Pentru companii, este o justitie paralela, aparent mai avantajoasa decat cea clasica. Solutiile se dau in cel mult 5 luni la arbitrajul intern, nu se intind cu anii, iar taxele arbitrale sunt mai mici decat cele de timbru si se platesc o singura data. Nu ai de-a face cu judecatori ne- deprinsi intotdeauna cu subtilitatile contractelor comerciale ci te bizui pe arbitri specializati, alesi de catre parti. Nu risti sa participe la sedintele publice de judecata concurenti in piata care sa iti afle strategiile si preturile, la Curtile arbitrale dosarul si dezbaterile fiind confidentiale. Cu toate acestea, cazurile de pe rolul curtilor de arbitraj sunt sub 4% din totalul litigiilor. De ce?

Una din explicatii este ca nu toti oamenii de afaceri stiu de aceste curti de arbitraj. O alta explicatie este legata si de faptul ca putine contracte prevad aceasta cauza arbitrala, care este esentiala pentru a ajunge la arbitrajul Camerei de Comert. Iar ultima, dar sigur nu cea din urma cauza este legata de imaginea unor arbitri, dupa cum se va vedea mai departe. Pentru ca, oe lista de arbitri, pe langa nume absolut onorabile, exista si cateva cazuri de persoane cu un deficit de imagine.

  • Foarte scurt istoric

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a fost infiintata in 1953, pentru a solutiona ciitoare litigii de comert exterior. Dupa Revolutie, prin Legea nr. 335 din 3 decembrie 2007, Curtea de Arbitraj a fost reorganizata ca institutie permanenta de arbitraj, fara personalitate juridica, pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pentru administrarea arbitrajului international si intern.

Avantajele Curtii de Arbitraj:

  • solutionarea rapida si definitiva a litigiului. Termenul maxim in care se da o hotarare arbitrala este de 5 luni la arbitrajul intern si 9 luni la arbitrajul international.
  • cheltuielile arbitrale reduse. Taxele arbitrale sunt mai mici decat taxele de timbru si se platesc o singura data.
  • judecarea litigiului de catre arbitri specializati, alesi de catre parti.
  • Confidentialitatea. Dosarului litigiului si a dezbaterilor in cauza.
  • Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie pentru parti, nefiind supusa apelului. Singura cale de atac admisa este actiunea in anulare care se exercita in temeiul art. 364 Cod procedura civila conform caruia hotararea poate fi desfiintata numai din motive expres prevazute de lege (nulitatea conventiei arbitrale, neindeplinirea procedurii arbitrale, incalcarea ordinii publice, a bunelor moravuri sau a unor dispozitii legale imperative)

Taxele arbitrale nu sunt foarte mari. Aveti aici lista.

  • Problema nu e numai de costuri, ci si de imagine a unor arbitri

Lista arbitrilor o aveti aici.

Bogdan Olteanu. A incasat , potrivit propriei declaratii de avere postata pe site-ul BNR, circa 20.000 de euro in 2012, ultimul an inclus in declaratia de avere publicata in vara anului trecut. Din cei 20.000 de euro, 10.000 au fost incasati cu titlu de "activitate arbitru", iar diferenta ca "onorariu presedinte". Postura de viceguvernator ii confera fostului liberal o imagine relativ buna, departe de zona can-canurilor politice. Practic, o parte din imaginea buna a BNR opereaza si asupra lui Olteanu.

Vanda Vlasov. Fiica lui Mihail Vlasov si sotia lui Cristian David. Implicata intr-un scandal cu bani imprumutati fictiv, potrivit DNA. Vanda i-ar fi acordat soacrei (mamei fostului ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Cristian David) 120.000 de euro, iar sotul ei ar mai fi adaugat inca 60.000 de euro. DNA incepuse un dosar pentru uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale. "In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora suspecta Dumitrescu Georgiana a acceptat incheierea unui antecontract de vanzare - cumparare a unui imobil situat in orasul Azuga, iar ulterior, a unui contract de vanzare - cumparare incheiat in forma autentica la data de 30 august 2013, ambele cu continut nereal si destinate folosirii, de catre fiul sau David Cristian, cu titlu de documente justificative in procedura de evaluare a averii sale, aflata pe rolul ANI, cu consecinta exonerarii acestuia de raspundere patrimoniala", arata procurorii DNA.

Gheorghe Albu, fost presedinte al Camerei de Comert Dolj. Implicat intr-o poveste cu bani incasati necuvenit. O alta poveste in care apare numele lui Albu este legata de concesionarea unui etaj intreg al cladirii pe 25 de ani, potrivit Adevarul. In conditiile in care conducerea se plange ca nu mai are bani sa-si plateasca ratele si dobanzile la un credit bancar imens (aproximativ 2 milioane de euro), iar pentru o parte dintre angajati a facut propuneri firmelor membre sa fie preluati prin detasare si platiti o perioada, un intreg etaj al sediului CCI este concesionat pe 25 de ani. Concesionarul, nimeni altul decat fostul presedinte al Camerei, Gheorghe Albu, noteaza repoterii ziarului citati.

Constantin Adrian Balaban Grajdan. Cel care a semnat in calitate de Sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, pe 22 mai (la patru zile dupa numire in functie) o adresa prin care inspectoraul a renuntat la calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Adrian Nastase-Trofeul Calitatii. Prin aceasta adresa, ISC practic renunta la recuperera sumei de 64.813.844.913 lei vechi prejudiciu constatat de procurorii DNA in rechizitoriu. Constantin Grajdan isi motiveaza decizia pe baza unui raport de expertiza contabila care a stabilit ca in dosarul Trofeul Calitatii nu s-a constatat nici un prejudiciu.

Ioana Beldeanu. Fina lui Crin Antonescu. A lucrat ca stagiara la cabinetul de avocat al lui Mihail Vlasov. Acesta a renuntat la serviciile ei, dupa un scandal legat de cateva onorarii incasate de la clienti care s-ar fi pierdut pe drum.

Ioan Chelaru. Vicepresedinte al Senatului si prieten din adolescenta al lui Sorin Ovidiu Vintu. Numele lui Chelaru a fost vehiculat in repetate rinduri in scandalurile care au insotit prabusirea Fondului National de Investitii. Mai mult, Chelaru l-a si reprezentat pe Vintu la tribunal, in procesul de divort. Prietenia lui Ioan Chelaru cu SOV a inceput din adolescenta si dureaza pina in zilele noastre.

Tudor Chioariu. Fost ministrul al Justitiei. Condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul Posta Romana.

Niciunul dintre cei de mai sus NU SUNT MAGISTRATI, ci doar absolventi de drept care pot fi pusi sa decida de partea cui e dreptatea in litigii de milioane de euro.

Lista cu arbitri romani include 128 de nume.