Banca Centrala a Rusiei a marit luni dobanda cheie de la 5,5% la 7%, intr-o miscare care a surprins pietele, a anuntat lWSJ. Motivul invocat este evitarea instabilitatii financiare si pentru a preveni riscurile inflationiste, dar este mai probabil un scenariu in care bancherii centrali rusi incearca sa stopeze declinul rublei care a intervenit imediat dupa interventia in Crimeea. Oficialii Bancii Rusiei au calificat masura ca "temporara". Citeste aici anuntul Bancii Centrale.

Index-ul bursei din Rusia a cazut 9.5%.

Anterior aceste decizii, dobanda a fost mentinuta la 5,5% timp de un an si patru luni.

"Mutarea reprezinta, clar, un efort de a sprijini mai puternic moneda, care resimte presiuni astazi (luni - n.r.) din cauza factorilor politici", comenteaza pentru Bloomberg un economist al Bank of America, citat de Mediafax.

Principalele temeri ale investitorilor privind economia rusa se refera la potentialele sanctiuni economice care ar putea fi impuse de UE, SUA si statele aliate in contextul tensiunilor din Ucraina.

Bursa de la Moscova a scazut cu 9,2% luni dimineata, cel mai puternic declin din ultimii cinci ani, iar rubla a atins minime istorice fata de cosul de valute de referinta la care se raporteaza banca centrala.

Actiunile celor mai mari companii rusesti, printre care Gazprom, au coborat cu peste 10%, iar titlurile bancilor, inclusiv Sberbank si VTB, inregistreaza de asemenea deprecieri.

Rubla a scazut cu 2% luni dimineata fata de dolar, respectiv cu 1,2% fata de euro, potrivit datelor Reuters. In cursul weekendului, rubla a pierdut pana la 6% din valoare la casele private de schimb valutar, iar diferenta dintre cursurile de vanzare si cumparare s-a largit de pana la 10 ori, noteaza agentia.