Mai multe judete au primit in cursul saptamanii trecute solicitari din partea Administratiilor Judetene ale Finantelor publice solicitarea de a finaliza pana in 15 martie un buget de razboi, insa aceasta solicitare trebuie privita ca un exercitiu ce are loc la fiecare 4 ani, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Marin, seful Serviciului de Comunicare din cadrul Ministerului Finantelor. Nu se aloca bani prin aceste bugete, e vorba pur si simplu de un exercitiu, de un fel de simulare fara nicio legatura cu evenimentele din Ucraina, a mai spus Marin.

  • Solicitarea Finatelor a fost facuta in baza unui ordin al ministrului din 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind finanţarea acţiunilor de pregătire a economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare şi întocmirea bugetului de stat pentru război.

In presa botosaneana, in cea din Suceava sau in cea din Pitesti au aparut articole cu referire la coincidenta care face ca bugetele de razboi sa fie solicitate in aceeasi perioada cu conflictul ucrainean. Nu toate Consiliile judetene au primit adresa Finantelor: reprezentantii CJ Giurgiu si CJ Constanta spun ca acolo nu a ajuns aceasta solicitare.

"Riscuri exista, de aceea trebuie sa fim pregatiti, sa respectam legea si dreptul romanilor de a fi protejati in orice situatie, a explicat presedintele CJ Catalin Nechifor", citat de presa locala.

Consiliul Judetean Suceava va reactualiza planul de mobilizare si va aproba un buget pentru razboi. Respectivele documentatii sunt, de regula, revazute la un interval care variaza intre 1 si 4 ani, iar, in urmatoarea perioada, la solicitarea Guvernului, se va proceda la o analiza concreta a atributiilor si cerintelor care revin, pe aceasta linie, administratiei publice locale si judetene, a mai spus Nechifor.