de circa 8 salarii. La omologii bulgari ai ASF, conducerea Financial Supervision Commission nu ia mai mult de 4,5 salarii medii nete. In Cehia, supraveghetorii sefi iau echivalentul lunar a 15 salarii medii. In Italia, "ASF-ul" italian plateste aparent cel mai bine- circa 30.000 de euro/luna. Raportat la salariul mediu din economie, asta inseamna 16 salarii. Oricum, nu 37 ca in Romania.

Bulgaria. Omologul ASF este Financial Supervision Commission (FSC). Supravegherea financiara e impartita intre Ministerul Finantelor din Bulgaria si FSC. Potrivit legii lor, seful FSC poate castiga cel mult 90% din salariul Presedintelui Parlamentului. La randul  lui, acesta poate castiga cu 55% mai mult decat 3 salarii medii nete pe economie. Prin urmare, Stoyan Mavrodiev, omologul bulgar al lui Dan Radu Rusanu poate castiga cel mult 1600 de euro la un salariu mediu net de 320 euro. La acesti bani isi mai poate adauga un spor de cel mult 25%, potrivit legii, adica 400 de euro, ceea ce i-ar duce salariul la 2000 de euro net. Nicolay Popov, omologu lui Daianu, poate castiga 90% din salariul sefului sau, adica 1800 euro. Sa retinem, maxim 4,5 salarii medii nete.

Cehia Supravegherea pietelor financiare se face de catre Banca Centrala si Ministerul Finantelor. Guvernatorul Bancii Nationale a Cehiei are un salariu de circa 190.000 euro/an (circa 5 mil coroane). Adica putin peste 15.000 de euro. La un salariu mediu lunar net de 950 de euro, asta inseamna 15,7 salarii medii lunare.

Estonia. Avem Financial Supervision Authority, pe langa Ministerul Finantelor. Potrivit legii interne de functionare, presedintele FSA are un venit lunar de circa 6000 de euro, adica putin peste 8 salarii medii nete.

Romania. Treburile sunt mult mai clare. Salariul mediu net este de 538 euro (potrivit INS). Mergand pe buna credinta a profesorului Daianu si admitand ca venitul  lunar mediu este de circa 20.000 de euro (17.000 la care se mai adauga circa 2000 rezultand din prima de sfarsit de an, prima de vacanta s.a.), inseamna ca la noi, conducerea ASF ia in medie 37 de salarii medii brute.

Italia. Avem Istituto per la Vigilanza sulle Assicurazioni, condus de directorul general al Bancii Nationale a Italiei, Salvatore Rossi.Salariul lui e de circa 380.000 euro/an, adica 31.000 de euro/luna. Pare mai mare decat al lui Rusanu, dar reprezinta 16,6 salarii medii nete lunare. Nu 37, cat se ia in Romania.

Ungaria. Supravegherea se face de catre Hungarian Financial Supervisory Authority (HFSA), din cadrul Bancii Centrale. Venitul anual al liderului institutiei este de circa 110.000 euro/an adica mai putin de 10.000 de euro/luna. Ceea ce inseamna circa 10 salarii medii nete lunare.

Lucrurile nu stau diferit nici in alte tari membre ale Uniunii. Media calculata de HotNews.ro pentru cele 27 de state europene este de circa 8,2 salarii medii nete. Doar la noi se platesc cate 37 de salarii sefilor din ASF.

Probabil ca daca ASF si-ar fi dovedit profesionalismul iar pietele ar fi functionat ok, nimeni nu ar fi avut nimic de obiectat. Dar atata vreme cat scandalurile -cel putin in zona asigurarilor- fac piata e svaiter

Poate ca solutia propusa de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), prin care solicita Parlamentului Romaniei infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a politicii de resurse umane si a salarizarii din ASF nu e o idee prea rea.

Florin Citu, scria pe blogul sau ca vede urmatoarele probleme la ASF:
1) Sursa de finantare
2) Lipsa experientei practice in piata de capital (si nu numai)
3) Numirile pe criterii politice.

Si nu exagera deloc.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3981 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  pai da (Marţi, 18 februarie 2014, 11:52)

  Dedalus [utilizator]

  PAi asta am spus si eu: platiti putin sau mult, cei de la ASF nu isi fac datoria, dupa cum reiese din recentele scandaluri.

