Bursa de la Moscova scazuse luni la ora 14,45 cu 13%. Petrolul era in crestere. Bursele europene erau si ele pe rosu. Leul se depreciase la randul lui in fata monedei europene (drept este, si ca urmare a instabilitatii politice din Romania). Din punct de vedere al businessului mondial, luni a fost o zi pierduta. Sa luam putin urma banilor. Din fiecare 10 euro care sunt investiti in Ucraina, 8 vin din UE. Cine sunt strainii care au plasati cei mai multi bani in Ucraina si cine castiga de pe urma conflictului?

Primii 10 investitori straini din Ucraina provin din: Cipru, Germania, Olanda, Rusia, Austria, Marea Britanie, Franta, Suedia, SUA si British Virgin Islands. Unele sunt paradisuri fiscale, fiind de fapt vorba despre banii oligarhilor rusi sau ucraineni "importati" ca investitii. Germania, Austria si Franta au investit in banci (Commerzbank, Raiffeisen si respectiv Societe Generale). Toate titlurile acestor banci erau luni in picaj la bursa din Rusia.

Germania

Bursa din Frankfurt inregistra un recul al indicelui Dax de 3,14%, pana la 9.387,57 puncte. Producatorul de echipament sportiv Adidas, pentru care Rusia era o piata promitatoare, a pierdut aproape 5%. Commerzbank "cadea" cu aproape 6%, mai putin insa decat retailerul Metro pierdea aproape 7%.

Germania a spus luni ca e pregatita pentru cazul in care rusii isi vor reduce livrarile de gaz si petrol, Rusia furnizand

35% din consumul de gaz si 35% din cel de petrol al germanilor. Desi si-au propus demult sa isi reduca dependenta de rusi, nemtii inca nu au reusit sa puna in practica acest proiect.

Rusia

"Spre deosebire de razboiul de cinci zile din Osetia de Sud, suntem ingrijorati ca tensiunile din Ucraina poate dura mult mai mult si sa aiba un impact negativ asupra mediului economic pe termen lung in Rusia , " a simtit Analistii Alpha Bank , referindu-se la scurt razboiul dintre Rusia a Georgiei din 2008.

Gigantul rus Gazprom , care obtine o mare parte din profiturile sale din exporturile catre Europa , a pierdut 12,46 % din valoarea sa de piata. Dupa ce guvernul de la Kiev a decis, in luna noiembrie 2013, sa nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana, Rusia s-a angajat sa acorde Ucrainei un imprumut de 15 miliarde de dolari, din care trei miliarde au fost deja varsate, si a acceptat sa-i scada pretul la gaze cu 30%. .

Banca Sberbank a scazut cu 14,74 %, iar cea de a doua companie de petrol rusesc Lukoil cu 7,76 % .

Ca raspuns la aceste turbulente financiare, Banca Centrala a anuntat cresterea dobanzii cheie la 7%.

SUA

În prezent, Ucraina este al 70-lea partener comercial al SUA, schimburile dintre cele doua state fiind de 3.6 miliarde dolari.Exporturile au fost de 2,1 miliarde USD iar importurile de 1.5 miliarde dolari . Excedentul comercial cu Ucraina a fost 645 milioane dolari.

Marfuri exporturile din SUA către Ucraina în 2011 au fost: cărbune ( 976 milioane dolari ), vehicule ( 534 milioane dolari), pește și fructe de mare ( 76 milioane dolari ) și aeronave ( 58 milioane dolari). De asemenea, exporturile americane de produse agricole în Ucraina au totalizat 92 milioane dolari.

Americanii au importat fier și oțel ( 384 milioane dolari ) , produse chimice anorganice ( 339 milioane dolari ) , combustibili minerali ( 236 milioane dolari ) și aeronave ( 37 milioane dolari ) .

Cum s-a vazut in pietele financiare criza din tara vecina?

