Numarul de turisti straini cazati in hotelurile si motelurile din Romania a fost anul trecut de 1,71 milioane, iar totalul cheltuielior efectuate de acestia a insumat 4,79 miliarde lei (circa 1,07 miliarde de euro), a transmis luni Statistica intr-un comunicat. Principalul motiv al sejurului petrecut la noi in tara de turistii straini a fost businessul, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (58,0%), cheltuielile acestora reprezentand 66,4% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (42,0% din numarul total de turisti straini), cheltuielile acestora reprezentand 33,6% din total. Calatoriile in scop particuar includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati.

Mai jos, aveti ponderea grupelor de cheltuieli pentru calatorii de afaceri si calatorii particulare,

in total grupa cheltuieli in anul 2013. Click pe imagine pentru marire.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (55,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (84,1%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,6% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 8,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 41,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (34,3%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,8% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 56,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Mai jos, aveti ponderea grupelor de cheltuieli in totalul cheltuielilor pentru calatorii de afaceri si in total cheltuieli pentru calatorii in scop particular in anul 2013. Click pe imagine pentru marire.

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (44,4%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (76,1%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 13,7% iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 14,2% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 45,3% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 74,8 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 38,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 34,3% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (74,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,5% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 9,2%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 3,9%.