  La o privire mai atenta, unul ca domnul Daianu nu are deloc experienta in domeniu. O fi professor, dar ASF nu e universitate...

  Asa ca daca tot nu fac nimic si nu au experienta, ce-ar fi sa-i platim cu doar 10% din ce primesc acum, sau 25% din salariul Guvernatorului BNR, sa spunem.

  In plus, ar trebui ca legea sa prevada un minim de experienta in domeniu, poate 5 ani ar fi resonabil.
  • +7 (7 voturi)    
   . (Marţi, 18 februarie 2014, 12:36)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Si nici alegerile personale(vezi Sima) nu-l recomanda pentru o functie de acest gen.
 • +6 (8 voturi)    
  Salariul mediu (Marţi, 18 februarie 2014, 12:05)

  Interlop [anonim]

  Salariul mediu brut este de 538 de euro ... trebuie corectat
 • +12 (14 voturi)    
  Păi (Marţi, 18 februarie 2014, 12:12)

  basistu_de_serviciu [utilizator]

  da , dar ”iuropenii” ăstia nu sunt toti a fel de dobitoci ca românii . De ce credeti că suntem ultimii in Europa la mai toate capitolele ? Salariile tuturor celor ce ne conduc sunt cu mult mai mari decât in UE , km de dezăpezitre costă muuuult mai mult decât oriunde un UE , privilegiile conducătorilor sunt muuuulte peste orice altă tara a UE s.a.m.d. Cine de de vină ? Ei , păi doar nu or fi ei , poporul e singurul vinovat . Isi merită soarta din plin .
 • +12 (12 voturi)    
  ce-mi plac mie astia (Marţi, 18 februarie 2014, 12:52)

  Gobelin [utilizator]

  care-si scuza salariile nesimtite cu fraze gen "nu suntem institutie bugetara".
  da, nu primiti bani de la buget pentru salarii, insa traiti din contributiile stabilite in baza unei legi.
  deci nu vad nici un motiv pentru care nu puteti da bani la buget.
  salariile plafonate la nivel de demnitar, restul merge la stat.
  asa, ca voi, poate si fiscul sa traiasca din ce colecteaza , nu?
  in loc sa aveti statut de institutie autonoma, voi aveti statut de regie de stat.
  rusine, de 3 ori rusine!
  • +2 (4 voturi)    
   amice (Marţi, 18 februarie 2014, 14:44)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   ca sa ajungi la ASF, chiar si ca simplu angajat, iti trebuie cunostinte, relatii, pile...ia du-te tu la un concurs acolo, sa vezi daca te angajeaza cineva.
 • +8 (10 voturi)    
  Dan SPAGA Rusanu (Marţi, 18 februarie 2014, 13:07)

  PaoloCesarini [utilizator]

  Ma mir ca pana acum nimeni nu i-a facut flagrant lui Dan SPAGA Rusanu.
  Pe vremea cand lucra in minister la ANAF facea niste presiuni extraordinare directorilor din subordine ca sa colecteze cat mai multa spaga. Oamenii aia erau pur si simplu speriati de presiunile facute de acest bugetofag.
  Ma mira ca nu exista inregistrari prin care solicita bani de la Astra in mod repetat ca sa nu le inchida activitatea.
  In cele aprox. 5 luni de mandat, acest curat liberal a facut in afara de salariu peste 4 milioane de euro.
  SRI stie....
 • +6 (8 voturi)    
  NEMERNICIA-TRADAREA-LACOMIA (Marţi, 18 februarie 2014, 13:37)

  jidanul [utilizator]

  Acestea sunt o parte din cauzele care ii fac pe uni sa fie mai nemernici decat nesimtiti. Cum sa stabilesti asemenea sume astronomice pe care contribuabilii cu venituri de mizerie, trebuie sa le platesca aceste sume nemernice. Este incalificabil, inacceptabil si total imoral ca celelalte institutii ale Statului Roman sa accepte aceste sume. Am inteles ca acest ASF este in subordinea Parlamentului Romaniei si atunci cum si-au permis reprezentantii nostrii sa voteze nemerniciile astea ?
 • +1 (3 voturi)    
  Mult fum pentru nimic (Marţi, 18 februarie 2014, 14:03)

