Ursache: Masurile aplicate de ASF contra Harinvest au fost exemplare

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 19 martie 2014, 12:14 Economie | Finanţe & Bănci


Mircea Ursache, vicepresedinte ASF
Foto: Hotnews
Masurile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) contra casei de brokeraj Harinvest au fost exemplare, dar legislatia privind piata de capital are lipsuri si ASF nu poate sanctiona entitatile care isi incalca propriile regulamente si reglementari interne, a declarat miercuri, la o conferinta pe tema pietei de capital, vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, citat de Agerpres. ,,Evenimentul de la Harinvest este unul istoric, la inceputul anului 2011, si exista furtul unei societati de brokeraj. Eu nu ma ocup de hoti, de hoti se ocupa institutiile statului. Eu i-am scos din piata, le-am dat interdictie cinci ani" , a afirmat Ursache.

Vicepresedintele ASF a mentionat ca inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in februarie 2014, problemele de manipulare si abuz de piata erau contraventii, iar dupa aceasta data sunt infractiuni de competenta DIICOT si sanctionate cu privarea de libertate si interzicerea unor drepturi.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, luni, sa aplice amenzi in valoare totala de 17.000 de lei unor reprezentanti ai societatilor implicate in cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comerciala Romana, Depozitarul Central si SSIF Broker Cluj-Napoca, in cazul BCR existand chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) ¬ DIICOT.

Potrivit sursei citate, in toate cele trei cazuri actiunea de control a inceput pe data de 8 ianuarie 2014.

La BCR, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out, precum si cele corelate cu acestea, derulate de societate in perioada aprilie 2012 ¬ noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

In urma controlului, ASF a concluzionat ca persoane din cadrul societatii, prin actiunile intreprinse, au realizat tranzactii care au dat semnale false si au indus in eroare investitorii si posibilii investitori in legatura cu cererea si oferta de actiuni pentru noua emitenti si au mentinut la un nivel anormal pretul actiunilor pentru doi dintre acestia (in raport cu pretul istoric inregistrat de aceste actiuni in perioada anterioara), realizand astfel actiuni de manipulare a pietei.

In cazul Depozitarului Central, actiunea de control a vizat respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste tranzactiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest in perioada aprilie 2012 ¬ noiembrie 2013.

In urma controalelor, s-a constatat ca Depozitarul Central nu a efectuat verificari si nu a obtinut informatii referitoare la tranzactia initiala de cumparare si data decontarii acesteia cu ocazia confirmarii, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB ¬ operator de piata, a necesitatii introducerii in sistemul de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti a tranzactiilor de sell-out speciale initiate de SSIF Harinvest si decontate in patru zile de decontare, prin prisma indeplinirii tuturor conditiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) si (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

Printre masurile decise de ASF in privinta Depozitarului Central se numara amendarea directorului general si conducator al institutiei, Adriana Tanasoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru ca nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central si nu a dispus masurile necesare pentru respectarea de catre Harinvest a prevederilor Codului si initierea, in termen de cel mult 90 de zile, de catre Depozitarul Central a unor modificari ale Codului Depozitarului, in conformitate cu cerintele ASF, avand ca scop evitarea unor situatii similare.

La SSIF Broker Cluj-Napoca, verificarile au avut ca obiect tranzactiile de tip sell-out, precum si cele corelate cu acestea, derulate de societate in perioada septembrie 2012 ¬ noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

Astfel, ASF a constatat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotarari a Consiliului de Administratie al SSIF Broker, nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operatiunile cu instrumente financiare cu risc scazut, existenta unor neconcordante intre momentul tranzactiilor, asa cum a fost inregistrat in sistemul ARENA, si momentul tranzactiilor, asa cum a fost inscris in confirmarile de executare a ordinelor, dar si nerespectarea reglementarilor operatorului de piata referitoare la notificarea modificarilor intervenite in Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

ASF a dispus sanctionarea directorului general, Grigore Chis, a directorului general adjunct, Florica Zoicas ¬ Ienciu, cu amenzi in cuantum de 2.000 de lei fiecare, dar si a reprezentantilor compartimentului de control intern Oana Tudor si Rares Florian Bodea cu 2.000 de lei si, respectiv, 1.000 de lei.

