Rusia a cheltuit peste 11 miliarde de dolari in Lunea neagra, pentru a sustine rubla
Aceasta cifra astronomica anuntata in prima etapa pe site-ul Bancii centrale a Rusiei, miercuri, si a fost confirmata ulterior de presedintele institutiei, Elvira Nabiullina, in cadrul unei intalniri cu presedintele Vladimir Putin.
Astfel, Rusia a incercat limiteze deprecierea monedei nationale, in cadere libera dupa unda verde acordata lui Putin de catre Parlamentul Rusiei pentru o interventie armata in Ucraina.
Brokerii anuntasera deja ca banca centrala a recurs la interventii colosale pe piete, luni, dar cifrele anuntate miercuri confirma pentru prima oara amploarea acestor interventii.
Cele 11,3 miliarde de dolari cheltuiti luni depasesc de departe precedentul record - 76,7 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari) - din momentul publicarii, incepand cu 2011, a volumului interventiilor Bancii.
Pietele financiare rusesti au fost cuprinse de o miscare de panica luni, pe fondul ingrijorarii legate de o interventie in Ucraina si de posibile sanctiuni care ar putea fi impuse Moscovei de Occident. Bursa din Moscova a incheiat sedinta de luni in scadere cu peste 10% iar rubla a atins un minim record fata de euro si dolar.
Dar presiunea a revenit marti, dupa declaratiile facute de Vladimir Putin, care a apreciat ca trimiterea de trupe in Ucraina nu este "necesara pentru moment" dar forta ar putea fi utilizata ca ultim resort.
Astfel, vanzarile de devize pentru sustinerea rublei au fost "limitate marti la 300 milioane dolari", a notat Nabiullina.
Banca centrala a Rusiei dispune de rezerve enorme in valuta, evaluate de institutie, in 21 februarie, la 493,4 miliarde de dolari.
Moneda rusa si-a revenit usor, dar ramane in continuare fragila. Astfel miercuri dolarul era cotat la 36,01 ruble iar euro la 49,46 ruble.
Criza ucraineana a accentuat deprecierea rublei, care a pierdut deja peste 10% fata de euro de la inceputul anului, penalizata de deciziile Bancii centrale americane si de incetinirea activitatii economice in Rusia.
Cresterea economica a Produsului Intern Brut (PIB) a suferit o puternica incetinire, la 1,3%, anul trecut - cea mai slaba evolutie de la recesiunea din 2008-2009 - fata de 3,4% in anul anterior. Iar tendinta nu pare sa se imbunatateasca, guvernul rus revizuind in scadere, la finele lui februarie, previziunea de crestere pentru acest an la mai putin de 2%.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Vs.
''Guvernul federal american a dezinformat opinia publică timp de mai mulţi ani, anunţând o datorie naţională mult mai mică decât cea reală, potrivit raportului unui profesor de economie de la Universitatea California. Potrivit calculelor lui, SUA au o datorie de 70.000 de miliarde de dolari, valoare de aproximativ patru ori mai mare decât cifrele oficiale, 16.900 de miliarde de dolari. Profesorul universitar James Hamilton argumentează că oficialii americani au stabilit o valoarea a datoriei publice total diferită faţă de cea calculată de el din cauză că nu au luat în considerare costurile anumitor datorii nefinanţate. Printre acestea se numără garanţii guvernamentale pentru contractarea împrumuturilor, asigurarea depozitelor bancare, acţiuni întreprinse de Rezerva Federală americană, precum şi cheltuielile cu unele fonduri fiduciare (acordate pe bază de încredere) guvernamentale.''
=Îndatorarea SUA ar trebui stabilizată în raport cu creşterea economică, dar datoria de 16.400 de miliarde de dolari a Statelor Unite nu reprezintă un motiv de îngrijorare din cauza valorii ridicate, a declarat miliardarul american Warren Buffett.=
Cine va da primul faliment?
Amrica pana una alta, are 25% din productia mondiala, are brand-uri, are inovatie, are 200 de universitati in top 500.
Take a wild guess.
Ca vad ca este plina de datorii....deci cheltuieli cu mult peste cat produce.
Grecia este de vis pe langa sua...care este in faliment.
America are o ''economie'' bazata pe furturile din Irak, Libia, Kuweit, precum si din tiparire de bani.
Universitatile nu produc bani....multi se intorc in Europa pentru ca sunt satui de gradul mare de ''cultura'' de acolo( gen Kim Kardashian ) si de lagarul de munca din sua care polarizeaza bogatia.
Corporatile americane sunt foarte ''serioase'' si ''cinstite'' gen Bechtel....
Eu cred ca astia ca tine inca se uita pe cer sa vada cand =vin americanii=....:))
Nota de plata pt. mijicul de rind din Rusia nu va intirzia prea mult daca liderii lor continua atitudinea belicoasa. Ma intreb cit a costat cresterea de 5% la bursa anuntata ieri? Alte miliarde si miini strinse la usa pt. fortarea cresterii, sint convins. Asa merge "democratia" ruseasca, mai are cineva dubii?
Sint curios cit de departe va merge rabdarea rusului pt. aceste sacrificii pt. "mama rusia", mai sint ei dispusi in 2014 sa accepte costuri foarte mari? Totusi, lumea de acum nu-i lumea de pe vremea lui Stalin, nici in Rusia nici in afara ei.