​Analiza

Posibila alipire a Crimeei la Rusia, privita din punct de vedere economic. Ce castiga si ce pierd fiecare dintre actorii implicati?

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 17 martie 2014, 7:41 Economie | Finanţe & Bănci


Alipirea Crimeei la Rusia s-ar putea dovedi un simplu transfer de mari provocari economice de pe umerii Ucrainei pe cei ai rusilor, in conditiile in care nici economia rusa nu se simte prea bine. Asteptarile privind cresterea economica a republicii conduse de Putin s-au dovedit a fi prea optimiste, iar a-ti mai lua in spinare un sac de probleme s-ar putea dovedi prea costisitor pentru rusi. PIB-ul anual al Crimeei este de doar 4.3 miliarde dolari – de 500 de ori mai mic decât cele 2.000 miliarde dolari, cat  reprezinta economia Rusiei.

Economia Crimeei pe scurt:

 • Salariul mediu in Crimeea: 291 USD/luna, de peste 3 ori mai mic decat cel din Rusia.
 • Populatia Crimeei: circa 2 milioane locuitori
 • PIB: 4,3 miliarde de dolari
 • Anual, in Crimeea vin 6 milioane de turisti, din care 4,2 milioane sunt localnici, 1,5 milioane sunt rusi iar restul-alte nationalitati.
 • media salariului lunar in Crimeea este de 2693 hryvna (283 dolari)
Sursa: Biroul ucrainean de Statistica

Crimeea are un important atu- turismul, insa cea mai mare parte a veniturilor ramane in zona gri a economiei, la fel ca la noi. Tot la fel ca la noi, guvernul Crimeeei a incercat la un moment dat sa impoziteze turismul cu un soi de taxa forfetara, in speranta ca va aduce suplimentar la buget circa 6-7 milioane de dolari- o suma infima fata de potentialul turistic al regiunii. Intentia nu a fost insa incununata de succes. Ca structura turistica, 70 % dintre turisti sunt localnici si numai 25% sunt rusi. O posibila alipire ar putea aduce mult mai multi rusi in statiunile din Crimeea, dat fiind ca salariile in Rusia sunt de peste trei ori mai mari. Dar atata vreme cat acest lucru nu se vede in buget, va contribui doar la adancirea economiei informale.

 • Daca alipesc Crimeea, rusi vor trebui sa scoata bani seriosi din buzunare
In Crimeea este produsa doar o zecime din cantitatea de energie necesara locuitorilor. 90% din apa, 80% din electricitate si aproximativ 65% din cantitatea de gaz reprezinta resurse oferite in prezent de Ucraina, noteaza CNN. Rusia se poate confrunta cu mari dificultati in asigurarea infrastructurii, desi dispune de mijloacele energetice necesare.

Ucraina ofera regiunii o mare parte din banii necesari. Regimul de la Kiev asigura aproximativ 70% din necesarul financiar in peninsula, adica 1,2 miliarde de dolari. Sa nu uitam ca salariul mediu din Ucraina a fost de 3148 hryvna pe luna (331 dolari ) in februarie 2014, potrivit Biroului ucrainean de Statistica.  In Crimeea, media este de 2693 hryvna (283 dolari), in timp ce in Kiev, muncitorii castiga aproape dublu, 4783 hryvna ( 503 dolari ).
Economia Rusiei este stabila, dar nu inregistreaza crestere, ceea ce poate fi un impediment in calea sustinerii acestui teritoriu.

Rusii au anuntat recent ca vor sa investeasca acolo intre 5 si 6 miliarde de dolari, conform specialistei Helena Iakovlev Golani, de la Universitatea din Toronto, Canada. Suma total insuficienta, intrucat e nevoie de constructia si altor poduri care leaga Crimeea de Rusia, investitii in infrastructura feroviara samd.

In plus, integrarea sistemului bancar si a monedei din Peninsula Crimeea reprezinta alte doua provocari pentru Rusia.

 • Sa fie resursele de gaze si petrol, miza?

