"Exista niste discutii, chiar saptamana asta am avut discutii cu doua banci care se tatoneaza una pe alta si care considera ca exista o compatibilitate puternica intre portofoliile lor . Actionarul uneia doreste, actionarii celeilalte mai asteapta, va mai studia problema. Una este din grupa a doua de banci, are o cota de piata de 1-5% iar cealalta de sub 1%. Niciuna nu este greceasca", a declarat vineri Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. El a participat la conferinta Finmedia "Un week-end cu presa economica", care se desfasoara vineri si sambata la Sinaia.

Nicolae CintezaFoto: AGERPRES

Supraveghetorul sef din BNR considera ca 2014 va fi un an dificil pentru banci."Restructurarea au inceput-o cam tarziu. Au facut cate ceva, dar nu cat trebuia. Si-au ajustat prea putin costurile, reteaua...Ele asteapta, dar nu stiu ce asteapta si s-ar putea ca aceasta asteptare sa fie costisitoare pentri ele, a mai explicat Cinteza.

El a admis ca exista oferte de cumparare pentru bancile locale, dar actionarii tin la pret. "Exista si oferte pentru bancile locale care se gandesc sa vanda. Sunt insa si actionari romani care- desi evident ca intr-un eventual necaz nu au bani de injectat in banca- tin totusi la pret. Am avut situatia cu RIB (Romanian International Bank- n.red, care a fost preluata de grupul Getin Holding). Noi "citisem" RIB de cinci ani si le introdusesem restrictii. La un moment dat i-am si spus ca o sa ajunga sa dea el bani ca sa o vanda. In 2008, a avut o oferta dar a vrut dublul sumei. In final a ajuns la ce i-am spus eu: si-a recuperat doar imprumuturile subordonate", a mai spus Cinteza.

Piata locala a mai trecut prin fuziuni intre institutiile de credit, cea mai recenta fiind in octombrie 2012, data la care Intesa Sanpaolo Group a finalizat fuziunea subsidiarelor bancare din Romania - Intesa Sanpaolo Bank si CR Firenze. Intesa Sanpaolo Bank a fost cea care a actionat in continuare pe piata in urma preluarii prin absorbtie a activelor CR Firenze Romania.