Agentia de evaluare financiara americana Standard and Poor's (S&P) a redus vineri nota de solvabilitate financiara acordata Ucrainei la CCC, in urma violentelor din ultimele zile.

Acesta inseamna ca tara este aproape de intrare in incapacitate de plata. Perspectiva ratingului este negativa ceea ce arata ca agentiaare in vedere o noua reducere a ratingului, scrie AFP.

S&P si-a explicat decizia prin "deteriorarea substantiala" a situatiei din tara, spunand ca, dupa confruntarile sangeroase din ultimele zile "un compromis politic este tot mai indepartat".

"Noi credem ca aceasta situatie creste incertitudinea cu privire la sprijinul financiar al Rusiei in anul 2014 si este o amenintare tot mai mare la capacitatea guvernului de a-si plati datoriile", explica agentia.

Dupa ce a refuzat, la sfarsitul lunii noiembrie, sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana , Ucraina, aproape de faliment, a ajuns la un acord cu Rusia pentru un credit de 15 miliarde dolari si o scadere a pretului gazelor.

Trei miliarde de dolari le-a primit la sfarsitul lunii decembrie, iar in acesta saptamana autoritatile ruse au suspendat in ultima clipa plata unei transe de doua miliarde de dolari, explicand ca asteapta la o revenire la calm in Ucraina.