​Banca Rossiya a solicitat clientilor sai sa se abtina de la efectuarea de plati in valuta din cauza sanctiunilor impuse Rusiei de SUA si Canada pe fondul situatiei din Crimeea, scrie Reuters. Banca Rossiya, descrisa ca fiind "banca personala a oficialilor de rang inalt" din Rusia, a fost inclusa joi pe lista creata de catre Statele Unite luni ca represalii fata de anexarea Crimeei de catre Rusia, alaturi de miliardarul si magnatul media Iuri Kovalciuk, principalul actionar al bancii.

Banca dispune de active de 10 miliarde dolari de active, avand numeroase banci corespondente in SUA si in Europa.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat saptamana trecuta ca va deschide un cont la banca.

Potrivit Trezoreriei americane, Banca Rossiya este "banca persoanla a oficialilor de rang inalt din Federatia Rusa" si dispune de active in valoare de zece miliarde de dolari, concentrate in sectoarele petrolului si gazelor naturale. Aceasta este cea de-a 17-a cea mai importanta banca din tara, potrivit Departamentului Trezoreriei.

Revista Forbes i-a evaluat averea personala la suma de 1,4 miliarde de dolari, provenind din participatiile in cadrul unor companii de asigurari, posturi de televiziune si operatorului in domeniul telefoniei mobile Tele2Russia.

Noile sanctiuni americane vizeaza, de asemenea, alti membri ai cercului de apropiati ai presedintelui rus, ca miliardarul Ghenadi Timscenko si fratii Arkadi si Boris Rotenberg.

Potrivit Forbes, Timscenko, cofondatorul firmei de comert cu hidrocarburi Gunvor, detine o avere personala in valoare de 15,3 miliarde de dolari, fiind al saselea cel mai bogat om din Rusia.

La sfarsitul lui 2011, presedintele Putin a dezmintit ca l-a ajutat pe acest apropiat al sau, pe care-l cunoaste de mult timp, sa adune o avere imensa, dand asigurari ca nu se ocupa cu "interese in lumea afacerilor".

In ceea ce-i priveste pe fratii Rotenberg, ei ar fi primit contracte in valoare de sapte miliarde de dolari in cadrul lucrarilor pentru Jocurile Olimpice (JO) de Iarna de la Soci, din ordinul direct al presedintelui rus, da asigurari Trezoreria americana. "Ce doi frati au adunat o avere imensa in timpul mandatului domnului Putin la conducerea Rusiei", afirma Departamentul american.

Unul dintre ei, Arkadi, este totodata partenerul la judo al presedintelui rus.