Batalia pentru Crimeea este insa si pentru resursele de gaze naturale pe care acestea le are. Odata cu Crimeea, Ucraina pare sa-si piarda o parte importanta a resurselor de energie: campurile de valoare de petrol si gaze subacvatice care se afla in largul peninsulei. Exploatarea aceste domenii de la Marea Neagra ar putea contribui la reducerea dependentei Ucrainei de importurile de gaze din Rusia, scrie Bloomberg.

Inainte de rasturnarea fostului presedinte Viktor Ianukovici , Ucraina a fost pe punctul de a semna un contract cu un grup care includea Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, acestia urmand sa aloce  aproape un miliard de dolari pentru forari. Votul de duminica a complicat insa negocierile.

Ucraina a estimat ca productia de petrol si gaze naturale de la Skifska, impreuna cu cea din alta zona cunoscuta sub numele Foros, ar putea ajunge la echivalentul a 7 milioane de tone de petrol anual. Adica aproximativ 20% din importurile anuale actuale de gaze ale Ucraina. Se pare ca rusii de la Gazprom  vor prelua oficial controlul petrolului si gazelor din regiunea Crimeei.

 • O solutie posibila: ca rusii sa faca ulterior preluarii Crimeei, o zona economica speciala acolo

Pentru Crimeea ar [putea fi gandita o alta varianta de dezvoltare decat cea clasica. O optiune pentru a stimula cresterea economica acolo este declararea Crimeei zona economica speciala - cu mai putine impozite si reglementarea financiara - care ar putea atrage investitii straine. Dn 2005, Rusia a adoptat o lege care permite asemenea zone economice speciale si chiar a cochetat cu crearea uneia, dar pana acum planul nu a fost aplicat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17285 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  bine scris (Luni, 17 martie 2014, 8:29)

  cinic [utilizator]

  A. regiunea speciala [a se vedea precedentul chinez] prezinta riscuri politice. Independenta economic, de ce ar sta "drepti" in fata lui Putin? Cred ca nju se va aplica, e doar o palavra spusa firmelor occidentale
  B. Scotand zonele militare si zona MICA de turism [inclusiv mamutul de la Soci], Crimeea e o zona ff saraca, ce seamana mult cu DObrogea rurala.
  C. Integrarea e usoara doar la nivel de declaratii politice.
  D. Fata de Rusia lui Putin, Ukraina chiar si sub Ianukovici era o democratie occidentala.
  • +5 (11 voturi)    
   perfect de acord cu punctul D (Luni, 17 martie 2014, 10:39)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui cinic

   Si reprezinta unul din motivele invaziei: Federatia Rusa nu poate tolera la granitele sale un stat, mic sau mare, care este o democratie de tip occidental!
   Le este prea teama de contaminare, democratia s-ar putea extinde, si asta ar putea fi sfarsitul pentu tzarul Putin ...
   • +3 (3 voturi)    
    salariul mediu? (Luni, 17 martie 2014, 12:35)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    in Rusia sunt petrolistii, rachetistii, bancherii, inaltii functionari, parlament etc care trag in sus salariul mediu. In Crimeea nu este aceeasi structura sociala.
  • +5 (5 voturi)    
   Soci nu este in Crimeea (Luni, 17 martie 2014, 12:14)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui cinic

   Este pe tarmul estic al Marii Negre.
   • +4 (4 voturi)    
    corect. (Luni, 17 martie 2014, 12:43)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    sorry. Evident ca NU aduce beneficii celor din Crimeea. Inafara de banii "militari" KANCI alte investitii in Crimeea.
 • +4 (12 voturi)    
  ce sens area?! (Luni, 17 martie 2014, 10:37)

  hot news [utilizator]

