Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice pot fi depuse fara a fi certificate, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice, citat de Agerpres. Certificarea lor de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea, inclusa in Codul de procedura fiscala si suspendata prin Legea nr. 162/2012, devenea aplicabila ca urmare a incetarii suspendarii incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistreaza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege, precizeaza MFP.

'Organul fiscal competent, in virtutea rolului sau activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedura fiscala, poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale. Totodata, precizam ca, prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedura fiscala. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca, certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, a devenit optionala', se mai spune in comunicatul citat.