Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, anunta intr-un interviu pentru HotNews.ro ca din verificarea de pana acum a 26 de posesori de mari averi au rezultat 11 cazuri care vor fi supuse inspectiei fiscale. In cele 11 cazuri ar fi o diferenta de venit de 30 de milioane de euro. Diaconu explica si de ce nu si-a dat demisia din structura guvernamentala alaturi de colegii sai liberali si sustine ca nu este finul lui Dan Radu Rusanu. Diaconu vorbeste si despre investigatia jusrnalistica legata de asocierea sotiei sale cu off-shore-uri cipriote, sustinind ca a uitat sa-si actualizeze in declaratia de avere majorarea de capital a firmei sotiei.

Gelu Stefan DiaconuFoto: Agerpres

Rep: In urma cu o saptamana ati declarat ca nu veti demisiona de la conducerea ANAF, deoarece un astfel de gest ar avea posibile consecinte ireparabile asupra bugetului de stat si ca elementele de natura rationala trebuie sa prevaleze, nu cele emotionale. Care sunt acele consecinte ireparabile?

GSD: Am spus posibile consecinte, nu de consecinte imediate, de ne-evitat. M-am bazat pe faptul ca, institutia aflata la inceputul procesului de reorganizare, in cursul lunii septembrie 2013, imediat dupa punerea in aplicare a Ordonantei privind reorganizarea ANAF, cand s au reasezat strucuturile de conducere, a fost luna in care s-a inregistrat cea mai scazuta colectare, fiind un semnal extrem de serios ca atunci cand conducerile unitatilor ANAF sunt instabile, aceasta se vede in reducerea colectarii.

  •  Ni s-a spus: la ora 12 lasati jos creioanele , va depuneti demisiile si plecati acasa. Mi s-ar fi parut un gest de maxima iresponsabilitate la o institutie de anvergura ANAF

Rep: Cum a fost iesirea din PNL?

GSD: Pai ni s-a spus: la ora 12 lasati jos creioanele , va depuneti demisiile si plecati acasa. Mi s-ar fi parut un gest de maxima iresponsabilitate la o institutie de anvergura ANAF. Implicarea intr-un proces de reorganizare din temelii e un challenge profesional la care nu renunti cu usurinta daca te revendici din zona tehnocrata liberala si nu esti un politruc de profesie.

Rep: Sunteti membru PNL, acum fiind ameninat cu excluderea din partid. Regretati vreun moment intrarea in politica?

GSD: Eu am beneficiat de dreptul constitutional al oricarui cetatean de a fi membru de rand al PNL din 1996. In toata aceasta perioada nu cred ca m-ati vazut luand parte la vreo actiune eminamente politica. Cu toate acestea, recunosc ca in cariera mea am beneficiat de sprijinul si de pretuirea unor personalitati ale PNL si din trecut si de azi. Am beneficiat de sprijinul unor persoane importante din PNL si mi s-a valorizat CV-ul profesional.

  • Relatia mea cu Dan Radu Rusanu? Una de fost subordonat acum 30 de ani intr-o unititate a cooperatiei de consum din Romania. Nu am fost si nu sunt finul lui

Rep: Sunteti finul d-lui Rusanu, fostul presedinte al ASF...

GSD: De unde stiti asta?

Rep:E o informatie publica

Asculta mai jos declaratia lui Diaconu legata de relatia sa cu Dan Radu Rusanu

Descarca fisierul audio in format MP3

GSD: E o informatie publica de notorietate care e complet falsa. Nu am fost si nu sunt finul d-lui Rusanu.

Rep: Dar in ce relatii sunteti cu dl Rusanu?

GSD: De fost subordonat acum 30 de ani intr-o unitate a cooperatiei de consum din Romania. E drept, o relatie perpetuata pe criterii strict profesionale.

Rep: Si de ce , cand apare o asemenea informatie, nu ati iesit sa negati acest lucru?

GSD: Am precizat obsesiv aceasta precizare. Nu ma putea boteza dl Rusanu pentru ca e mai mare cu 9-10 ani decat mine. Iar nasul meu de cununie este raposatul Munteanu, fost inspector de banca de la Banca de Investitii din Vaslui.

