Conflictul actual are la baza decizia Ucrainei de a refuza semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeana in cadrul Summit-ului de la Vilnius din noiembrie 2013. Din punct de vedere economic Ucraina reprezinta o miza importanta, atat Uniunea Europeana, dar si Rusia avand interese economice in aceasta tara. Ma refer in primul rand la dimensiunea pietei de desfacere (populatie de 45 milioane de locuitori). In al doilea rand trebuie mentionat potentialul economic al acestei tari, a carui concretizare este dependenta de importante fluxuri investitionale. Nu in ultimul rand, teritoriul Ucrainei este traversat de conducte de energie, care asigura transportul din Rusia spre tarile Uniunii Europene, se arata intr-o analiza a SSIF Broker, semnata de senior Investment Analyst Anfrei Radulescu

Dincolo de mix-ul de populatie mostenit din perioada imperialista, dar si de pozitia geostratetica (la granita intre NATO si Rusia) Euromaidanul reflecta disperarea populatiei unei tari saracite de statutul de tampon intre Est si Vest, dar si de Marea Recesiune si consecintele acesteia.

  • Ucraina se incadreaza in categoria statelor sarace din Europa

Conform datelor FMI PIB-ul Ucrainei s-a situat la aproximativ 175 miliarde dolari in 2013, sub nivelul Romaniei (peste 180 miliarde dolari). Cu un PIB/capita de doar 3.800 dolari (doar 44% din nivelul Romaniei) Ucraina se incadreaza in categoria statelor sarace din Europa.

Acest statut este determinat de declinul semnificativ al investitiilor dupa destramarea Uniunii Sovietice (ca pondere in PIB, de la 40% la inceputul anilor 1990 pana la aproximativ 15% in prezent, dupa cum se poate nota in graficul de mai sus), crede Radulescu.

Practic, statutul de economie prinsa intre doua puteri economice (Uniunea Europeana pe de o parte si Rusia pe de alta parte) nu este prielnic pentru dezvoltarea economica a Ucrainei, fapt reflectat de evolutia economiei pe parcursul ultimelor doua decenii (in prezent PIB-ul se situeaza cu 16% sub nivelul de la inceputul anilor 1990).

  • In ultimii douazeci de ani Ucraina a cunoscut trei etape economice distincte

In primul rand, economia s-a confruntat cu o ajustare fortata si prelungita dupa destramarea Uniunii Sovietice pana la inceputul anilor 2000. PIB-ul s-a contractat pe parcursul a sapte ani consecutiv intre 1993 si 1999, un declin cumulat de aproximativ 50%. In aceasta perioada ponderea investitiilor in PIB a scazut de la 40% la 19%.

Ulterior, a urmat o perioada de avant economic (2000-2008), determinata de ameliorarea investitiilor (ponderea acestora in PIB a crescut de la 19% la 28% in 2008). Rata somajului s-a diminuat in aceasta perioada cu aproximativ 5 p.p., la 6,4%.

Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca spre finalul acestei perioade economia Ucrainei a acumulat dezechilibre macroeconomice: contul curent s-a deteriorat de la un excedent de 11% din PIB in 2004 la un deficit de peste 7% din PIB in 2008.

  • In prezent economia Ucrainei se confrunta cu un climat investitional dificil

Din 2008 economia a resimtit primul val al Marii Recesiuni, confruntandu-se cu iesiri de capital si prabusirea investitiilor (ponderea acestora in PIB a scazut cu peste 10 p.p. an/an in 2009). Astfel, in 2009 PIB-ul s-a contractat cu 15% an/an, iar deficitul bugetar a crescut cu aproximativ 3 p.p. an/an la 6,3% din PIB.

In prezent economia Ucrainei se confrunta cu un climat investitional dificil, determinat atat de dezechilibrele macroeconomice, dar si de climatul politic conflictual. Aceste elemente se reflecta in stagnarea PIB-ului pe parcursul anilor 2012 si 2013, dar si de spectrul deflatiei.

Dupa ajustarea din perioada Marii Recesiuni, contul curent s-a deteriorat in ultimii ani, spre un deficit estimat de FMI la peste 7% din PIB in 2013. Totodata, in sfera finantelor publice, deficitul bugetar s-a situat peste nivelul de 3% din PIB in 2012 si 2013, iar ponderea datoriei publice in PIB s-a dublat intre 2008 si 2013 (la peste 40%).

Analiza curenta reflecta faptul ca Ucraina se situeaza intr-o etapa de regres economic, fapt reflectat si de nivelul redus al economisirii (sub 10% din PIB). Un destin economic favorabil pentru aceasta tara este dependent de orientarea catre Uniunea Europeana, proces care va permite dinamizarea fluxurilor economice cu tarile dezvoltate. Statutul actual nu va permite niciodata o dezvoltare durabila a economiei. Dimpotriva, climatul investitional se va mentine negativ, iar populatia activa va continua sa migreze.