Rusia isi va crea propriul sistem de plati electronice ca alternativa la sistemele gigantilor americani Visa si Mastercard, a anuntat joi presedintele rus Vladimir Putin, citat de AFP.

"Trebuie sa ne aparam interesele si o vom face", a spus Putin, in fata membrilor Consiliului Federatiei (camera superioara a Parlamentului), intr-un discurs transmis de televiziunile rusesti.

Visa si Mastercard au oprit vineri furnizarea de servicii de plati pentru clinetii mai multor banci rusesti, dupa anuntul Washington privind sanctionarea bancii Rossia, controlata de miliardarul Iuri Kovalciuk, si a anumitor personalitati rusesti.

Aceste restrictii au fost ulterior inlaturate si nu mai vizeaza acum decat banca Rossia.

"In anumite tari precum Japonia si China, aceste sisteme functioneaza, si functioneaza foarte bine", a subliniat Putin.

"Au inceput concentrandu-se pe piata nationala, pe teritoriul lor, pe populatia lor, si devin acum din ce in ce mai populare", a argumentat acesta.

Acesta a caracterizat "regretabil" modul in care au procedat cele doua grupuri americane: "Cred ca acest lucru nu le va aduce decat pierderea unor segmente de piata, o piata foarte profitabila".

Mai devreme in cursul zilei, presedintele bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiulina, si ministrul Finantelor, Anton Siluanov, cerusera si ei crearea unui astfel de sistem.

Siluanov a precizat insa ca nu se pune problema renuntarii, pentru moment, la Visa si Mastercard.

"Credem ca nu exista motive serioase pentru a renunta la sistemele actuale de plati, in primul rand Visa si Mastercard. Dar, in paralel, vom incepe sa acordam mai multa atentie crearii propriului nostru sistem", a spus el, citat de Interfax.