​​Fata, eu m-as combina cu Isarescu, zice Rujata din fata intrarii la Universitate. N-ai vazut cu ce masina umbla?, adauga ea inainte de a trage dramatic dintr-o tigara ieftina. "Tu te-ai combina si cu o bujie, daca ar fi de firma, ma leshi?", zice a doua fata, imbracata in niste jeansi atat de stramti ca ar fi pocnit si pantalonii Guvernatorului. Sting tigara si dau sa intru. Era totusi un eveniment important pentru tara, iar locurile erau limitate. Isarescu devenea Isarescu al XVI-lea din punct de vedere al titlurilor de Honoris Causa daruite.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

In holul Universitatii, vreo cinci SPP-isti. Oamenii lui Ponta, imi zic, ca doar urma sa asiste si premierul la eveniment. Ma scaneaza de arme si plagiate si ma lasa sa trec. Nici plagiate n-am mancat nici arma nu-mi miroase, imi zic. In sala, lume fina. Profesori universitari de economie, inalti prelati ai BOR pe care lumea nu putea sa-i mai incapa, studenti, fosti sau actuali ministri samd. Plus plagiatori. Ma uit dupa o priza, ochesc una pe partea dreapta, ma asez linistit, pun stickul de net si astept. Daca aia cu baston de mitropolit mi-l sanctifica? Eu ce ma fac?

A, ca era sa si uit. La intrare ni se da o brosura cu discursurile pe care urma sa le rosteasca Ai de Jos, ca sala era in panta. Era laudatio-ul Universitatii plus speech-ul intaiului bancher al tarii. Una din frazele care apareau in brosura nu a mai fost insa rostite. Prilej de mare scandal ulterior, ca de ce apar in textul scris si nu si in cel rostit. Fraza cu pricina se referea la aderarea la euro putin mai tarziu 2020. In fine, dramatizare humanum est.

In fata mea, se aliniaza rand pe rand membri ai Consiliului de Administratie al BNR, in frunte cu viceguvernatorul Cristian Popa. Un om totalmente neinspirat la urma urmei, intrucat se aseaza taman intre Ponta si Florin Georgescu. Ultimii doi, teribil de nevorbiti dupa cate impresii aveau de schimbat. La un moment dat- jenat probabil- Popa sa da mai in spate in fotoliu, ca sa poata discuta intaiul _mai_nou_finantist cu mai_vechiul_intai_finantist.

Corul: Traiasca rata lui Ponta, slavit fie numele celui care a gandit-o!

Incep discursurile. Isarescu e comparat cu o rara resursa a natiunii romane, cu omul providential...Ma uit la fata Guvernatorului. Nu se simte deloc jenat, probabil ca Stefan cel Mare sau Decebal erau mici resurse de pe vremea natiunii lui Traian.

Un macroeconomist din ASE ii zice unui coleg "Hai dom`ne ca e prea de tot. Omul e bun, dar nu e resursa cea rara. Sa nu dea careva o indicatie sa judecam deciziile BNR din 2007 si 2008 ca devine mai rar decat ar vrea. Ma fac ca nu-i bag in seama".

Corul: Traiasca Isarescu, slavit fie numele Lui!

Ponta cu Georgescu discuta iar peste capul lui Cristi Popa, care la un moment dat intervine in discutie destul de nervos. Isarescu continua sa vorbeasca, desi in sala se aud tot mai multe mobile care suna si se stie cat de tare iubeste Guvernatorul telefoanele mobile. In fine, dupa nici 3 ore, disertatia ia sfarsit. Urca si rectorul Universitatii la Prezidiu. Se uita spre Ponta, se intoarce catre Guvernator, ii multumeste pentru ca a laudat Universitatea, se inclina si se retrage. La iesire, il intreb cat de confortabil s-a simtit langa premierul acuzat de plagiat. Imi zambeste si imi spune ca discutam altadata.

Isarescu revine in sala, Ponta se apropie de el, Isarescu face un pas spre stanga, Ponta il blocheaza, i-o prezinta pe madam Grapini care rade, Isarescu sta serios, Ponta ii spune ca o sa mearga la Finante, Guvernatorul se face ca nu aude, Ponta repeta fraza, Isarescu se face iar ca nu aude, Grapini se baga in seama, rectorul Universitatii incearca sa-l evite plagiatorii, Ponta alearga, SPP ii face culoar, in final rama in sala fix 3 oameni. Doi studenti si un portar. Ii intreb ce au inteles din discurs.Portarul a admis ca nu a inteles nimic. Dar studentii au priceput. Studentii: "Mai bine sa trecem noi la euro decat invers!", a zis cel mai luminat dintre ei.

Pun textul pe site. Ies la o tigara, impreuna cu cativa profeori din ASE. Lasa-ma, frate zic aia. Nimic nou nu a spus. E aceeasi ciorba reincalzita pe car ele-o spune si bancherilor si alora de la finantatoii internationali. Numai noi am mai auzit-o de vreo 3 ori pana acum. In schimb, la BNR e fierbere mare. Partea buna e ca de la ferbere se ajunge la sublimare, asa incat totul poate fi considerat ca fiind sublim. Retul sunt carcoteli ale Corului. Un Cor basiste, ce sa mai....