Isarescu: Populatia trebuie sa aiba educatie financiara pentru a face fata complexitatii pietei
"Cele mai recente evaluari si analize ale Comisiei Europene subliniaza rolul pe care nivelul scazut al cunostintelor economice, financiare l-a avut in amplificarea impactului crizei globale. Cu toate ca UE acorda o atentie sporita educatiei financiare in ultimii ani, multe state europene inca nu raspund adecvat la aceasta problema, iar populatia nu detine inca suficiente cunostinte care s-o ajute sa inteleaga serviciile si produsele financiare pentru a lua deciziile corecte", a declarat joi Isarescu la conferinta internationala "Educatia financiara: investitie in viitorul societatii", organizata sub egida Global Money Week de catre Banca Nationala a Romaniei in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sprijinul Child & Youth Finance International, Junior Achievement Romania si Visa Europe.
Totodata, a amintit ca banca centrala si-a asumat, incepand din 2008, o strategie de sustinere a educatiei economico-financiare si a proiectelor care urmaresc distribuirea cat mai larga a informatiilor si principiilor de baza ale economiei pentru educarea tinerilor.
"In aceasta saptamana, sub egida Global Money Week, in toata reteaua editoriala a Bancii Nationale a Romaniei se deruleaza vizite la sediile BNR, la sediul central si in sucursale, prezentari si vizionari de filme privind istoria banilor, elemente de siguranta a bancnotelor. Conferinta de astazi face parte din aceasta suita", a mentionat seful BNR.
In sustinerea discursului, Isarescu a dat exemplul unei "fraze remarcabile" a scriitorului american Alvin Toffler, una dintre cele mai influente voci din domeniul intelectual si cel al afacerilor, care spunea ca "analfabetii secolului XXI nu vor fi cei care nu stiu sa scrie si sa citeasca, ci aceia care nu pot invata, dezvata si reinvata".
La randul sau, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, considera ca problematica educatiei financiare a copiilor trebuie abordata dintr-o perspectiva cat mai larga, legata de trecut si prezent, astfel incat elevii sa fie mult mai bine pregatiti sa inteleaga si sa se confrunte cu viitorul, "pentru ca ei au mai mult viitor in fata decat noi".
"Vorbeam in Guvern saptamana trecuta, din nou, pentru ca s-a discutat si cu alte ocazii, despre faptul ca Romania este pe unul dintre ultimele locuri la numarul de firme la mia de locuitori. Pai are legatura cu intelegerea conceptului de bani, si de munca, si de educatie financiara si vom fi in continuare pe ultimul sau ultimele locuri daca nu facem pasi semnificativi toti - noi la scoala, dumneavoastra prin instrumentele pe care le aveti, intr-o maniera integrata - pentru a creste orizontul copiilor de astazi, antreprenorilor de maine", a spus Pricopie.
El a precizat ca tinerii trebuie sa inteleaga ca atunci cand se vorbeste despre bani se vorbeste, de fapt, despre valori, daca sunt asociati cu termenii de "munca", "responsabilitate".

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Ce-ai facut in toti acesti ani ca sa-i educi pe romani in domeniul bancar-financiar?
N-ai facut absolut NIMIC concret.
Ai aparut regulat la TV sa le explici romanilor sa te lauzi ca ce-ai facut tu e foarte bine si...atat.
Ai fost de acord cu absolut toate cele 12 guverne ale Romaniei, indiferent ca au fost de dreapta/stanga/centru sau care-or mai fi fost.
Tu le-ai dat dreptate tuturor, ca sa ramai pe functie.
I-ai atacat abia dupa ce au pierdut puterea, ca sa fii sigur ca ramai pe functie, alaturi de fiecare noua guvernare..
Mai pe sleau spus, dle Isarescu, esti doar un Dinu Paturica sau un Tanase Scatiu.
Alege varianta care-ti convine, dar niciuna din ele nu te onoreaza.
Mai ales ca, odata cu intrarea Romaniei in UE, piata financiar/bancara din Romania era dirijata si ghidata de conditiile si efectele pietei europene, nicidecum de maiestria matale, care n-ai facut altceva decat sa te conformezi ciclului si cursului valutar european/international..
Ai aparut de fiecare data sa anunti ca ai mai bagat 2 centi in leu sau ai mai scos de-acolo 5 bani ca sa "reglezi piata"
Ai reglat pe........sa te pieptene!
Ti-ai reglat doar conturile personale si...ATAT!
In loc sa-i struneasca pe astia sa nu faca magarii si cand iti prezinta "produsele" si "facilitatile" sa le impuna un limbaj simplu si calcule "la vedere", hai mai bine sa dam vina pe alte cateva milioane de clienti.
Dar de ce sa nu-i invatam si Java sa-si poata face propriile aplicatii pe telefoane?
Sau sa-i trimitem pe toti la medicina, ca sa inteleaga cum sa se trateze si sa decongestionam spitalele.
de ce educatie financiara este nevoie?
1. eu cu salariul minim nu pot economi pe luna decat 20 de lei - in ce sa investesc acesti 20 de lei???
2. eu cand depun bani la banca vreau sa stiu cati depun si cati primesc - numai in romania ... am depus cinstea de la nunta la banca si dupa 2 ani de zile am constatat ca am cu 200 de lei mai putin in loc sa am normal macar suma depusa ca sa nu mai zic de profit
3. cand iau bani de la banca. iau 10.000 de lei si inapoi dau 13.000 de lei in cazul fericit.
deci pentru aia 3000 de lei eu muncesc 4 luni din 12.
