Cei 85 de membri ai parlamentului din Simferopol au legiferat utilizarea rublei rusesti ca moneda oficiala in Crimeea. Ea va circula in paralel cu hryvna, fosta moneda ucraineana urmand sa fie acceptata pana la 1 ianuarie 2016.

Crimeea anuntase anterior referendumului de duminica faptul ca ar putea adopta rubla ruseasca ca moneda si ar putea "nationaliza" proprietati detinute de statul ucrainean, potrivit declaratiilor vicepremierului Crimeei, Rustam Temurgaliev,.

"Suntem gata sa introducem rubla", a spus Temurgaliev, scria acum doua zile agentia Interfax, citata de Reuters.

Initial, premierul din Crimeea, Serghei Axionov, a spus ca hrivna ucraineana si rubla ruseasca ar putea fi folosite in paralel vreme de trei luni pana la jumatate de an, dupa care moneda Kievului va fi eliminata. Axionov a recomandat ca preturile sa fie deja afisate prioritar in ruble.

Proiectul unei monede comune cu statele foste sovietice dupa modelul euro este mai veche, datand de acum 4-5 ani. "Adoptarea (unei monede comune - n.r.) va fi un pas firesc, in conditiile in care unele tari au renuntat la vize si impartasesc aceeasi limba; circulatia capitalului va ramane singurul factor in calea integrarii economice", afirma in 2010 Alexei Moisseev, economist pentru Renaissance Capital.