Reprezentantii Guvernului se intalnesc joi la ora 12:00 cu transportatorii pentru a identifica metoda prin care acestia vor putea beneficia de restituirea unei parti din acciza pe carburanti, asa cum se intampla in alte state, a declarat secretarul de stat in Ministerul de Finante, Dan Manolescu, citat de Mediafax. "Va fi astazi o discutie la ora 12:00 cu transportatorii pentru a identifica o metoda prin care aceasta restituire sa poata fi efectuata. Pe baza discutiilor de ieri reprezentantii transportatorilor au spus ca exista situatii in alte state unde o parte din acciza se restituie in anumite conditii, iar pe parcursul zilei de astazi vom avea discutii tehnice sa vedem cum se aplica anume in alte state pentru a putea implementa in Romania un mecanism similar. Dar nu s-a ajuns inca la o decizie vizavi de cuantumul acestei sume sau de modalitate", a afirmat Manolescu, prezent la o conferinta pe teme fiscale.

El a aratat ca discutia a aparut miercuri, asa cum a anuntat premierul Victor Ponta, iar metoda identificata de transportatori va fi dicutata la intalnirea de joi.

Primul ministru a declarat in sedinta de Guvern ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.

"O avem in buget, o aplicam, am discutat impreuna cu Petrescu si Sova (ministrul Finantelor si cel al Transporturilor - n.r.) cu reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor, pentru ca, intr-adevar, trebuie sa gasim masuri fiscale care, pe de-o parte, sa pastreze competitivitatea, iar, pe de alta parte, sa combata concurenta neloiala si evaziunea fiscala", a spus Ponta.

El a precizat astfel ca Guvernul va adopta un set de masuri prin care "transporatorii corecti, cu facturi" sa poata recupera o parte importanta din acciza care urmeaza sa fie introdusa la carburanti din luna aprilie.

Manolescu a mentionat ca, deocamdata, nu s-a luat in calcul nicio valoare privind restituirea unei parti din accize.

"In urma discutiei de ieri s-a gasit aceasta varianta, pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transport din Romania, sa se aplice si in cazul Romaniei o prevedere care exista in directiva europeana privind accizele ca, in cazul anumitor categorii de vehicule, sa se poata acorda o cota redusa de acciza. Ca acest lucru se va intampla printr-o restituire sau printr-o reducere direct inainte de achizitie, vom vedea astazi cum s-a aplicat in alte state si cum vom putea aplica si in Romania", a spus secretarul de stat.

El a aratat ca reprezentantii Guvernului le-au solicitat transportatorilor sa vina la discutie cu exemple concrete cum se aplica in alte state si cu mecanisme de restituire aplicabile in Romania.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Odata cu implementarea acestei masuri, in mod normal accciza va genera toate aceste venituri in buget, dar pe de alta parte, se va crea o cheltuiala in buget pentru restituirea unei parti din acciza, potrivit lui Manolescu.

"Cat de mare va fi acea suma depinde de cuantumul agreat a fi restituit. Sumele asa cum sunt in buget pe partea de venituri vor ramane, pentru ca din punctul de vedere al procedurii de colectare a accizei, aceasta se datoreaza la momentul iesirii carburantului din antrepozit, prin urmare toate livrarile respective vor genera incasari din acciza. Modalitatea prin care un anumit segment, al transportatorilor, va beneficia de un timp de restituire, va genera ulterior un cost pentru buget", a precizat oficialul Finantelor.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta in care reia cererea privind renuntarea la cresterea anuntata a accizei la carburant, seful statului mentionand ca masura ar genera o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic si asupra consumatorului.

Potrivit presedintelui, in cazul transportatorilor, cresterea accizei cu 7 eurocenti pe litru va conduce la pierderea competitivitatii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, iar in plan intern, aceasta majorare va forta societatile de transport sa transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generand, astfel, o crestere a preturilor.

Miercuri dimineata, premierul Ponta a afirmat ca presedintele Traian Basescu trebuie sa indice si sursa prin care poate fi acoperite veniturile lipsa care ar rezulta din renuntarea accizei la carburanti, daca nu vrea sa fie doar un demagog pe final de mandat, pregatit de pensie.