Banca National a Romaniei solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului. "La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar, scrie Mediafax.

Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.

"Avand in vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fi expusa institutia dumneavostra de credit, in temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, va solicitam sa intreprindeti masurile care se impun astfel incat sa se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente in relatia cu clientela, acestea urmand sa fie comunicate Bancii Nationale a Romaniei pana cel tarziu la data de 28.02.2014", se mai spune in scrisoare. De la mijlocul anului trecut, cand BNR a reluat reducerea treptata a dobanzii, bancile comerciale au replicat o buna parte din miscarea ratei de politica monetara in dobanzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut si la inceputul acestui an, cand banca centrala a lasat mai multa lichiditate in piata, dobanzile interbancare au coborat la minime istorice.

In conditiile unor dobanzi intre 2% si 4,25% pe an la depozitele cu scadenta la trei luni, dobanda incasata la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mica decat comisioanele de administrare lunare stabilite de unele banci. In cazul in care deponentul nu retrage suma la data de scadenta, majoritatea bancilor aplica un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a transmis in repetate randuri mesaje catre banci sa calibreze cu masura tranferul reducerii ratei de politica monetara in dobanzile la depozite, mai ales in contextul in care institutiile se reorienteaza catre veniturile din comisioane, pentru nu-si periclita bazinul de resurse interne.

Pe de alta parte, insa, Isarescu a promovat recent ideea ca economisirea nu o reprezinta doar depozitele bancare, mentionand ca in pietele dezvoltate o pondere mult mai importanta este detinuta de fondurile de pensii si de piata de capital. De altfel, guvernatorul bancii centrale opina intr-un interviu acordat MEDIAFAX la inceputul acestui an ca, odata cu noile reglementari privind rezolutia bancara la nivel european, piata de capital va prelua treptat din economiile plasate in acest moment in banci de catre persoanele cu foarte multi bani.

La inceputul acestui an, mai multe publicatii din presa centrala au relatat despre produse de economisire in care la scadenta deponentii retrag sume mai mici decat au depus.