  Milka Man [utilizator]

  Acum a rasuflat in mass-media informatia asta legata de sumele incasate de conducerea ASF...La fel cum s-a intamplat si pana acum, va fi un subiect de circ cateva zile, dupa care se va continua in aceeasi maniera...Unii de la ASF o sa fie mutati in alte pozitii din astea "prost" platite, vor sta cuminti cateva luni, dupa care vor incasa si mai multi bani. Cat de greu sa fie oare sa limitezi salariile tututor acestor sefuti in functie de salarul mediu/minim ? Sa zicem: salarul maxim nu poate sa depaseasca 10 salarii minime. Nu de alta, dar sa fie si ei stimulati cumva sa isi faca treaba ca sa stimuleze cresterea econominca, reducerea taxelor si implicit cresterea salarului mediu...
 • +2 (2 voturi)    
  plafon? (Marţi, 18 februarie 2014, 14:25)

  FFF T [utilizator]

  Nu inteleg de ce nu exista un plafon pentru salarii+bonusuri in toate agentiile, agenturile si regiile autonome, adica tot ce inseamna Stat si administratii locale?
 • +3 (3 voturi)    
  salarii nesimtite (Marţi, 18 februarie 2014, 14:37)

  americanca [utilizator]

  imi amintesc pe vremea cind era B1 cu emisiunea Nasu
  acest Rusanu a fost luat la intrebari de ce accepta sa primeasca 25 milioane bani pt chirie ,ca Parlamentar.
  S-a enervat si a 2-a zi a trimes fiscul la Nasul . Oare o sa ii sature pamintul odata de atitia bani. Cind pleaca .o sa lase tot aici pe pamint. Felicitari miilor de pensionari care stiu sa se descurce cu niste amariti de 12 -13 milioane.
 • 0 (0 voturi)    
  CV Dan Radu Rusanu (Marţi, 18 februarie 2014, 14:38)

  Dedalus [utilizator]

  Dan Radu Rusanu - din CV-ul propriu (este rugat sa corecteze daca am preluat gresit):

  Studii si specializari
  • 1975 - A.S.E. - Facultatea Finanţe-Contabilitate
  • 1993 - Expert contabil autorizat, Corpul Experţilor contabili şi experţilor contabili autorizati din România
  • 1994-1995 - Asistent universitar Academia de Studii Economice Bucureşti
  • 1996 - Cenzor autorizat de Consiliul Naţional al Valorilor Mobiliare
  • 1996 - Join Viena, Austria-Curs de specilaizare "Tax Amninistration and Reform"organizat de F.M.I.
  • 1997 - Multilateral TAX Training Center-Viena, Austria-Curs de specializare "Taxpayer Service and Public Relations"-organizat de OECD
  • 1999 - particitare cu comunicare la Simpozionul "Tax Administration" organizat de IOTA(Organizaţia intra-europeană a administraţiilor fiscale),Budapest, Ungaria
  • 1999 - particitare cu comunicare la Simpozionul "Exchange of Tax Information" organizat de Trezoreria USA şi USAID, Baltimore, Mariland, USA
  • 2000 - Auditor financiar şi formator atestat prin certificat de Camera Auditorilor Financiari din Romănia în domeniul Standardelor Internaţionale de Contabilitate şi de Audit Financiar
  • 2004 - Doctor în economie,A.S.E.
  • 2007-prezent - Consultant fiscal, Camera Consultanţilor Fiscali din România
 • +2 (2 voturi)    
  in sfarsit (Marţi, 18 februarie 2014, 15:18)

  mos ion roata [utilizator]

  o analiza pertinenta.Toate salariile din sistemul de stat trebuie sa se raporteze la salariul mediu pe economie. Este normal,firesc si nu poate fi contestat de nimeni.Asa vor avea si bugetarii nostri salarii ca in occident-de exemplu seful ASL 5 salarii medii,guvernatorul BN 6 salarii medii etc. Cui nu ii convine il poftim frumos in mediul privat unde poate castiga oricat.Intre timp trebuie ca cei care au Ferrari ,de exemplu, chiar daca e intr-un partid de guvernamant sa il justifice tot in salarii medii (pentru echitate)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by