"Profitabilitatea mare a bancilor din Romania, de fapt a filialeor bancilor straine din Romania este o legenda. Daca dam la o parte efectul inflatiei la o parte bancile de la noi nu au fost niciodata mai profitabile decat bancile din tarile dezvoltate. Pe ansamblu, in sistemul bancar din Romania s-a investit si nu s-au scos bani. S-a investit tot timpul in cresterea sistemului. Profiturile au mers in dezvoltare, foarte putine au scos dividende. Si in continuare bancile continua sa puna capital suplimentar pentru a acoperi pierderile din anii trecuti", a spus joi Mihai Bogza, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.

Mihai Bogza, director executiv Conf. ConcordiaFoto: Agerpres

Intra in text si asculta declaratia lui Bogza.

Descarca fisierul audio in format MP3

In 2008, sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, peste 4,4 miliarde lei. Anul trecut bancile au facut un profit marginal, dar mai degraba rezultat din artificii contabile decat datorat activitatii lor de baza- creditarea. Cu un an inainte, in 2012, sistemul bancar trecuse prin cel de-al treilea an la rand in care bancile au inregistrat un rezultat negativ, aducand cea mai mare crestere a volumului pierderilor. Aceasta a fost consecinta agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor, in conditiile in care productia de credite noi s-a prabusit, iar multe banci au vandut pachete de active devenite neperformante.

In 2011 pierderile cumulate ale bancilor au insumat 777 milioane lei, iar in 2010 circa 516 milioane lei. In 2008, sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, peste 4,4 miliarde lei.