Rep: In ce stadiu e reforma in ANAF?

GSD: Am parcurs pana la o treime din drumul de cand am preluat mandatul pana in momentul finalizarii proceslui de modernizare a administrarii fiscale, proces care -sa nu uitam- se suprapune cu programul finanta de BM, derulat pe 4-5 ani. Acest proces presupune rescrierea intregului palier de proceduri administrativa, ceea ce e extrem de complicat.

Am reorganizat unitatile de administrare fiscala, dar din punct de vedere al elementelor tehnice suntem in grafic. Inregistram intarzeri in a convinge proprii salariati ca drumul este inevitabil si ca ANAF nu e o organizatie construita pentru bunastarea salariatilor, ci pentru bunastarea Statului. Aici inregistram foarte multe ramaneri in urma

Rep: Si cum veti rezolva aceasta rezistenta?

GSD: Cu ajutorul celor circa 100 de experti provenind din tarile care au parcurs aceasta etapa. Odata cu rescrierea intregului proces de administrare, selectia ersonalului va fi un obiectiv major. Derularea acestui program, pe langa cresterea gradului de conformare voluntara, scaderea costului colectarii, combaterea evaziunii fiscale, are ca obiectiv principal pentru cresterea calitatii serviciilor oferite contribuabililor. In acest context, atitudinea salariatilor va trebui schimbata radical,

Rep: Seful ANAF nu va fi schimbat din functie atat timp cat va indeplini planul de incasari la buget, a spus premierul Ponta. Nu e greu sa stiati cu sabia lui Damocles deasupra capului? Daca in martie nu va faceti planul la incasari?

GSD: Nu e greu, dar nu e nici usor. Dl prim ministru ma poate schimba la orice ora din zi sau din noapte fara sa-mi ofere explicatii.Si nici eu n-as cere vreo explicatie. M-as confora deciziei si i-as multumi pentru sansa care mi-a fost acordata ca sa dovedesc ca pot raspunde exigentelor domniei sale si m-as conforma. Cat de comoda sau incomoda e functia de presedinte ANAF, e doar o chestiune de perceptie personala. Atata vreme cat nu exista o miza personala ci doar una profesionala, poti depasi acest gen de situatie fara probleme.

Rep:Veti notifica de acum inainte debitorii inainte de a le bloca conturile?

GSD: Erau observatii indreptatite. Exista zone in care evidenta pe platitori nu era actualizata. S-au inregistrat situatii si nu putine, in care firme corecte se trezeau cu conturile blocate fara sa fi avut vreo datorie la buget. A fost initiatia Ministerului Finantelor si cred ca e un pas important in relatia cu contribuabilul

Rep: Care sunt cele mai importante realizari concrete de cand conduceti ANAF?

GSD: Nu am realizari individuale, ci de echipa. Am o echipa admirabila, formata din pameni foarte bine pregatiti profesional si extrem de dedicati. Prima realizare e ca am reusit sa conving Ministerul Finantelor sa modificam in Ordonanta cresterea plafonului la 45.000 de lei pentru deconturile negative cu optiune de rambursare a TVA fara control anticipat. Am pornit de la premisa ca e un drept al contribubilului. Prin aceasta masura am reusit sa degrevam din capacitatea de inspectie fiscala, circa 55% din tot ce se verifica pentru rambursare TVA pentru o suma care reprezenta doar 5% din suma totala rambursata. Era o disproportie ingrozitoare. O astfel de masura ne va permite ca incepand cu 15 martie sa pregatim intr 200 si 300 de echipe de inspectori fiscali si sa ¬atacam ¬ zona marilor contribuabili, unde din circa 2600 de companii, circa 800 nu au fost verificati niciodata. Noi spunem ca e masura cea mai importanta luata in mandatul meu pentru ca obiectivul cresterii veniturilor bugetare poate fi reaizat fie prin cresterea taxelor- care e la indemana oricui- fie prin imbunatatirea capacitatii de atragere a veniturilor suplimentare. Pe de o parte grosul veniturilor suplimentare vine din efectuarea inspectiilor de fond iar pe de alta parte, prin exercitarea de presiuni in timpul controlului operativ pentru inhibarea tendintei naturale de evaziune. Si ajungem la cea de-a doua realizare: aceasta resiune in timul controlului operativ am inceput sa o exercitam constant prin nou infiintata Drectie de Antifrauda. Ea va avea 2000 de angajati

Rep:Cati sunt angajati?