4. asigurare obligatorie la locuinta. vine unu la mine sa imi fac asigurare - 100 de lei pe an. mi-as fi facut ca nu e asa mult dar m-am uitat pe contract. deci la asigurarea de 100 de lei pe an nu primesti in schimb nimic pentru ca esti asigurat pentru chestii fictive.
de exemplu la mine la apartament eram asigurat pentru inundatii natural (deci nu ca ma inunda vecinul de la etaj)
cu alte cuvinte eu dadeam 100 de lei pe an pentru nimic.
sa spuna careva la asigurarile de viata, la rca, etc.
doar in romania iei tepe la tot pasu.
asta bineinteles daca nu esti smecher sa iei 100.000 de euro ca vecinul meu care a acut un contract de munca fictiv la un centru de fier vechi. a luat 100.000 de euro, i-a dat la patronu de la centru 10.000 de euro, iar apoi el a ramas cu 90.000 de euro.
cauta-l drace si gaseste-l prin europa ca buletin nu mai are.
cam asta sa ne zica guvernantii nostri si dnul mugur isarescu
da e nevoie de EDUCATIE
e nevoie de EDUCATIE SA NU IEI TEPE uneori chiar si de la stat. deci pe langa ca iesti tepuit la tot pasul de falsi cersetori, de patroni care nu iti platesc o saptamana de munca, mai vine si statul sau bancile sa te tepuiasca.
In una din cele mai slabe tari ale UE , nu poti sa vii sa vorbesti de educatie financiara cand este foarte clar ca o buna parte din romania fac eforturi serioase sa traiasca de pe o zi pe alta si isi dramuiesc banii cum pot.
De ce nu se mai duc tinerii la scoala ? Pentru ca aceasta, prin programa si organizare, ii ajuta foarte putin in viata de adult.
Asa isi scrie mereu si Isarescu pe foile de discurs dar nu`s cum se face ca intotdeauna le uita tocmai pe alea acasa.
Faptele tale in sprijinul afirmatiei mele sunt
1. puteai sa avertizezi oamenii de furturile de la FNI si Caritas (desi nu raspundeai direct aveai datoria ca sef BNR sa dai un mesaj public in beneficiul celor multi care te-au angajat acolo)
2. Bancorexul a fost fraudat cand tu erai sef la BNR deci pus acolo sa monitorizezi si Bancorexul - practic nu ti-ai facut treaba pentru care ai fost platit
3. Banca Columna a fost fraudata cand tu erai sef la BNR deci pus acolo sa monitorizezi si Banca Columna
- practic nu ti-ai facut treaba pentru care ai fost platit
4. Ai spoliat Populatia Romaniei mentinand cele mai mari rate ale unei Banci Centrale din Europa si sufocand creditarea si impovarand oamenii care
s-au imprumutau (desi esti angajatul tocmai al acestor oameni fiind intr-o functie publica)
5. Ai patronat comisioanele ilegale ale Bancilor chiar si atunci cand oamenii au castigat in justitie (desi esti angajatul tocmai al acestor oameni fiind intr-o functie publica)
6. Ai tolerat iresponsabil Creditarea Doar cu Buletinul
desi erai pus acolo sa faci norme si sa monitorizezi creditarile aberante ale Bancilor practic nu ti-ai facut treaba pentru care ai fost platit
7. Esti un vasnic lobbist al Bancilor pentru ca te-ai opus sistematic Legii Falimentului Individual lege care exista peste tot in toate Tarile Civilizate. Practic ii supui la chinuri pe cei care efectiv nu mai au din ce plati
8. Esti un vasnic lobbist al Bancilor incercand prin electorata sa scutesti Bancile de a-si mai face provizioane de pierderi (provizioane care reprezinta de fapt banii oamenilor pusi in banci) ba chiar sa le subv.
II)Masonica tu esti platit de bietele oi, atat de oile alea albe (cat si d'alea negre) oi pe care le faci "proaste".
Cum de ai tupeul sa-i faci"prosti si ca se lasa furati" tocmai pe cei care te-au angajat pe tine ca sa-i pazesti sa nu fie furati
Educati copii ca toate contractele de credit sunt ne-negociabile, sunt tipizate pe tara si clauzele din contract sunt abuzive, iar bancile pot schimba unilateral clauzele din contract pentru a creste incasarile din dobanzi si comisoane.
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/guvernatorul-bnr-mugur-isarescu-vad-inca-7-ani-de-crestere-economica-114728.html
Acum vii si dai lectii? Penibil.
cand un factor extern ca fmi-ul s-a bagat sa lupte pentru anularea legilor care faceau mai transparente contractele, isarescu nu a scos un sunet. nimic (nicio declaratie)! a lasar arb-ul impreuna cu bnr-ul si fmi-ul sa demoleze acele legi.
acum, acelasi isarescu este foarte vocal si ne explica cat de proasta este populatia.
nicio populatie, a oricarei tari, nu este educata financiar sa reziste in fata unor clauze abuzive acceptate chiar de banca nationala, pentru ca acele clauze sunt produsul ingineriilor financiare facute de birouri/departamente specializate; pentru ca da, in sistemul bancar romanesc, abuzul este o afacere acceptata de acelasi isarescu