In prima iesire publica de la preluarea conducerii Astra Asigurari, oficialii KPMG "se concentreaza pe diagnosticul si logistica necesare pentru continuitatea si securizarea activitatii. In acest moment, Administratorul Special analizeaza situatia Astra SA si ia masurile urgente pentru stabilirea prioritatilor de actiune, cu informarea si consultarea ASF. Continuarea platilor a fost preocuparea principala a Administratorului Special, astfel incat primele operatiuni au fost deja facute in decursul zilei de joi, 20 februarie", se arata intr-un comunicat transmis luni, HotNews.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a companiei ASTRA. In calitate de administrator special, KPMG, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale, va intreprinde o serie de masuri de natura prudentiala in scopul redresarii financiare a societatii in cel mai scurt timp posibil, se mai arata in textul comunicatului.

Masura redresarii financiare prin administrator special nu are implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate - contractele de asigurare in vigoare urmand a se derula in conditii normale - ci este menita sa contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare ASTRA, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator. KPMG a pus la dispozitie o echipa specializata de profesionisti in asigurari, finante, fiscalitate, avocatura, actuariat si specialisti in tehnologia informatiei pentru a duce la indeplinire mandatul primit in conditiile legii.

"Administratorul Special al ASTRA SA, KPMG, in baza mandatului incredintat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si in exercitarea obligatiilor legale ce decurg din aceasta pozitie, se concentreaza pe diagnosticul si logistica necesare pentru continuitatea si securizarea activitatii. In acest moment, Administratorul Special analizeaza situatia Astra SA si ia masurile urgente pentru stabilirea prioritatilor de actiune, cu informarea si consultarea ASF. Continuarea platilor catre asigurati (clienti) si partenerii de afaceri a fost preocuparea principala a Administratorului Special, astfel incat primele operatiuni au fost deja facute in decursul zilei de joi, 20 februarie. Mai multe detalii despre ASTRA SA si activitatea Administratorului Special vor fi comunicate in conditiile stipulate de lege in perioada imediat urmatoare", spun reprezentantii KPMG.

In ceea ce priveste politele existente, Autoritatea de Supraveghere Financiara a comunicat ca toate politele de asigurare emise de catre Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare, iar societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.

Reamintim ca ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias.

Omul de afaceri a anuntat ca va contesta in justitie decizia ASF.