GSD: Deocamdata 800. Alti 300 ii vom avea la finele lunii iar pana la sfarsitul lunii aprilie ii vom avea pe toti 2000. Aceasta structura s-a constituit fara niciun ban si fara post suplimentar...proces extrem de complicat care mi-a trezit enorme antipatii..si din aceasta cauza s-a transmis un mesaj usor deformat publicului.

Rep: Care?

GSD: Sigur ca ea va instrumenta cazuri nationale de evaziune. Astfel de actiuni pot fi 2-3 pe luna. Dar asta nu inseamna ca lasa descoperita mica evaziune- atat de prezenta zona depozitelor cu ridicata, a comertului cu amanuntul, a alimentatiei publice....

Actiunile inspectorilor sunt insa atent programate si niciun inspector nu va putea avea initiativa unui control cu de la sine putere. Imi pare rau ca nu pot sa va arat, ca programul de activitate este clasificat, dar eu stiu in fiecare minut unde se afla fiecare din cei 800 de inspectori ai Directiei Antifrauda. Asta ar fi a doua realizare. A treia e reorganizarea regionala. Nu uitati ca un obiectiv al Guvernului a fost realizarea regionalizarii. Sunt foarte sceptic ca vor fi multe alte autoritati care vor reusi acelasi lucru. Marea nastre probleme o reprezinta marii contribuabili si zona Capitalei.

Rep: Esecuri ati avut?

GSD: N-au fost putine nici ele. Va enumar 3: prima, ca nu am reusit sa am o relatie mai apropiata cu salariatii. Intr-un proces atat de amplu, daca nu ti-i transformi in aliati, risti sa compromiti obiectivul. Nu stiu daca voi avea timpul de a indrepta acest lucru, dar mi-as dori sa-i motivez mai bine.

O a doua nerealizare ar fi aceea ca din dorinta de a nu afecta procesul de colectare, am renuntat la implementarea a doua masuri: aceea de a conferi Directiei de Administrare a Marilor Contribuabili personalitate juridica si a doua, ca din precautie excesiva, am renuntat sa organizam in profil regional administrarea contribuabililor mijlocii.

O ultima nerealizare este ca nu am reusit sa fiu suficient de convingator in relatia cu superiorii mei si colaboratorii mei, ca ANAF e una din cele mai importante institutii ale Statului, si ca reusita unei bune guvernari a tarii depinde de Fisc. Un leu investit in Fisc iti poate aduce 100 de lei in plus.

Rep: Pe cine nu ati reusit sa convingeti?

GSD: Cred ca din ratiuni care tin de restrangeri bugetare nu am reusit sa conving pe cine trebuia

Rep: Ati inceput controlul marilor averi. Cate s-au finalizat, cate aveti in plan pe 2013 si mai ales, care sunt rezultatele?

GSD: Mai intai ar trebui sa facem o rectificre. Acest program, foarte important, care beneficiaza de expertiza unor specialisti pe cheltuiala FMI, nu are in vedere controlul marilor averi. E o mica confuzie cu atrivbutiile ANI. Acest program e unu de crestere a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu venituri mari. Nu aruncam anatema asupra unui contribuabil, ci dorim sa-l determinam sa se conformeze platii impozitelor.

S-a plecat de la un grup tinta de 433 de persoane fizice, reprezentand 296 de familii, ale caror venituri estimate erau de circa 80 de miliarde de lei. Din aceste 296 familii s-au extras 30 de cazuri, care detineau doar ei circa 16 miliarde- 20% din veniturile totale estimate. Asupra acestora s-a initiat verificarea preliminara. Ne uitam la ce incasari au avut si le comparam cu impozitele platite. Aceasta verificare preliminara se face fara institintarea celor in cauza.

