Presedintele interimar al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Daniel Daianu, a venit, miercuri, la DNA pentru a da declaratii, in calitate de martor, in dosarul "Carpatica", in care sunt cercetati fostul sef al ASF Dan Radu Rusanu, Ilie Carabulea, Laura Chitoiu, Marian Mirzac si Radu Mustatea, scrie Mediafax. Daniel Daianu a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca toti membrii Consiliului ASF au fost chemati pentru audieri, in dosarul "Carpatica", in care sunt implicati si fosti membri ai autoritatii.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

"Nu este normal sa se faca presiuni si sper sa nu se fi facut presiuni. ASF trebuie ea sa respecte regulile", a spus Daianu.

Intrebat daca in angajamentul de confidentialitate pe care angajatii ASF ar fi fost pusi sa il semneze era si prevederea ca acestia sa nu divulge informatii nici macar organelor de ancheta, Daianu a spus ca nu crede ca este vorba despre asa ceva.

"Nu se poate asa ceva. In orice organizatie exista necesitatea de pastrare a secretului profesional. Sunt circumstante in care nu te poti deroba de asa ceva", a precizat Daianu.

El a mai spus ca orice organizatie are angajamente si cel de la ASF a fost preluat de la o alta entitate, ca model.

Mai multi angajatii ASF care au semnat un angajament de confidentialitate au fost audiati la DNA, de la inceputul lunii martie, pentru a spune daca au fost supusi la presiuni din partea fostului sef al institutiei Dan Radu Rusanu pentru semnarea documentului, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

In dosarul "Carpatica", Dan Radu Rusanu este arestat din 4 martie, fiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor. Rusanu este suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica. Acesta a demisionat de la conducerea ASF dupa ce a fost retinut de procurori.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt arestati din 29 ianuarie. Acestia sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.

In dosarul "Carpatica" mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In 25 februarie, Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului instantei supreme sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Cererea a fost formulata intrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, au aratat procurorii DNA.

Camera Deputatilor a respins, in 11 martie, prin vot secret, cererea privind incuviintarea urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.

Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mirzac si Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti", au aratat anchetatorii.

DNA sustine ca Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. "Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au mai aratat procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, finantatorul gruparii infractionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian pe Mustatea Radu, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari, sustin procurorii DNA.

DNA a mai aratat ca, in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.