  Oameni buni, ce sens are analiza aceasta?!
  Criteriile economice au sens atunci cind se aplica la o tara NORMALA, indiferent daca este vorba de San Marino, Romania, Germania sau SUA.
  Dar Federatia Rusa, ca si Coreea de Nord, nu sunt de loc tari normale! Sunt dictaturi, sisteme represive, unde NU SE APLICA regulile economice obisnuite.
  Este absdurd sa vorbesti de "povara economica" in cazul Rusiei: daca au probleme, scumpesc gazele.
  Sau ocupa si Austria, dupa Polonia, daca asa vreii lor.a muschii lor!
  Iar rezervele de gaze din platoul continental al Marii Negre, pe care noi ne bucuram ca prostii ca le-am castigat la Haga, ghici cine o sa le exploateze, acum cind marea Neagra a devenit un lac rusesc?!
  • -1 (5 voturi)    
   tare asta (Luni, 17 martie 2014, 12:26)

   gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Marea Neagra lac rusesc? hai sa fim seriosi ...
  • +5 (5 voturi)    
   are sens (Luni, 17 martie 2014, 12:41)

   ia cucu [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Are sens pentru ca oamenii de acolo vor locuri de munca, vor putere de cumparare, vor conditii de viata... la fel ca tine. Aceste probleme se rezolva de guvern, deci implicit de Rusia (dupa ultimele rezultate).

   Populatia a "votat" alipirea la Rusia pentru o viata mai buna (asa cum si-o imagineaza ei din propaganda locala).

   Ca au luat o teapa de proporti... sau nu, urmeaza sa vedem in anii care vin.
   • +6 (6 voturi)    
    experiment cu rezultat cunoscut (Luni, 17 martie 2014, 13:23)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui ia cucu

    Unele experimente , cum sunt cele cu acceleratorul CERN, se fac tocmai pentu ca nu stim rezultatul.
    Dar la altele, foarte simple, rezultatul este perfect cunoscut dinainte, de aceea la scoala generala profesorul de Fizica poate oricand sa demonstreze copiilor ca apa fierbe la 100oC! Asa si cu tzeapa pe care au luat-o deja votantii lui Ilici din Crimeea: nu, nu era bine in Ucraina. Dar macar acolo simulau ca este o democratie de tip occidental, puteai sa protestezi!
    In federatia lui Putin asa ceva nu este posibil! Ca si la noi pe vremea lui Pingelica, toata lumea trebuie sa fie oficial fericita, nu au voie sa existe nemultumiti ...
  • -1 (1 vot)    
   OK la inceput dat in final fabulezi sau visezi... (Luni, 17 martie 2014, 16:11)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   ..cand vorbesti de ocuparea altor tari din europa de vest.
   • +1 (1 vot)    
    ok, poate ca Austria nu (Luni, 17 martie 2014, 16:40)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    Dar pe noi, pe Belarus, pe Polonia, ce i-ar putea opri pe rusi sa le ocupe?!
    • 0 (0 voturi)    
     OK doar ...in Belarus (Luni, 17 martie 2014, 16:51)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui hot news

     Nu stiai ca Polonia e membra NATO?
    • 0 (0 voturi)    
     NATO? (Luni, 17 martie 2014, 17:00)

     muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui hot news

     Stai linistit ca nu va invada Rusia nicio tara NATO. Isi incordeaza muschii in fata celor care aspira la statutul de membru , dar nu ar face eroarea sa forteze NATO sa riposteze militar, pentru ca nu s-ar termina bine pentru nimeni.
     Cat timp e vorba de Georgia, Moldova sau Ucraina, lucrurile sunt cam in ceata, dar nu-i vei vedea pe rusi intrand cu tancurile in tarile Baltice sau trecand Prutul.
 • -7 (19 voturi)    
  Ce se va intampla in continuare ... (Luni, 17 martie 2014, 10:52)

  opinatorul [utilizator]

  1. Crimeea se va alipi la Rusia
  2. Estul Ucrainei se va alipi la Rusia
  3. Europa va continua sa importe gaze din Rusia, din ce in ce mai multe, sanctiunile vor fi de fatada
  4. In timp, toate puterile europene vor recunoaste alipirea
  5. Rusia isi va spori populatia, teritorilul, influenta in zona, asa ca nimeni nu va avea curajul sa miste ceva impotriva Rusiei
  6. Urmeaza Transnistria, Moldova si de ce nu, o parte din Romania ... ca doar se vede ca se poate,
  7. Letargia naste monstri ...
  • -2 (8 voturi)    
   de ce ai primit minusuri? (Luni, 17 martie 2014, 13:26)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui opinatorul

