Legislatorii din Ungaria pot amenda retroactiv conditiile din unele contracte de imprumut, a anuntat luni Curtea Constitutionala, ca raspuns la o cerere a Guvernului privind credite ipotecare de aproximativ 15 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, preluat de Econimica.net, via Agerpres. Contractele private pot fi amendate de legislatori 'in conditii extraordinare', ce implica un numar ridicat de cazuri similare si unde una din partile implicate este afectata disproportionat de schimbarea conditiilor din contracte, a declarat presedintele Curtii Constitutionale a Ungariei, Peter Paczolay. Acesta a adaugat: "Modificarile efectuate trebuie sa tina cont, cat de mult este posibil, de interesele ambelor parti implicate".

La sfasitul lunii ianuarie, valoarea creditelor ipotecare denominate in valuta se ridica la 1.750 miliarde de forinti (7,7 miliarde de dolari), a anuntat Banca Centrala a Ungariei. Cetatenii Ungariei au ales creditele denominate in franci elvetieni sau alte monede, inainte de 2008, cand dobanzile erau reduse. Dar ratele in forinti au urcat odata cu deprecierea forintului, pe fondul crizei financiare. Aproximativ doua treimi din ipotecile emise in Ungaria sunt denominate in franci elvetieni.

Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a avertizat in 2013 Ungaria sa nu adopte masuri unilaterale prin care sa forteze bancile sa converteasca creditele in valuta in imprumuturi in forinti. Seful BCE este ingrijorat de posibilitatea ca acest program de conversie a creditelor in valuta sa accelereze tendinta de scadere a activitatii de creditare, ceea ce ar avea un impact negativ asupra stabilitatii si cresterii economice.

Printre bancile straine ale caror subsidiare din Ungaria ar urma sa fie afectate de noua schema se numara bancile austriece Raiffeisen Bank International si Erste Group, banca germana Bayerische Landesbank si banca italiana Intesa Sanpaolo.