Rep: Dar o pot face bancile...

GSD: E o alta roblema, Fiscul nu instiinteaza.

Rep: Sa revenim...

GSD: Deci, s-au incheiat 26 pana in februarie, mai avem 4 care se vor incheia pana la sfarsitul lui martie. Pentru 15 cazuri s-a constatat ca gradul de conformare foscala e corespunzator si nu se va trece la inspectia fiscala. Pentru 11 cazuri insa, vor fi demarate inspectii fiscale.

Rep: Ce diferente ati estimat?

GSD: Pentru cele 11 cazuri, circa 30 milioane de euro.

Rep: Cand vor incepe inspectiile fiscale pentru cele 11 cazuri?

GSD: In cursul semestrului al doilea. Aceste verificari sunt importante nu neaparat pentru nivelul veniturilor atrase, ci contribuie la cresterea gradului de conformare. Cand oamenii cu venituri mari vor simti respiratia Fiscului in ceafa, cred ca si gradul de conformare va fi mult imbunatatit.

Rep: Banuiesc ca respectivele cazuri sunt din Bucuresti.

GSD: In cea mai mare parte, da. Dar nu tin minte numele lor...

Rep: Nu va cred, dar nu am cum sa va fac sa mi le spuneti. Poate un nume de persoana care s-a conformat fiscal....?

GSD: Va dau cuvantul de onoare ca nu-l stiu. Si chiar daca l-as sti...

Rep: Ce ziceti de ideea unei amnistii fiscale? (impozitarea cu 10%, nu cu 16%, cu conditia repatrierii banilor nedeclarati din strainatate)?

GSD: Sper sa nu va dezamagesc, dar exista studii care pune la indoiala efectele benefice ale unei amnistii fiscale. Aministia fiscala s-ar justifica partial intr-o tara cu cote de impozitare ridicate. De asemenea, ar putea fi apanajul unor zone cu populatie mai putin educata fiscal. Dar ea contrazice cu principiul echitatii fiscale. De ce sa cream un instrument- plata unor taxe mai mic- la dispozitia unui smecher care nu-si achita impozitele, in timp ce oamenii corecti se conformeaza? Mai degrama, prin schimbul de informatii cu autoritatle din alte tari, aflu cine are conturi in afara si ii iau 16%

Rep: Cat estimati ca e evaziunea fiscala in Romania si cum poate fi ea redusa?

GSD: Nu am cifre exacte, doar estimari. In Bucuresti ar putea ajunge la 30-33%, in vreme ce in alte zone, nu depaseste 15%. Depinde de business, de regiune... dar cam pe acolo suntem, potrivit datelor noastre corelate cu capacitatea noastra administrativa de control.

Rep: Au existat presiuni politice de orice fel?

GSD: Niciodata si in nicun fel nu am resimtit vreo presiune politica de neevitat.

Rep: Ati fost extrem de discret in functia de sef al Fiscului. De ce?

Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF: Eu consider ca un sef de institutie publica importanta si a unei autoritati cu o anume pondere in zona publica ar trebui sa fie prin definitie o persoana discreta. Nu ma vad aparand foarte des in spatiul pubic , comentand evenimentele din viata Fiscului sau despre initiativele pe linia managementului ANAF. Am preferat sa fiu mai discret pentru ca nu doresc sa capat capital politic, criteriul politic nefiind decisiv in cariera mea. Putine persoane stiu ca am fost cel mai longeviv sef al autoritatii vamale, tot ca un rezultat al discretiei auto-impuse.

Asculta mai jos fragmentul din interviul cu seful Fiscului, in care vorbeste despre discretie:

Descarca fisierul audio in format MP3

Rep: A contat, totusi, si componenta politica. Numirile se fac totusi politic...