   Secenariu descris este cumplit, doar ca este perfect real!
   pacatuieste doar prin optimism: de ce doar O PARTE din ROmania?
   Daca ma uit in oglinda si nu imi place ce vad, dau minusuri?!
   Numai un adept de-al lui Ilici crede ca rezolva ceva in felul asta!
 • -5 (7 voturi)    
  si uite asa (Luni, 17 martie 2014, 12:14)

  pecereu [utilizator]

  Rusia a castigat!
 • +1 (1 vot)    
  Ce intelegeti prin localnici? (Luni, 17 martie 2014, 12:36)

  antrax [utilizator]

  Populatia Crimeei: circa 2 milioane locuitori
  Anual, in Crimeea vin 6 milioane de turisti, din care 4,2 milioane sunt localnici

  Locuitori din Crimeea, sau locuitori ai Ucrainei?

  Pt ca daca se refera la ucrainieni nu cred c-or sa mai vina multi dupa impartire.
  • +1 (1 vot)    
   ref turisti (Luni, 17 martie 2014, 13:41)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui antrax

   Sunt atat ucraineni cat si localnici. Evident, va scadea numarul de turisti din Ucraina dar va creste (poate nu cu acelasi procent) nr turistilor din Rusia. Diferenta e ca aceia vor cheltui- teoretic- mai mult, avand salarii triple.
   • +1 (1 vot)    
    chiar? (Marţi, 18 martie 2014, 8:24)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    A. sunt azi impiedicati rusii sa mearga in Crimeea? deci de ce sa vina [mult] mai multi?
    B. Ukrainienii vor merge in mai mica masura [alta tara, alti bani, piedici sentimentale]
    C. salariul mediu la potentialii turisti NU E TRIPLU. Cei cu salarii ff mari [care urca media] nu merg in Crimeea ci in Spania, Egipt, etc.

    Tine cont si de faptul ca nu e uriasa capacitatea tuistica a Crimeei.
    • +2 (2 voturi)    
     Mda, asa e (Marţi, 18 martie 2014, 12:29)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     Mi-a fost lene sa raspund mai devreme, dar ai dreptate. Aia cu bani se duc pe Coasta de Azur, Turcia, Grecia, etc. E plina Europa de turisti rusi!

     Ucrainienii vor mai merge probabil cei cu rude, restul mai putin din cauza rupturii. Probabil vor reveni in timp mai multi, un trend de multi ani.

     La fel si turistii rusi, probabil vor mai aparea cativa dar nu brusc 2-4 milioane ci un trend de cativa ani. Oricum daca nu se fac investitii se ajunge la un prag care nu va fi depasit. Alternative exista tot timpul.
 • -9 (9 voturi)    
  pnl!!! (Luni, 17 martie 2014, 12:52)

  daria.gabriela [utilizator]

  Cel intereseaza pe Basescu de razboi.. La cat a incalcat in picioare, este prea copt pentru a mai avea vreo temere. Si el si Ponta isi urmaresc doar propriile interese, nu aduc nimic bun Romaniei, ar vinde tot daca se poate. Presedinti corupti, plagiatori, santajabili, care si-au luat pe langa ei oamenii potriviti pentru a-si masca ilegalitatile.
 • +2 (2 voturi)    
  Ucraina tara democratica? (Luni, 17 martie 2014, 13:36)

  KostasP [utilizator]

  Nu este inca, daca te iei dupa "democracy index 2012". Este in faza hibrida inca, adica intre regim totalitarist si "flawed democracy". Romania este o treapta mai sus, la "flawed democracy".
 • +1 (3 voturi)    
  motive militare? (Luni, 17 martie 2014, 13:55)

  SanduMihai [anonim]