Leul s-a depreciat in cursul diminetii de luni de la 4,49 unitati in fata euro (cotatia BNR afisata vineri) la 4.5169/eur, pe fondul crizei din Ucraina dar si a instabilitatii politice interne. "Ne asteptam ca leul sa piarda din avansul recent pana in momentul anuntului unui nou guvern luni, insa deprecierea pana usor dincolo de 4,50/EUR de vineri a continuat cu inca 100 de pipsi in aceasta dimineata pe fondul accentuarii tensiunilor geopolitice in Ucraina. Evenimentele respective vor mentine probabil presiunea de depreciere pe leu, care in momentul de fata a pierdut mai putin teren decat monedele regionale", se arata intr-o nota transmisa luni dimineata clientilor ING Bank.

  • Bursa de valori Bucuresti deschisese si ea pe rosu, alaturi de majoritatea burselor europene, indicele BET pierzand 2,42 % in jurul orei 11,15.  Bursa din Frankfurt pierdea aproape 2%, la fel ca si Bursa din Paris, iar indicele FTSE 100 al Bursei londoneza scadea in jurul aceleiasi ore cu 70 de unitati.

  • In Asia, indicele Nikkei a inchis pe minus cu 1,27%, Bursa din Seul a pierdut 0,77% , in vreme ce Bursa din Sydney  a inchis pe rosu, cu minus 0,38%

Petrolul a urcat, la fel ca si yenul japonez, considerat valoare refugiu in asemenea perioade de tensiune.

Reamintim ca in aceasta dimineata Banca Centrala a Rusiei a marit dobanda cheie de la 5,5% la 7%, intr-o miscare care a surprins pietele, a anuntat lWSJ. Motivul invocat este evitarea instabilitatii financiare si pentru a preveni riscurile inflationiste, dar este mai probabil un scenariu in care bancherii centrali rusi incearca sa stopeze declinul rublei care a intervenit imediat dupa interventia in Crimeea. Oficialii Bancii Rusiei au calificat masura ca "temporara". Citeste aici anuntul Bancii Centrale.Index-ul bursei din Rusia a cazut 9.5%.

Petrolul a urcat, la fel ca si yenul japonez, considerat valoare refugiu in asemenea perioade de tensiune.

Rubla a scazut cu 2% luni dimineata fata de dolar, respectiv cu 1,2% fata de euro, potrivit datelor Reuters. In cursul weekendului, rubla a pierdut pana la 6% din valoare la casele private de schimb valutar, iar diferenta dintre cursurile de vanzare si cumparare s-a largit de pana la 10 ori.

A castigat cineva din tot acest scandal ?

Da, investitorii in aur, petrol, yen si alte active considerate a fi de refugiu. Probabil ca unii idntre acestia au si alimentat conflictul pana in momentul in care decid sa vanda si sa-si marcheze profiturile.

Punctele slabe ale Europei

  • O birocratie infinit mai complicata decat mecanismul deciziei din Rusia, unde un singur om isi impune decizia in cateva minute
  • O subevaluare a rolului Chinei si o prost gestionata relatie cu Orientul
  • Diferente culturale si de mentalitate imposibil de surmontat in relatia cu Rusia
  • O capacitate redusa de mobilizare
  • Fiecare stat membru UE ar prefera sa isi negocieze un avantaj economic particular, ceea ce ar dauna interesului general european

Punctele tari ale Europei

  • Detine 79% din investitiile in Ucraina, ceea ce ii confera o putere de negociere importanta
  • Poate pune Ucraina in stare de incapacitate financiara si provoca o depreciere a grivnei

Scenarii posibile:

  • Cel mai optimist: Criza ucraineana se stinge prin cateva acorduri cu consistenta componenta comerciala intre Rusia si restul lumii
  • Cel mai pesimist: Putin isi impune prin forta punctul de vedere, caz in care nimic nu e exclus.
  • Scenariul de baza este cel in care Ucraina va deschide usa negocierilor, dar isi va impune solicitarile iar acestea vor fi aprobate. In final, va fi pupata piata Endependenti, cu aerul unei victorii a UE, desi ar fi un mare esec.

In fond, intreaga lume e inca in criza si fiecare doreste limitarea pierderilor.