GSD: Categoric, componenta politica a fost un criteriu, dar imi place sa cred ca dosarul profesional a contat cel mai tare. Nu-mi propun nici de acum inainte sa fiu altfel. Dv m-ati convins sa ies putin din aceasta discretie pe care mi-am asumat-o...

Rep: Cu toata discretia, numele Dv a aparut in presa. In luna noiembrie 2013, Centrul de Investigatii Media publica o ancheta din care rezulta o legatura a sotiei dvs. cu off-shoruri cipriote. Cum explicati aceasta legatura?

GSD: Acea investigatie media a pornit de la un adevar partial. S-a exploatat o eroare din declaratia mea de avere pe care mi-m asumat-o si atunci si mi-o asum si acum. Dar plecand de la un adevar partial si ajungand intr- zona pur fantasmagorica, in care sotia mea e alaturata mafiei ucrainene...ajungem intr-un SF total. Daca cineva isi imagineaza ca intr-un stat membru UE, ar putea avea la conducerea Fiscului ar putea fi in relatii cu mafia ucraineana, suntem intr-un SF absolut.

Asculta mai jos fragmentul audio in care Gelu Stefan Diaconu vorbeste despre situatia firmei sotiei sale:

Descarca fisierul audio in format MP3

Rep: Ce s-a intamplat de fapt?

GSD: In 2009, asociatii de la firma la care sotia detinea si detine 50% din actiuni, o firma cu impozitele la zi si cu tranzactii la vedere, o firma fara un leu obtonut din relatia cu Statul, ceilalti asociati au vandut partea lor unei firme din Cipru, inregistrata intr-o zona cunoscuta ca fiind off-shore. Vanzarea s-a facut total independent de sotia mea. S-au platit toate taxele legate de tranzactie. In 2009 eu nu detineam functii ublice. Capitalul social al firmei era 2000 de lei atunci, iar in declaratiile de avere precedente nu eram obligat sa o declar intrucat valoarea partilor sociale detinute de sotie era de sub 5000 euro. In 2010 are loc o majorare de capital, la 500.000 de lei. Culmea este e eu i-am cerut s-o faca, intr-o discutie cu sotia, intr-o dimineata. I-am spus ca e rusinos ca o firma cu un patrimoniu relevant, cu credite de milioane, sa aveti 2000 de lei capital social. Si au facut-o.

Rep: Si...?

GSD: Cand mi-am adus la zi declaratia de avere, la revenirea in Ministerul Economiei, am copiat datele din fostele declaratii, mi-am actualizat veniturile obtinute intre timp, am declarat veniturile obtinute de sotie in aceasta societate, dar pur si simplu am uitat de aceasta majorare de capital. E greu de crezut ca puteam ascunde participatia sotiei la un hotel din Centrul Capitalei. Numai un nebun ar putea gandi lucrul asta. Necazul este ca pana a se ajunge la relatii pretinse cu mafia rusa, cred ca investigatia aaruncat o lumina extrem de nefavorabila asupra sotiei, fata de care am o consideratie extraordinara. Femeia asta e de un bun simt si de o onestitate fara egal. Sotia mea nu a facut un singur leu din bani publici. Culmea este ca din spatiul public am primit critici de la persoane ale caror sotii traiesc de ani buni conectate la conducta cu bani publici

Rep: Cum ca ati fi fraier ca n-o conectati nici pe dansa la banul public?

GSD:Nici nu stiu ce i se reproseaza. Ca a pornit o afacere de la zero, facand cele mai necalificate munci? Repet, neinterferandu-se cu zona publica. Si avem atatea exemple de sotii perfect conectate la banii publici. Asta este purul adevar. Nu am nicio valuta depusa in vreun cont strain, nu am nicio legatura, eu sau rudele mele, cu vreo firma off-shore. Pot insa sa va sugerez, si ma mir ca cei care au facut investigatia, nu au mers pana la a verifica la bancile finantatoare care sunt obligate in virtutea legii privind spalarea banilor, sa afle cine reprezinta interesele firmei din Cipru. Eu banuiesc cine sunt, poate am char am elemente care..., dar atata vreme cat nu am certitudini, nu pot face speculatii.