"Cei care dau Volksbank in judecata o fac dintr-un calcul foarte cinic. Toata povestea asta cu clauzele abuzive e o afacere. Si unii dintre avocatii clientilor au in contractele cu clientii lor clauze abuzive", a spus vineri sefa Directiei Juridic din Volksbank, Diana Ciubotariu. Ea a participat la conferinta Finmedia "Un week-end cu presa economica", care se desfasoara vineri si sambata la Sinaia. Ciubotariu conduce din 2009 directia Juridica din Volksbank, adica perioada in care banca a acordat cele mai multe dintre creditele contestate. Sefa Juridicului din Volksbank este printre putinii directori ramasi in functie dupa ce BNR a decapitat vechea conducere, fortand demiterea lui Gerald Schreiner si nu doar a lui. Ciubotariu a mai acuzat presedinti de Tribunale din tara ca dau sentinte defavorabile bancii intrucat ei sau colegi ai lor au credite la Volksbank.

Diana Ciubotariu, VolksbankFoto: Hotnews

"In Iasi,Timisoara, Mehedinti, Bucuresti, au fost judecatori presedinti de Tribunal care nu au inteles contractele si au dat banca in judecata. Aceste litigii au fost judecate de catre colegii dumnealor, dupa care au venit la rand rudele, amicii acestora...E greu acum sa mai pui stop unui val care a inceput", a spus vineri Ciubotariu.

In prezent, Volksbank are pe rol circa 2000 de dosare din partea clientilor nemultumiti, potrivit Dianei Ciubotariu. Rata de castig a bancii este de 20%, adica din 10 procese, 8 se pierd, a mai adaugat Ciubotariu.

"Instantele nu permit audierea probelor noastre. Trecand peste etapa probelor, trecem prin unul sau doua termene de judecata in care judecatorul e lamurit cu privire la toate conditiile pe care legea le cere atunci cand el trebuie sa ia o decizie. Motivarea deciziei arata ca banca nu are niciun fel de risc intrucat are o garantie care acolopera sumele imrumutate", a mai precizat sefa Juridicului din Volksbank.

In ianuarie, un grup de clienti ai Volksbank a castigat irevocabil in instanta un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc si alte comisioane din contractele de credit, precum si modificarea unilaterala a dobanzii, decizia publicata miercuri de Tribunalul Bucuresti vizand 315 contracte de credit. "Respinge recursul ca nefondat. Obliga recurenta la plata cheltuielilor de judecata catre intimata. Irevocabila", se arata in decizia Tribunalului Bucuresti.

Judecatoria Sector 2, prima instanta de judecata, a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul bancii sa revizuiasca rata dobanzii in cazul unor schimbari semnificative pe piata monetara, precum si clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, dupa caz, comision de administrare.

"Credem ca nimeni nu este in masura sa faca aprecieri asupra unor decizii ale instantelor, fie ele negative sau pozitive. Exista atat sentinte favorabile bancii, cat si sentinte precum cea in discutie, ceea ce ne face sa credem ca suntem inca departe de a avea o concluzie pe acest subiect. Ca si pana acum, Volksbank respecta si pune in aplicare toate deciziile instantelor si isi asuma atat esecurile, cat si victoriile", au declarat pentru Mediafax reprezentati ai bancii.

Prima instanta, a carei hotarare a fost mentinuta si de Tribunalul Bucuresti, a calificat ca abuzive si clauzele care instituie urmatoarele comisioane, daca sunt incluse in contract: comisionul de administrare garantii, comisionul de rezerva minima obligatorie si comisionul monitorizare polite de asigurare.

Totodata, instanta a decis ca sunt abuzive clauzele care stabilesc obligatia imprumutatului de a incheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari partenera sau agreata de banca si dreptul bancii de a alege noua societate de asigurari care reinnoieste polita.

Judecatoria Sector 2 a considerat ca sunt abuzive si unele clauze privind declararea scadentei anticipate.

Curtea a constat nulitatea absoluta a clauzelor enumerate mai sus si, in consecinta, a clauzelor din actele aditionale la conventiile de credit, din notificari sau din comunicarile care au modificat tipul dobanzii din fixa in variabila, in lipsa acordului imprumutatului in acest sens sau care au modificat rata dobanzii.

"Obliga parata sa restituie reclamantilor sumele incasate cu titlu de comision de risc (dupa caz, redenumit comision de administrare credit), de dobanda majorata si de comision rezerva minima obligatorie, de la data incheierii conventiei de credit la zi. Respinge celelalte capete ale cererii, ca neintemeiate. Obliga parata la plata catre reclamanti a sumei de 217 lei, pentru fiecare reclamant din tabel care nu a renuntat la judecata si nu a incheiat tranzactie, cu titlu de cheltuieli de judecata", se arata in decizia Judecatoriei Sector 2.

Volksbank Romania este in curs de vanzare, procesul urmand sa fie finalizat pana in 2016. In ultima perioada institutia de credit a schimbat numerosi presedinti si directori de directii, pe fondul incercarilor de redresare a institutiei.