  Vad ca toata lumea o da pe economic, cind de fapt toata agitatia pornita nu are astfel de motive. Rusia are flota acolo, bazele de submarine, si multe alte chestii mai mult sau mai putin minunate. Mai mult decit sigur cam asta a 'aprins' totul. O Ucraina cu forte la putere care au comportamente cel putin indoielnice si cu un tratat cu UE/SUA avand pe teritoriul ei forte rusesti nu e ceva prea placut pentru armata rusa.
  Eu va propun sa ascultati discutiile diplomatiei americane (da, caseta aia cu 'fuck UE') si o sa fiti extrem de uimiti legat de 'agresiunea rusa'.
 • -1 (7 voturi)    
  scuze de duplicare (Luni, 17 martie 2014, 14:03)

  SanduMihai [anonim]

  Ca si o completare la comentariul meu anterior, va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie de genul:
  - US are baze in Afganistan (proaspat 'democratizat'), si-au adus acolo toate distractiile posibile (eg. avioane de ultima generatie, etc)
  - Conducerea in Afganistan e preluata de talibani si un acord are loc cu Rusia pentru integrarea tarii in EurAsian blah (echivalentul rusesc pentru UE)

  Care credeti ca va fi miscarea US in aceasta situatie? Credeti ca o sa stea deoparte si _NU_ o sa trimita trupe, motivul fiind acelasi motiv invocat de Putin? ("protejarea flotei")

  Raspunsul e: noua conducere va fi declarata "islamist terorista", trupele vor fi aduse in Afganistan sub pretextul "war on terror". Si oile vor aplauda.
  • 0 (2 voturi)    
   nu stii? (Luni, 17 martie 2014, 16:25)

   dnicu [utilizator] i-a raspuns lui SanduMihai

   Doar Rusia si Apple is rai pe lumea astea.
   Restul ne vor binele ... si nu pe bani ...
 • +1 (3 voturi)    
  Ceva de genul... (Luni, 17 martie 2014, 14:29)

  AlinBarna [utilizator]

  ...este si in cazul mult clamatei autonomii a Tinutului Secuiesc! http://alinbarna.wordpress.com/2014/03/17/atentie-maghiari-s-ar-putea-sa-va-culcati-bogati-in-romania-si-sa-va-treziti-saraci-in-tinutul-secuiesc/

  Eu i-as lasa vreo trei ani sa realizeze ce si-au dorit si apoi sa vezi cum isi vor da cu pumnii in cap! ;)
 • +2 (2 voturi)    
  salariu mediu (Luni, 17 martie 2014, 14:55)

  blitsw [utilizator]

  Care este diferenta dintre "salariul mediu din Crimeea" si "media salariului lunar in Crimeea"?
 • -1 (1 vot)    
  Cu democratia mafiotilor mori de foame !!! (Marţi, 18 martie 2014, 1:43)

  andreesanu [utilizator]

  ce-a facut ukraina in cei 25 de ani de libertate ???
  mafiotii,politicienii,securistii,militarii grade superioare s-au capatuiit ,au tocat toata averea lasata de urss.in toti anii astia populatia a saracit ,clasa medie ,intelectualii au ajuns la limita.ceea ce-ati vazut pe maidan in piata centrala din fata guvernului ukrainei este disperarea generatiei tinere si de virsta medie ajunsa la limita de saracie,iar crimeea a ales prin pozitia ei strategica si prin populatia majoritara locul unde se regaseste mai mult,a ales pe cei care-i pot oferi alceva decit saracie si indiferenta.
  cunosc ukraina am colindat-o in lung si-n lat,cunosc basarabia si le cunosc sufletul.basarabeanul nostru cu un porbagaj de volga plin cu cogneac si vinuri de cricova ,facea un drum de-o zi pina la moskova,cind se intorcea acasa la chisinau a doua zi le veneau marfurile cerute cu vagonul,asa s-au descurcat si unii si altii.rusia prin puterea ei si prin mijloacele neortodoxe le-a schimbat si modul de viata si modul de gindire.
  rusia stie sa supraliciteze ca sa topeasca orgolii,patriotism,democratii.europenii au uitat ca democratiia trece prin stomac !!!,in ukraina,in basarabia democratia trece prin stomac.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by