Oficiali ai SMP Bank au estimat luni la 9 miliarde de ruble (248 milioane dolari) sumele retrase de catre deponentii institutiei de credit ca urmare a sanctiunilor dispuse de autoritatile americane si canadiene, transmite Reuters. Washingtonul a impus sanctiuni impotriva a 20 de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, lista incluzandu-i pe Boris Rotenberg si pe fratele sau mai mare Arkady, co-proprietari ai SMP Bank. Potrivit CEO-ului SMP, Dmitri Kalantyrsky, din cele 9 miliarde retrase, 5 miliarde de ruble au fost retrase de persoanele fizice iar 4 miliarde de ruble au fost retrase din banca de catre companii.

Operatorii americani de carduri bancare Visa si MasterCard au reluat, duminica, furnizarea de servicii de plati catre clientii bancii rusesti SMP, sistate dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca Washingtonul are in vedere sanctiuni impotriva unor sectoare importante din economia rusa, transmite Reuters.

Vineri, SMP Bank, controlata de fratii Arkadi si Boris Rotenberg, al caror nume a fost adaugat pe lista persoanelor vizate de sanctiuni, anuntase ca retragerile clientilor sai care detin carduri Visa si Mastercard au fost blocate. Concret, acesti clienti nu mai pot scoate bani de pe cardurile lor si nu mai pot face cumparaturi cu acestea. SMP are aproximativ 100 de sucursale in peste 20 de orase din Rusia.

Visa a anuntat ca a fost informata de Guvernul SUA ca a ridicat sanctiunile impuse impotriva SMP si a altor doua banci rusesti (Investitsionny Soyuz si InvestKapitalBank), deoarece nu indeplineau criteriile pentru sanctiuni.

'Toate cardurile emise de aceste banci vor reveni la operatiunile normale de indata ce va fi posibil', se arata intr-o declaratie a Visa.

Un purtator de cuvant al Mastercard a confirmat ca operatorul de carduri bancare deserveste din nou clientii rusi.

Reprezentantii SMP Bank sustin ca decizia Visa si MasterCard de a inceta furnizarea de servicii de plati catre clientii sai este ilegala, deoarece sanctiunile au fost impuse actionarilor si nu bancii, care nu detine active in SUA.

Presedintele american Barack Obama a anuntat, joi, sanctiuni ce vizeaza inca 20 de responsabili rusi si o banca rusa, drept represalii la anexarea Crimeei de catre Rusia, si a amenintat Moscova cu masuri impotriva unor 'sectoare cheie' ale economiei ruse. Pe lista cetatenilor rusi afectati de sanctiuni se regasesc oligarhi si bancheri apropiati ai lui Putin, precum Gennady Timchenko, Arkadi Rotenberg si Iuri Kovalchuck.