In data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





1234 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  sanctiuni exemplare.... (Miercuri, 19 martie 2014, 13:54)

  Capatu` satului [utilizator]

  or fi prin mintea lui ursache;

  10.000 de lei amenda ia un SRL care nu transmite in termen datele contractelor de munca la Inspectia Muncii, care are un impact 0 - si nu este vorba de inexistenta unor contrcate de munca ci doar de netransmiterea situtiei contractelor in format electronic;

  nu vorbesc de amenzile luate de transportatorii rutieri pt. depasirea sarcinii maxime ca acolo sunt sume adevarate,

  atunci cand se fura pe piata de capital se fura sume consistente, articolu` si nici ursache n`o sa va spuna cat s`a furat - asta interesa populatia, nu o sanctiune care este mai mika ca salariul pe o luna de zile a celui amendat;

  si zi asa ursache sanctiuni exemplare, dati mai bine demisia si lasa alti tineri absolventi sa`si faca treaba, oricum psd iti gaseste alt post caldut....
 • +1 (1 vot)    
  Spaga lui Ursache (Miercuri, 19 martie 2014, 14:01)

  PaoloCesarini [utilizator]

  Ursache....te cauta DNA-ul pt spagile incasate. Nu crezi nici macar tu ce spui. Doar vrei sa iti scapi pielea si torni minciuni cu duiumul. NU TE MAI CREDE NIMENI!
 • +1 (1 vot)    
  " Dedicatiile " lui Ursache, sunt PENALE !!! (Miercuri, 19 martie 2014, 18:36)

  Plagarus [utilizator]

  Normal ar fi ca lui Ursache si alora din subordine sa li se opreasca din salariu pana le dau toti banii inapoi clientilor ca nu clientii au dat autorizatie de functionare Harinvest, nu clientii au supravegheat-o , clientii au platit ASF-ul sa faca asta ... da Ursache ia prime din amenzi !!
  Ursache: " Vom anula restricţiile care nu le dau voie SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele " ????!
  Un exemplu de aplicare a legii dupa cum bate vantul. De necrezut. Un motiv in plus sa spui te pup, pa-pa pietei de capital din Romania. Felicitari ASF, felicitari domnului, daca-i putem spune domn, Ursache.
  La intalnirea din 9 ianuarie a.c., la care au participat reprezentanţi ai ASF, ai Bursei, ai Depozitarului Central, Grigore Chiş, în calitate de director la SSIF Broker, şi reprezentanţi ai persoanelor păgubite, în mai multe rânduri au fost întrebări de ce nimeni nu este prezent din partea BCR. Atunci atât Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii, cât şi Ciprian Copariu, director adjunct al Direcţiei Supraveghere Tranzacţii şi Emitenţi a ASF, au afirmat că se află o anchetă în curs la BCR. Surse din piaţa de capital ne-au spus că, în alt context, reprezentanţi ai Autorităţii au spus că era imposibil ca aceste relaţii contractuale îndelungate între BCR şi Harinvest să nu lase urme la nivelul hârtiilor înregistrate în bancă
  Cred ca daca incep astia de la DNA sa sape il vedem pe Ursache pus sub acuzare, Oricum daca pe cazul Harinvest se pune batista pe tambal, la ce a facut acolo BCR-ul & Brokerul, e cam de fugit cu banii de pe BVB, ca doara numai suntem in anii 2000 si gasesti afara actiuni frumoase la indicatori atractivi, foarte multe.
  Oare ASF prin Ursache in complicitate cu Balteanu nu are nicio vina in situatia de la SIFE 1+4?...Cine a ridicat restrictia de cumparare reciproca la sifoane?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by