Cursul de schimb a urcat in jurul orei 10 aproape de pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara, dar a revenit o ora mai tarziu sub 4,49 lei/eur in timp ce monedele din regiune se depreciaza pe fondul violentelor din Ucraina. Forintul se depreciase de la 310/eur la 312/eur in jurul orei 11, in vreme ce zlotul polonez se miscase de la 4,15 la 4,16 unitati in fata euro. Intra in text si vezi graficele Bloomberg cu cursul zlotului, forintului si a leului in fata euro.

Mai jos aveti cursul forintului pana in jurul orei 11 (sursa: Bloomberg)

Iar mai jos aveti miscarea zlotului polonez:

In cazul Romaniei, evolutia depinde nu doar de factori externi (Ucraina) ci se de evolutiile interne.

"Pentru a doua zi la rand, piata valutara locala a inregistrat niveluri scazute de activitate, si putin neobisnuit, leul s-a impotrivit usoarei deprecieri regionale pentru a se intari pana la 4,48/EUR la finalul sedintei de marti. In vreme ce nu acordam o importanta deosebita miscarilor leului pe volume reduse, ne asteptam ca presiunea de depreciere sa revina astazi, pe fondul persistentei incertitudinilor politice. PNL si-a confirmat liderul si ii sustine pozitia, care a devenit putin mai calara dupa sedinta de ieri. In vreme ce isi mentin propunerile de restructurare guvernamentala, liberalii si-au intensificat cererile impotriva existentei unei aliante intre socialisti si celelalte partide mai mici din USL, intrucat aceasta contravine protocolului aliantei de guvernamant. Un raspuns din partea socialistilor este

asteptat in aceasta dimineata, iar apropierea unei eventuale ruperi a USL ar putea impinge leul spre 4,50/EUR miercuri", se arata intr-o nota transmisa miercuri de ING Bank.

Mai jos, evolutia de miercuri e cursului eur/ron. Sursa Bloomberg.

Pe fondul incertitudinilor politice, se mai arata in document, pare usor neobisnuita scaderea ratelor pe termen scurt de pe curba FX swap marti, cu ratele pana la 3M pierzand intre 30-

70pb pana la 2,50% la ON si 3,55%-3,50% la 1M-3M. in vreme ce aceste miscari par conduse de efectul de sfarsit de perioada de rezerva, suntem mai precauti cu privire la continuarea acestor evolutii, intrucat date BNR pubblicate ieri indica faptul ca bancile au mentinut in rezervele valutare la baca centrala in ianuarie o suma similara cu cea din decembrie, in pofida scaderii ratei rezervelor minime.

"Acest lucru sugereaza ca interventiile valutare din ianuarie au fost mai mari decat estimasem si, in consecinta, surplusul de lichiditate din februarie este mai scazut. Astfel, chair daca ne asteptam ca operatiunile MF si absorbtia de fonduri europene sa sustina conditiile de lichiditate, credem ca eventuala tendinta de scadere a ratelor va fi graduala si mai putin persistenta decat in trecut", mai scriu economistii ING Bank.

Investitorii continua sa se retraga in masa din Ucraina, scrie Mediafax, in contextul escaladarii violentelor dintre protestatari si fortele de ordine loiale presedintelui Viktor Ianukovici, cu scaderi puternice pentru grivna si costuri de finantare aproape de maxime record. Protestele au inceput in urma cu trei luni, dupa ce Ianukovici a decis sa se retraga dintr-un acord de liber schimb cu UE, optand pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finantare de 15 miliarde de dolari. Miscarile de strada nu sunt izolate in Kiev, inregistrandu-se incidente in cel putin alte trei orase importante din vestul tarii.

Randamentele de referinta ale obligatiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piata secundara, iar grivna s-a prabusit cu peste 7% de la inceputul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, in pofida finantarii primite de stat de la Rusia. Rezervele bancii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, in urma eforturilor de a limita declinul monedei nationale. Autoritatle au introdus recent restrictii asupra tranzactiilor financiare cu valuta, in incercarea de a frana retragerile de capital.