Dupa ce a stat 4 zile la 4,49 lei/eur, cursul monedei locale s-a depreciat usor miercuri pana la 4,51 de lei, miscare pusa de dealeri pe seama persistentei tensiunilor geopolitice din Ucraina. Fata de francul elvetian, BNR a afisat un curs al luilui de 3,71 unitati, iar pentru un dolar SUA, un curs de 3,25 lei/usd, trendul fiind de dedpreciere in ambele cazuri.

"Ne asteptam ca ratele ON sa ajunga in scurt timp la nivelul facilitatii de depozit si acest lucru s-a intamplat ieri, dupa doua sedinte consecutive de consolidare. In urma acestei miscari, rata la 1M a reactionat cu o scadere similara de 40pb pana la 1,50%, insa ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap au ramas nemodificate.

Am putea pune reactia acestora din urma pe seama surprizei de la datele de inflatie de ieri, care impreuna cu surpriza de 0.2pp din inflatia pe ianuarie ar putea conduce la cresterea asteptarilor pietei legate de inflatie (consensul pietei asupra inflatiei de final de an este in linie cu prognoza BNR de 3,5%, in vreme ce noi ne asteptam la o cifra de 4,6%). Pe de alta parte, datele de inflatie de ieri ar putea de asemenea sa conduca la o devansare a posibilelor actiuni de relaxare monetara din partea BNR, fapt care ne sustine prognoza legata de o noua reducere a ratei rezervelor minime la lei similara cu cea din ianurie, acest lucru fiind pobabil necesar pentru a se inregistra scaderi si in ratele pentru scadente mai indelungate", se arata intr-o nota remisa miercuri de ING Bank.