Leul s-a depreciat in cursul diminetii de luni de la 4,49 unitati in fata euro (cotatia BNR afisata vineri) la 4.5169/eur, pe fondul crizei din Ucraina dar si a instabilitatii politice interne. "Ne asteptam ca leul sa piarda din avansul recent pana in momentul anuntului unui nou guvern luni, insa deprecierea pana usor dincolo de 4,50/EUR de vineri a continuat cu inca 100 de pipsi in aceasta dimineata pe fondul accentuarii tensiunilor geopolitice in Ucraina. Evenimentele respective vor mentine probabil presiunea de depreciere pe leu, care in momentul de fata a pierdut mai putin teren decat monedele regionale", se arata intr-o nota transmisa luni dimineata clientilor ING Bank.

  • Bursa de valori Bucuresti deschisese si ea pe rosu, alaturi de majoritatea burselor europene, indicele BET pierzand 2,42 % in jurul orei 11,15.  Bursa din Frankfurt pierdea aproape 2%, la fel ca si Bursa din Paris, iar indicele FTSE 100 al Bursei londoneza scadea in jurul aceleiasi ore cu 70 de unitati.

  • In Asia, indicele Nikkei a inchis pe minus cu 1,27%, Bursa din Seul a pierdut 0,77% , in vreme ce Bursa din Sydney  a inchis pe rosu, cu minus 0,38%

Petrolul a urcat, la fel ca si yenul japonez, considerat valoare refugiu in asemenea perioade de tensiune.

Reamintim ca in aceasta dimineata Banca Centrala a Rusiei a marit dobanda cheie de la 5,5% la 7%, intr-o miscare care a surprins pietele, a anuntat lWSJ. Motivul invocat este evitarea instabilitatii financiare si pentru a preveni riscurile inflationiste, dar este mai probabil un scenariu in care bancherii centrali rusi incearca sa stopeze declinul rublei care a intervenit imediat dupa interventia in Crimeea. Oficialii Bancii Rusiei au calificat masura ca "temporara". Citeste aici anuntul Bancii Centrale.Index-ul bursei din Rusia a cazut 9.5%.

Bursa de la Moscova a scazut cu 9,2% luni dimineata, cel mai puternic declin din ultimii cinci ani, iar rubla a atins minime istorice fata de cosul de valute de referinta la care se raporteaza banca centrala.

Actiunile celor mai mari companii rusesti, printre care Gazprom, au coborat cu peste 10%, iar titlurile bancilor, inclusiv Sberbank si VTB, inregistreaza de asemenea deprecieri.

Petrolul a urcat, la fel ca si yenul japonez, considerat valoare refugiu in asemenea perioade de tensiune.

Rubla a scazut cu 2% luni dimineata fata de dolar, respectiv cu 1,2% fata de euro, potrivit datelor Reuters. In cursul weekendului, rubla a pierdut pana la 6% din valoare la casele private de schimb valutar, iar diferenta dintre cursurile de vanzare si cumparare s-a largit de pana la 10 ori, noteaza agentia.