Seful Departamentului de Afaceri Fiscale din FMI, Brian Michael Olden, a cerut recent lamuriri cu privire la modul de rectificare a bugetului, aratand ca rectificarile se fac prin ordonanta si astfel Parlamentul nu poate aproba ex-ante cheltuielile bugetare, cele doua Camere neavand oportunitatea sa voteze. In opinia sa, orice schimbari la venituri si la cheltuieli trebuie votate de Parlament in avans, fiind necesar sa se introduca mecanisme care sa asigure rezerve in buget pentru evenimente neprevazute. Antidotul la un astfel de comportament este o mai buna planificare bugetara, spune Olden. (vezi in text minuta discutiilor)

1Foto: Hotnews

Concluzii privind Intalnirea delgatiei FMI cu membrii Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senatul Romaniei. Marti 11 februarie 2014 o delegatie a FMI s-a intalnit cu membrii Comisiei pentru buget din Senat. Din delegatia FMI au facut parte:

- Brian Michael Olden - seful departamentului de afaceri fiscale at FMI

- Ylaoutinen Sami Petri Juhani - departamentul de afaceri fiscale al FMI

- Murphy Peter Francis - departamentul de afaceri fiscale al FMI

Principalele subiecte de discutie s-au axat pe rolul Parlamentului in procesul de aprobare a bugetului, in examinarea bugetului dupa executie, cum se vede din perspectiva Comisiei procesul bugetar actual, daca exista transparenta in abordarea acestui proces, cum ar trebui sa se perfectioneze acest proces si care sunt ingrijorarile Comisiei pe acest subiect.

Domnul Brian Olden a cerut lamuriri cu privire la modul de rectificare a bugetului, aratand ca rectificarile se fac prin ordonanta si astfel Parlamentul nu poate aproba ex-ante cheltuielile bugetare, cele doua Camere neavand oportunitatea sa voteze. In opinia sa, orice schimbari la venituri si la cheltuieli trebuie votate de Parlament in avans si nu ulterior si ca ar trebui sa fie cel mult doua rectificari. Este necesar sa se introduca mecanisme care sa asigure rezerve in buget pentru evenimente neprevazute, iar antidotul la un astfel de comportament este o mai buna planificare bugetara.

Domnul Brian Olden a afirmat ca are o dificultate conceptuala fata de aceste sustineri, achizitiile publice in multe tari sunt o zona "gri" Si pentru ca acest lucru este impus de legislatia europeana, dar este important ca Parlamentul sa poata redimensiona plafoanele existente, sa poata realoca resursele. Furnizarea de prea multa informatie nu inseamna neaparat si transparenta, mai degraba ascunde ceva...