Dan Grigore Adamescu, unul dintre romanii cu avere ce graviteaza in jurul miliardului de euro, este cel care controleaza ASTRA Asigurari, compania la care ASF a introdus marti administrator special. Adamescu mai detine ziarul Romania Libera, AXA Life Insurance, Unirea Shopping Center, Medien Holding (trustul care detine ziarul Romania Libera) si FC Otelul Galati prin intermediul companiei The Nova Group. Actionar la Baumeister (constructii), Mega Construct (energie), City Business Center, Modern Business Center, Rex, InterContinental si Pullman (industria hoteliera), dar si retailerul de electrocasnice MegaVision. Numele lui a fost asociat si cu scandaluri in legatura cu preluarea Otelului Galati.

Dan AdamescuFoto: AGERPRES

S-a trezit cu gestiunea celor mai ravnite produse alimentare, in mijlocul celor mai diverse cereri (inclusiv venite din partea Elenei Ceausescu pentru aprovizionarea cantinei ICECHIM - Institutul de Cercetare Chimica). A avut grija sa acopere de semnaturi fiecare livrare si sa stranga, constiincios, totul. Asa ca primul control (legendarele controale facute de o suita de militieni, militie economica, politica, Securitate) l-a adus in fata celor mai mari sefi. L-a si impus, in egala masura, pentru ca a avut raspunsul pregatit pentru toate intrebarile.

A reusit sa plece la Berlin (in 1978) printr-un var al mamei sale, care era de origine germana. "Stiam ca, daca plec, nu ma mai intorc", spune Adamescu.

A incercat in primii ani sa fie un "neamt impecabil", dar nu a reusit. Desi i se recunoscuse oficial cetatenia germana, facuse studiile in limba germana, le cunostea cultura, s-a inscris in tot felul de cluburi si "a incercat toate formele de socializare posibile", si-a dat seama dupa trei ani ca "daca te numesti Adamescu, nu poti deveni neamt".

Firma pe care a pus-o pe picioare a reusit sa aiba 40 de reprezentante in Estul Europei. A fost reprezentantul exclusiv pentru Europa Centrala si de Est al producatorilor japonezi de tehnologie ca JVC, Seiko sau Panasonic. Numai cu Romania nu a avut afaceri, pentru ca s-a ferit, spune el, sa fie racolat de Securitate. La inceputul anilor 1990, cand a ramas cu 20.000 de televizoare blocate pe stoc, ideea tatalui sau de a le aduce in Romania l-a salvat. "Asa am facut MegaVision in Romania si dupa un an aveam cota de piata 14%", spune el. A gresit ca nu a ramas conectat la sistemul economic romanesc dupa ce a plecat din tara. Este, spune el, printre putinele regrete pe care le are acum, privind in urma.

  • In 2002 preia ASTRA Asigurari,  creata in 1990 prin ruperea din fosta ADAS (Administratia Asigurarilor de Stat) - monopolul asigurarilor inainte de Revolutie

Istoricul ASTRA:

Astra Asigurari a preluat divizia de reasigurari a fostului ADAS si ramasese in 2000 singura companie de asigurari de stat. Una din ultimele companii privatizate de fostul Fond al Proprietatii de Stat (in noiembrie 2002), Astra a facut ulterior obiectul unor procese de contestare a privatizarii, de contestare a licitatiei si de contestare a contestarii licitatiei. Acest statut incert a fost folosit pentru devalizarea companiei de aproape 18 milioane dolari printr-o retea construita in jurul grupului Gelsor (fondat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu), care a inclus Banca Romana de Scont si Banca de Investitii si Dezvoltare. Astra a scos din conturi 8 milioane dolari pe care i-a transferat la Banca Romana de Scont si Banca de Investitii si Dezvoltare, ca garantie a unui credit acordat de aceste banci pentru o afacere cu cuart in Transilvania. In cele din urma, compania a intrat, la mijlocul anului 2002, in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu.

  • In 2010  devine unic actionar al companiei Medien Holding, care editeaza ziarul Romania libera si o serie de reviste, dupa ce a achizitionat actiunile detinute de Grupul Waz.

"Am cumparat pentru ca acum este momentul achizitiilor. Noi credem ca economia va iesi din criza anul viitor, avand in vedere ca pietele vestice deja si-au revenit", a declarat omul de afaceri, pentru cotidianul citat.

Anuntul vine la o zi dupa ce grupul media german WAZ, care detinea actiuni la Romania libera, si-a anuntat, la randul sau, retragerea din Romania, Bodo Hombach, directorul grupului, afirmand, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, ca "piata romaneasca este distorsionata" de investitiile masive derulate de oameni de afaceri care isi castiga banii din alte sectoare economice, si nu din presa.

  • Tot in 2010, instanta a blocat actiunile companiilor Astra Asigurari si Unirea Shopping Center, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul firmei The Nova Group Investments, in cadrul unui dosar de executare silita.

Potrivit unor surse din piata, The Nova Group ar avea de platit catre AVAS penalizari in valoare de circa 20 mil. lei (4,6 mil. euro) rezultand din neonorarea unor investitii asumate la privatizarea Unirea Shopping Center.

Conform raportarilor transmise Bursei de Astra si Unirea Shopping Center, valoarea creantei pretinse in cadrul dosarului este mult mai mica decat valoarea de piata a celor doua pachete de actiuni.

  • In 2011, Adamescu a cumparat 32,9 la suta din actiunile Intercontinental, contra 8,3 milioane de euro

De la 1 ianuarie 2012, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander, a fost ales drept presedinte al Consiliului de Administratie al companiei hoteliere Intercontinental Bucuresti (RCHI), care detine hotelul Intercontinental din Bucuresti.

Din Consiliul de Administratie aprobat de actionarii companiei mai fac parte si Dan Adamescu, Lucian Ciofoaia, directorul diviziei de imobiliare din The Nova Group si Daniel Onute, care a fost propus tot de The Nova Group, firma de holding a familiei Adamescu.

Dan Adamescu, impreuna cu o firma off-shore din Cipru, a cumparat 32,9 la suta din actiunile Intercontinental, contra sumei de 8,3 milioane de euro, de la RHIC Holding.

Un alt actioar este Lido, care detine 11,9 la suta din capitalul social.

  • Tot in 2011, Adamescu preia revista "Academia Catavencu"

Omul de afaceri Dan Adamescu, care detine cotidianul Romania libera, a castigat licitatia pentru vanzarea marcii Academia Catavencu, unde a concurat cu Orlando Nicoara, director general Mediafax Group.

Dan Adamescu a cumparat brandul revistei cu 882.654 de euro, TVA inclus, aproape la jumatate din valoarea cu care s-a licitat marca in urma cu trei saptamani. Atunci, Doru Buscu, redactor-sef Academia Catavencu, a castigat licitatia cu suma de 1,6 milioane de euro. El n-a putut sa achite suma in termen de o saptamana, iar licitatia s-a reluat. Doru Buscu nu s-a mai inscris la licitatie.